beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: FormPipe Software lockar efter sommarens kursras 
beQuoted

Nyhetsbrev, 19 september 2012

FormPipe Software lockar efter sommarens kursras

FormPipe FormPipe Softwares förvärv av danska Traen har mottagits med skepsis i marknaden. Men efter sommarens kursras menar flera att aktien har blivit köpvärd. Om FormPipe dessutom kan få fart på korsförsäljningen mellan bolagen kan aktien bli än mer lockande.

Trögt för aktien

Marknaden har bemött FormPipes förvärv av danska Traen med skepsis. Nyheten om affären, som innebar att FormPipes omsättning i ett slag ökade med 215 miljoner kronor på årsbasis, släpptes i maj.

Då handlades aktien till strax över sju kronor, för att sedan ha fallit under 5 kronor, en tillbakagång med drygt 30 procent. Samtidigt har Stockholmsbörsen stigit över 10 procent.

Stabilt andra kvartal

Till utvecklingen ska läggas en halvårsrapport som signalerade stabilitet. Omsättningen andra kvartalet steg 5 procent till 29 miljoner kronor. Sett till halvårsperioden var omsättningen i princip oförändrad. Det ska då påpekas att Traen-förvärvet inte var fullbordat under rapportperioden.

Rörelseresultatet andra kvartalet belastades av förvärvsrelaterade kostnader och blev 2,9 miljoner kronor, att jämföra med 4,6 miljoner kronor andra kvartalet 2011. Oräknat engångskostnaderna stärktes resultatet till 6,7 miljoner kronor.

Skulder ökar osäkerheten

Det som kan motivera fallet är i första hand tveksamheter om den nya koncernens skuldsättning. Förvärvet av Traen finansierades delvis med banklån. Koncernens nettoskuldsättning hamnar på 185 miljoner kronor, vilket motsvarar runt 2,3 gånger rörelsevinsten före avskrivningar.

Skulden ska dessutom amorteras av snabbt. Enligt avtal med banken ska FormPipe amortera 24 miljoner kronor per år kommande fem år. Detta innebär till att börja med att möjligheten till utdelning är ytterst begränsad.

Dessutom sätter amorteringsvillkoren press på FormPipe att fortsätta visa stabila vinster framöver, annars kan en nyemission stå för dörren. Tidningen Börsveckan menar dock att denna risk inte ska överdrivas.

Historiskt har FormPipe levererat stabila vinster. Undantaget 2010, då finanskrisen gav de offentliga kunderna kalla fötter, har bolaget visat rörelsevinster på över 20 miljoner kronor varje år.

Stabila intäkter

Till FormPipes fördel talar också att en stor del av bolagets intäkter är stabila då de kommer från avgifter för support och underhåll från befintliga kunder. Beroendet av att ständigt hitta nya kunder är därför relativt lågt. Intäkterna fortsätter dessutom att ticka in oavsett konjunktur.

Med Traen-förvärvet skapas nya möjligheter till försäljningstillväxt. I första hand ser FormPipe en potential i att kunna sälja sina svenska produkter, som är anpassade för större myndigheter, till danska motsvarigheter.

Börsen har överreagerat

Även Traen, som för några år sedan tyngdes av en olönsam tjänsteaffär, visar nu på god lönsamhet tack vare att en växande andel tjänsterna avser löpande arbete med befintliga kunders system.

Mot den bakgrunden kan man argumentera för att börsen har överreagerat, trots den höga skuldsättningen. Om den nya FormPipe-koncernen rullar vidare i samma hjulspår, genererar intäkter och amorterar på lånen, så räcker det för att aktien ska vara attraktiv vid dagens kurs under 5 kronor, menar Börsveckan.

Aktuellt p/e-tal ligger mellan 7 och 8, vilket får ses som lågt. Och skulle den nya koncernen sedan få fart på korsförsäljningen mellan FormPipes och Traens befintliga kunder så gör det aktien än mer intressant.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Formpipe Software lockar efter sommarens kursras

Bolag

FormPipe Software

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Mjukvara och service

FormPipe Software och danska Traen beskrivs som väldigt lika bolag i respektive land. Båda har ledande positioner inom offentlig sektor, produkterbjudandena är i allt väsentligt desamma och båda bolagen har byggt stommar av repetitiva intäkter.

FormPipes repetitiva intäkter har fortsatt växa under 2012.

Aktien

Kurs

4,83 kr

Utveckling 12 mån

-66%

Relaterat

Nyhetsrum

Stororder från Skatteverket lyfter utsikterna för FormPipe Software

Goda utsikter för FormPipe Software

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren