beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Elverket räknar med fortsatt lågt elpris 
beQuoted

Nyhetsbrev, 18 september 2012

Elverket räknar med fortsatt lågt elpris

Elverket Regnigt och milt väder har drivit ned elpriserna mot tolvårslägsta. En utmanande tid för elleverantörerna, Elverket Vallentuna inget undantag. beQuoted har talat med vd Patrik Johansson och CFO Sofia Hultberg om det gångna halvåret och utsikterna för hösten och vintern.

Lägre volymer drar ned omsättning och resultat

Det temperaturmässigt milda första halvåret innebar lägre sålda volymer el för Elverket Vallentuna, och det trots en växande kundstock. Samtidigt har välfyllda vattenmagasin drivit elpriset mot ett tolvårslägsta.

Siffrorna för det första halvåret 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 191,5 Mkr (221,7)
  • Rörelseresultat: 11,9 Mkr (13,6)
  • Resultat efter finansnetto: 11,2 Mkr (20,9)
  • Vinst per aktie: 1,28 kr (2,38)

Elnätsaffären ligger på ungefär samma kostnadsnivå som förra året men intäkterna har ökat efter tariffhöjningar under 2011.

På frågan hur Elverket hanterat elprisutvecklingen under första halvåret redogör Patrik Johansson för styrelsens riskmandat som bolagsledningen har att agera inom. Mandatet avser hur stora volymer inom bolagets volymprognos som ska säkras med terminskontrakt.

- I våras trodde vi på fallande priser och följaktligen terminssäkrade vi något mindre volymer än vi sålde. Mellanskillnaden handlade vi till spot-pris. Att vi låg undersäkrade under en period med fallande elpriser har fått vår bruttomarginal att öka, säger han.

Bruttomarginalen första halvåret 2012 blev närmare 26 procent, en uppgång med 4 procentenheter jämfört med motsvarande halvårsperiod 2011.

Fast påslag räddar marginal

Samtidigt som de lägre sålda volymerna och lägre elpriset slår direkt mot Elverkets omsättning, påverkas inte resultatet fullt ut i samma utsträckning av fallande elpris. Anledning är att Elverket i sina kundkontrakt med rörligt pris har ett fast påslag per kWh.

- Tar vi de fasta kostnaderna för att driva affären i beaktande så innebär en lägre volym såld kraft ändå att rörelsemarginalen pressas ned något, förtydligar Patrik Johansson.

Rörelsemarginalen för sexmånadersperioden var 6,2 procent för Elverket som helhet vilket är mer eller mindre oförändrad jämfört med motsvarande period förra året. Sett till rörelsegrenen Elhandel isolerad halverades rörelsemarginalen till 1,4 procent, jämfört med första halvåret 2011.

Finansnettot slår igenom

Den främsta anledningen till periodens stora resultattapp på sista raden står emellertid att finna i finansnettot som blev -0,7 miljoner kronor, att jämföra med 7,2 miljoner kronor första halvåret 2011.

Finansnettot avser framförallt värdeförändringar i bolagets derivatinstrument, den finansiella, kontrakterade el som bolaget säkrat för sina kundåtaganden. Sofia Hultberg förklarar:

- Derivaten ökar eller minskar i värde som vilken tillgång som helst. De följer prisbilden i marknaden. Vi gör en värdering av vår säkringsportfölj vid varje rapporttillfälle och tar den värdeförändringen som en kostnad.

Räknar med god tillgång på kraft året ut

För återstoden av året menar Patrik Johansson att förutsättningarna talar för ett fortsatt lågt elpris.

- Det finns god tillgång på energi. Samtidigt står industrin inte inför något jätteryck så vi ser inte att elkonsumtionen kommer öka. Med en kärnkraft som går för fullt, fulla vattenmagasin och mer vindkraft i produktion än tidigare år ser vi vare sig på kort eller på medellång sikt att priset att kommer gå upp markant.

Växande kundstock när hushållen byter

Utvecklingen på slutkundsmarknaden har gått åt olika håll under första halvåret, visar SCB:s statistik för elleverantörsbyten. Under andra kvartalet ökade antalet leverantörsbyten bland hushållen med 6 procent jämfört med motsvarande period 2011. Samtidigt sjönk antalet byten i företagssegmentet med 11 procent.

Som tidigare nämnts växte Elverkets kundstock under första halvåret 2012. Patrik Johansson menar att det främsta skälet till den positiva nettoeffekten är att man har tappat färre kunder än tidigare. 

Nysatsning på företagskunder

Under hösten kommer Elverket att göra en satsning på det lite mer trögrörliga företagssegmentet.

- Vi vill växa elhandeln därför att vi ser skalfördelar. Vi bedömer att den kostnadsmassa vi har för att driva elhandeln kommer att vara rimligt konstant även för en högre volym, säger Patrik Johansson.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Elverket räknar med fortsatt lågt elpris

Bolag

Elverket

Lista

AktieTorget

Bransch

Energi

Patrik Johansson,
VD Elverket Vallentuna.

Sofia Hultberg,
CFO Elverket Vallentuna.

Elverket äger elnätet i expanderande Vallentuna kommun. Bolagets nätkunder blev fler under första halvåret och börjar nu närma sig 14.000 stycken.

Aktien

Kurs

33,50 kr

Utveckling 12 mån

-4%

Relaterat

Nyhetsrum

Stabilare elmarknad gynnar Elverket

Bättre väder för Elverket

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren