beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lappland Goldminers väntar på Fäboliden - EP Access 
Rubriken
beQuoted

Nyhetsbrev, 12 september 2012

I väntan på Fäboliden

-Analys från EP Access

Lappland Goldminers Lappland Goldminers är ett prospekterings- och gruvbolag. Bolaget opererar guldgruvan Pahtavaara i norra Finland. Utöver det är bolaget i slutförandet av en slutgiltig lönsamhetsstudie över Fäbolidenprojektet i Västerbotten.

Ett producerande guldbolag

Lappland Goldminers intäkter kommer idag uteslutande från produktionen av guld i Pahtavaara. Bolagets intäkter beror på världsmarknadspriset för guld med avdrag för smältlönerna till de smältverk som processar guldkoncentratet. Guld ses ofta som ett inflationsskyddat tillgångsslag och guldpriset har historiskt korrelerat väl med penningmängden. En eventuell ”QE3” eller annan penningstimulans från den amerikanska eller europeiska centralbanken kan resultera i en uppjustering av guldpriset framöver.

Förbättrad produktion att vänta under andra halvåret  

Lappland Goldminers redovisade ett svagt andra kvartal med ett nettoresultat om SEKm -12(SEKm 11 Q211). Detta till följd av lägre produktion som i sin tur var ett resultat av brytning av malmkroppar med lägre guldhalt. Vidare försenades ett för perioden planerat brytningsrum till följd av bergmekaniska svårigheter. Vi förväntar oss en förbättring av produktionen för nästkommande två kvartal. Totalt förväntar vi oss en årsproduktion om 617 kg 2012 (att jämföra med 621 kg föregående helår). 

Fäboliden kan vara värt en chansning

Bolaget är i slutskedet av arbetet med en slutgiltig lönsamhetsstudie för guldprojektet Fäboliden. Vi förväntar oss att studien publiceras kring årsskiftet. Givet den förmodat låga guldhalten i fyndigheten kommer det sannolikt krävas skalfördelar i form av hög kapacitet i processverket och relativt offensiva antaganden vad det gäller planeringspriset på guld för att ge kalkylen ekonomisk bäring. Givet förutsättningarna är vår bedömning att projektet kommer att vara kapitalintensivt, och vi förväntar oss en initial investering om minst SEKbn 1 för uppstart. Sett till transaktionsmultiplar i sektorn kan Fäboliden vara värt SEK 2,5-3/aktie. Vi understryker samtidigt att Fäboliden befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede

Finansiella och operativa utmaningar

Lappland Goldminers har en nettoskuldsättningsgrad om drygt 80 % vilket är betydligt högre än genomsnittet på börsen. Givet att Lappland Goldminers är beroende av produktionen i bolagets enda gruva, Pahatavaara, och att gruvnäring i allmänhet medför en högre än genomsnittlig operationell risk betraktar vi den bolagsspecifika risken som hög. På våra prognoser handlas aktien till EV/EBITDA 5,0 för 2013e.

Källa: I väntan på Fäboliden

Bolag

Lappland Goldminers

Lista

First North

Bransch

Råvaror

Lappland Goldminers produktion väntas öka.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bank.

Aktien

Kurs

0,81 kr

Utveckling 12 mån

-68%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren