beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline andas försiktig optimism 
beQuoted

Nyhetsbrev, 29 augusti 2012

Guideline andas försiktig optimism

Guideline Guidelines halvårsrapport andas försiktighet. På radarn finns valtider i USA, ett inbromsande Kina och fortsatt turbulens i euroländerna. Samtidigt visade koncernen ökad omsättning och vinst för årets första sex månader, trots en ofördelaktig valutakursutveckling.

Fjolårsförvärv lyfter omsättningen

Fjolårsförvärvet ABEM Instrument har satt fart på Guidelines omsättning under första halvåret i år. Koncernens omsättningsökning var närmare 60 procent under perioden. ABEM oräknat var ökningen 11 procent.

Sett till det andra kvartalet isolerat bär ABEM upp koncernens tillväxt, som steg närmare 44 procent ABEM inkluderat men backade 7 procent ABEM exkluderat.

Siffrorna för andra kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 28,3 Mkr (19,7)
  • Resultat efter finansnetto: 0,9 Mkr (2,1)
  • Vinst per aktie: 0,01 kr (0,03)

Ackumulerat för det första halvåret 2012:

  • Omsättning: 57,2 Mkr (35,7)
  • Resultat efter finansnetto: 4,1 Mkr (-1,4)
  • Vinst per aktie: 0,05 kr (-0,02)

MALÅ Geoscience kvarstår som Guideline-koncernens största dotterbolag med 65 procent av totalomsättningen. Men andelen är krympande, främst till följd av ökad försäljning inom ABEM Instrument. ABEMs omsättning steg 36 procent från första till andra kvartalet.

Koncernens fakturering sker till stor del i euro och dollar, varför Guideline har påverkats negativt av den senaste tidens kronförstärkning. För andra kvartalet handlade det om -0,8 miljoner kronor på omsättningen, jämfört med motsvarande period 2011.

Kassaflödet för sexmånadersperioden var negativt om -2,9 miljoner kronor. Bakomliggande var dels ökade kundfordringar till följd av sent inkomna order, dels kostnader relaterade till tidigare vd:s avgång under perioden.

Omvärldsfaktorer ger tilltagande osäkerhet

Guideline uppger att orderingången i såväl MALÅ som ABEM så här långt varit god under 2012. Samtidigt beskrivs dotterbolagens marknader som osäkra framöver.

Bland de omvärldsfaktorer som kan gå ut över framtida infrastrukturinvesteringar är en avtagande tillväxt i Kina, en eurozon som inte förmår lämna de finanspolitiska problemen bakom sig samt ett USA som är mitt uppe i ett valår.

Vid sidan av MALÅ och ABEM fortsätter affärerna att rulla in i samriskbolaget SPC Technology (där Guideline äger 50,1 procent).

Under andra kvartalet levererades en ny order på produkten EDGE till samarbetspartnern Atlas Copco Secoroc, med ett initialt ordervärde på 4 miljoner kronor. Ordern avser mjukvara kopplat till EDGE. Slutkunden finns inom den amerikanska marknaden för naturgasborrning.

Efter det första halvårets utgång har SPC mottagit förnyelser av mjukvarulicenser avseende EDGE till Atlas Copco Secoroc. Ordervärdet uppgår till 6 miljoner kronor för 12 månader framåt, pengar som rinner rätt ned på sista raden med positiva effekter på resultatet framöver.

Dämpade förväntningar

Sammantaget andas alltså Guidelines halvårsrapport försiktighet inför den nära framtiden. Till krisen i euroländerna, eventuell recession i Kina och det amerikanska valåret ska läggas kronförstärkningen.

Samtidigt har Guideline historiskt visat en högre omsättning i andra halvåret, med en topp i sista kvartalet. Med ABEM har koncernen skaffat sig flera intäktsgenererande verksamheter än tidigare, något man menar kommer att jämna ut intäkterna över året. Om så blir fallet återstår att se.

Resultatmässigt har 2012 inneburit en vändpunkt för koncernen, som för första gången visat positiva resultat. Under året har ett omstruktureringsprogram inletts i syfte att minska overheadkostnader och hitta samordningsvinster, något som möjligen kan ge den fortsatta resultatutvecklingen en knuff framåt.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Guideline andas försiktig optimism

Bolag

Guideline

Lista

NGM Equity

Bransch

Kommersiell service och produkter

Fjolårsförvärvet ABEM Instrument har satt fart på Guidelines omsättning under första halvåret i år. Koncernens omsättningsökning var närmare 60 procent under perioden.

Guideline segment för markradar, dit MALÅ Geoscience hör, visade en något lägre omsättning i det andra kvartalet men ändå en tillväxt på drygt 11 procent för årets första sex månader.

Aktien

Kurs

0,78 kr

Utveckling 12 mån

-47%

Relaterat

Nyhetsrum

Guideline utökar företagsgruppen

Guidelines borrteknik optimerar amerikansk naturgasutvinning

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren