beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Flästa Källa utmanar Ramlösa med nytt miljökoncept 
beQuoted

Nyhetsbrev, 6 september 2012

Flästa Källa utmanar Ramlösa med nytt miljökoncept

- Nyemission ska finansiera produktionsanläggning inför lansering 2014

Flästa Källa Med kvalitet, miljötänk och en nyutvecklad förpackning från Tetra Pak ska Flästa Källa ta en position på marknaden för flaskvatten. I dagarna genomförs en nyemission som ska finansiera den planerade produktionsanläggningen utanför Bollnäs.

Nytt miljökoncept för vatten

Undantaget en tillbakagång 2008 har försäljningen av buteljerat vatten ökat stadigt i Sverige och Europa de senaste åren. Svenskarna dricker 200 miljoner liter flaskvatten per år, européerna närmare 58 miljarder liter per år.

Samtidigt skiljer sig konsumtionsmönstren åt mellan länderna i Europa. I England utgör stilla, kolsyrefritt vatten drygt 70 procent av allt flaskvatten som säljs. I Tyskland är motsvarande siffra knappt 10 procent. De senaste tillväxtsiffrorna för branschen pekar på att andelen stilla vatten växer.

Det är mot den bakgrunden som Bollnäsföretaget Flästa Källa siktar på att inom ett par års tid kunna erbjuda marknaden ett naturligt, stilla mineralvatten i pappförpackning.

Produkten är en syntes av dels hyggligt unik råvara, Flästa Källa är en av Sveriges tio källor som klassas som naturligt mineralvatten, dels en ny förpackningsteknik som tagit Tetra Pak flera år att utveckla.

Försäljningen av vatten i kartong utgör i dagsläget bara en promille av den totala försäljningen av flaskvatten, något man menar borgar för att produkten kommer att sticka ut bland de dominerande PET-flaskorna i butikshyllorna.

- Vi lanserar det här som en miljösmart förpackning med strävan mot målet om klimatneutralitet. Vi vänder oss till unga, miljömedvetna människor i farten, förklarar styrelseledamoten Olle Carlsson när beQuoted når honom på telefon i Bollnäs.

Lansering 2014

Flästa Källa ska lanseras på den svenska marknaden med start 2014. Försäljningskanalerna kommer i första hand att vara servicehandel och hotell & restaurang. I ett nästa steg ska vattnet introduceras i dagligvaruhandeln.

Parallellt med den svenska lanseringen ska Flästa Källas vatten börja säljas i Danmark men då förpackat och sålt under annan etikett, så kallad legotappning.

Fokus för Flästa Källa är emellertid inte Skandinavien utan istället England, där efterfrågan på stilla vatten, som nämnts, är väsentligen större. Olle Carlsson fortsätter:

- Målet för 2014 är att sälja 6 miljoner förpackningar. För att nå dit behöver vi bara ta knappt 1 procent av den engelska marknaden.

Prismässigt räknar man med att lägga sig något under konkurrenterna på motsvarande förpackningsstorlekar, men något budgetvatten är inte aktuellt.

- Vi kommer inte att gå ut i lågpriskedjor, säger Olle Carlsson.

Eftersträvar klimatneutralitet

Miljöprofileringen är central för Flästa Källa. Tetra Paks nya förpackning inklusive skruvkork tillverkas av förnybar råvara med hjälp av förnybar energi. Den vikbara kartongen är volymeffektiv, såväl tom som fylld, och transportvikten är låg.

Flästa Källas mål är klimatneutralitet, dvs en produktion med så låg klimatpåverkan som möjligt. Bolaget hänvisar till koldioxidutsläpp som parameter för att jämföra olika förpackningstypers klimatpåverkan.

Förbrukningen koldioxid per liter vatten ligger för pappförpackning på 60 - 90 gram per liter. Motsvarande siffror för PET-flaskor är 105 - 190 gram per liter och för glas på 230 - 250 gram per liter.

Förpackningen stor del av kalkylen

Samtidigt som den miljövänliga förpackningen är en oskiljaktig del av Flästa Källas miljökoncept utgör den en stor del av produktkalkylen. Olle Carlsson fortsätter:

- När vi är uppe i fullskalig produktion kommer förpackningen att stå för ungefär 60 procent av produktionskostnaden. Kostnaden för vattenråvaran är å andra sidan en struntsumma i sammanhanget.

Flästa Källa har via avtal med Bollnäs kommun säkrat vattenleveranser om 500 kubikmeter per dygn från Flästa vattentäkt. Kommunen har förbundit sig att inte ingå avtal om vattenleveranser med andra intressenter under avtalsperioden.

Personalkostnader beräknar bolaget till någonstans runt 10 procent av produktionskostnaden vid fullskalig produktion. Övriga kostnader som exempelvis kapitalkostnader uppskattas till 15 - 20 procent.

- Vi har en budgeterad vinst per förpackning om över en krona och vinstpotentialen för vårt vatten är hög, säger Olle Carlsson.

Nyemission finansierar produktionsanläggning

Med målsättningen att lansera Flästa Källas stilla vatten 2014 genomförs i dagarna en nyemission om 32 miljoner kronor. Erbjudandet riktar sig till allmänheten, utan företräde för befintliga aktieägare.

Värderingen ligger på 4 miljoner kronor före emissionspengarna. Bolaget har i dagsläget 337 aktieägare, varav samtliga tillkom i den första nyemissionen i bolaget som gjordes 2008.

Olle Carlsson uppger att bolaget mottagit teckningsförbindelser om drygt 3 miljoner kronor, motsvarande närmare 10 procent av erbjudandet.

Kapitaltillskottet från nyemissionen ska finansiera byggnationen av produktionsanläggningen och en pumpanläggning i anslutning till källan. Olle Carlsson berättar att bolaget erhållit ett positivt förhandsbesked vad gäller bygglov men att man fortfarande inväntar det formella godkännandet.

Kapitalbehovet för produktions- och pumpanläggning med tillhörande beredningar och vägar beräknas till 29 miljoner kronor. Vidare ska emissionspengarna användas till marknadsföring och olika införsäljningsaktiviteter om i storleksordningen 6 miljoner kronor.

Styrelsens bedömning är att lånefinansiering kan erhållas, förutsatt att emissionserbjudandet tecknas till minst 12 miljoner kronor.

Möjlig listning 2015

Flästa Källas aktie är i dagsläget inte listad på någon handelsplats. Därmed sker ingen regelbunden handel i aktien. Styrelsen har föreslagit att aktien listas 2015 men något beslut i frågan har ännu inte tagits.

Kommunikationen med de befintliga aktieägarna sker i dagsläget via bolagets hemsida och per post, en service som nytecknare kan räkna med även framgent, försäkrar Olle Carlsson.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Flästa Källa utmanar Ramlösa med nytt miljökoncept

Bolag

Flästa Källa

Lista

Onoterat

Bransch

Konsument dagligvaror

Flästa Källa ska lanseras 2014. Det handlar om ett stilla mineralvatten i en nyutvecklad, miljösmart pappförpackning.

Flästa Källa är en av tio källor i Sverige som uppfyller Livsmedelsverkets kriterier för naturligt mineralvatten.

Flästa Källa genomför en nyemission.
 
Fakta om nyemissionen

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren