beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Teleoperatörer i kläm när småföretagare flyttar kontoret till mobilen (AllTele) 
beQuoted

Nyhetsbrev, 5 september 2012

Teleoperatörer i kläm när småföretagare flyttar kontoret till mobilen

AllTele Antalet fasta telefonabonnemang fortsätter att minska i rask takt samtidigt som användningen av mobilsurf ökar explosionsartat. Följden är marginalpress för teleoperatörerna. AllTeles vd Ola Norberg oroas inte av utvecklingen, trots ett betydande resultattapp första halvåret.

Svagt resultat första halvåret

Ola Norberg häller upp en kopp svart kaffe och inleder sin rapportpresentation på Remiums afternoon tea med att beskriva halvårsresultatet som en djup besvikelse.

Den första powerpoint-sidan han blåser upp på videokanonen visar halvåret i staplar. Diagrammen är spretiga, vissa kurvor pekar nedåt, andra uppåt. Rapporten bjuder på blandade signaler.

Halvårsomsättningen steg brant till 397 miljoner kronor, samtidigt som resultatet vände ned. Periodens rörelseresultat blev -4,4 miljoner kronor. Per aktie handlade det om en förlust på -0,44 kronor, att jämföra med 0,34 kronor per aktie första halvåret 2011.

- Vi håller omsättningen uppe trots att vi, liksom alla andra i branschen, har ett ganska dramatiskt tapp på gamla förvalskunder på fast telefoni, säger Ola Norberg.

Det visar sig i första hand handla om småföretagare som överger den fasta telefonin för mobila lösningar.

- För vår del är det en liten yta men ändå 2 procent i månaden. Det är ganska dramatiskt och har accelererat sedan i fjol. Det som möter upp det här, och som också är en del av vårt problem, är mobilsurfens ökade användning.

Inte i fas med efterfrågan på mobilt bredband

Ola Norberg uppger att mobilsurfandet ökat med 40 procent under första halvåret 2012. Påverkan från OS i London kommer först på andra halvårets siffror.

Den mobila datatrafiken tär på bandbredden i 3G-näten och går även ut över kvaliteten på vanliga röstsamtal. Operatörerna kämpar för att ligga i fas med utvecklingen.

- Vi håller på att paja hela det svenska mobiltelefonnätet, fortsätter Ola Norberg.

AllTeles bruttomarginal pressas när abonnenterna använder betydligt mer av sin surfpott av vad bolaget kalkylerat med. För rapportperioden kröp bruttomarginalen under 30 procent, en alldeles för låg nivå på sikt menar Ola Norberg.

- Över en cykel bör man kunna ligga på 38 - 40 procents bruttomarginal. Där låg vi innan vi förvärvade Spinbox och framförallt Ventelo, som hade haft ett väldigt prisrace ute för att komma upp i volymer.

Kundmigreringen har dragit ut på tiden

Migreringen av abonnenter från fjolårsförvärvet Ventelo, som skulle ha varit klart den 1 juli, har dragit ut på tiden. Situationen innebär att AllTele sitter med avtal i parallella tekniska plattformar och dubbla systemkostnader under en övergångsperiod.

- När vi har gjort hela den flytten så kickar vårt avtal med Telia in med full kraft. Det är 5 miljoner kronor per kvartal i prisskillnad mot det andra kvartalet, säger Ola Norberg. Flytten ska vara klar under innevarande kvartal.

Reglering satte spår i kassaflödet

Under andra kvartalet betalade AllTele en ackordsskuld om 46 miljoner kronor i Ventelo, vilket satte spår i kassaflödet. Betalningen skedde enligt plan och med anledning av den rekonstruktion som genomfördes i Ventelo under fjolåret, före AllTeles övertagande.

Kassaflödet andra kvartalet var -39 miljoner kronor och -53 miljoner kronor första halvåret.

Prognosen ligger fast

Utmaningarna till trots är Ola Norberg inte orolig för framtiden. Han pekar på goda tillväxtmöjligheter i företagssegmentet och sammanfattar den nya affär med Botkyrka kommun som presenterades i halvårsrapporten. Affären beräknas vara värd 27 miljoner kronor på tre års sikt.

AllTeles prognos om en omsättning på 800 miljoner kronor i år ligger fast, liksom den mer långsiktiga prognosen om en omsättning på 1,7 miljarder kronor 2014.

Finansieringen behöver ses över

beQuoted ser att bolaget kommer att behöva se över sin finansiella struktur. För att klara tillväxttakten inom prognosen är fler förvärv att vänta. De senaste fem åren har AllTele genomfört ett 20-tal förvärv av företag och kundstockar, huvudsakligen betalade kontant direkt ur kassan.

Ola Norberg medger att bolaget måste se över sin finansiering:

- Vi kommer vid utgången av 2013 ha amorterat bort alla lån. Det går inte att driva en rörelse på 800 miljoner kronor utan en bottenfinansiering. Vi måste sätta oss och se om vi ska lägga en puck i botten i alla fall, för nu lever vi på checkkredit i stort sett, avslutar han.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Teleoperatörer i kläm när småföretagare flyttar kontoret till mobilen (AllTele)

Bolag

AllTele

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Telekommunikation

Allt fler småföretagare övergår till mobila tele- och bredbandslösningar, något som pressar operatörernas marginaler när intäkterna från fasta anslutningar med goda marginaler minskar.

AllTeles omsättningstillväxt har legat på i snitt 60 procent per år de senaste fem åren.

AllTeles omsättnings- och resultatutveckling i ett femårsperspektiv.

Aktien

Kurs

18,50 kr

Utveckling 12 mån

-31%

Relaterat

Nyhetsrum

AllTele växlar upp

AllTele sätter nytt aggressivt omsättningsmål

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren