beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Tecken på mellanår för New Nordic 
beQuoted

Nyhetsbrev, 28 augusti 2012

Tecken på mellanår för New Nordic

-Bolaget visar samtidigt tillväxt på en stagnerande europeisk marknad

New Nordic New Nordics halvårsrapport bjöd på blandade signaler. Satsningarna i USA har slagit fel, med betydande förluster som följd. Samtidigt stiger försäljningen på svaga marknader i Europa. Sammantaget ser beQuoted flera tecken på att 2012 blir ett mellanår för hälsokostföretaget.

U-sväng i USA men tillväxt i svagt Europa

New Nordics rapport för det första halvåret 2012 visade att bolagets satsningar i USA slagit fel. Bolaget har sett över sitt produktsortiment efter att ha tvingats ta tillbaka varor från flera stora nyckelkunder som bland andra Walgreen och CVS.

Konsekvensen av ompositioneringen av sortimentet är en avsevärt lägre omsättning och betydande förluster i USA under det första halvåret.

- Vi förväntar oss fortfarande att ha en mindre förlust i USA under andra halvåret. Vid årets slut är det vårt mål att ha slutfört de justeringar som krävs i USA, så vi går in i 2013 med en smalare och mer lönsam produktportfölj, säger vd Karl Kristian Jensen.

Samtidigt visade halvårsrapporten på en god försäljningsökning i Kanada och Europa, detta trots bolagets bedömning av den europeiska hälsokostmarknaden som stagnerande.

Siffrorna för det första halvåret 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 107,6 Mkr (99,6)
  • Rörelsemarginal: 1,3% (3,3)
  • Resultat efter finansnetto: -0,2 Mkr (1,6)
  • Vinst per aktie: -0,04 kr (0,29)

Med större delen av produktionen förlagd till Sverige pressar den senaste tidens kronförstärkning bolagets bruttomarginal.

Sett till årets första sex månader steg marginalen visserligen från 63,0 till 63,3 procent. Men sett till det andra kvartalet isolerat sjönk den med drygt två procentenheter till 62,4 procent.

- Vi kommer fokusera på att öka bruttomarginalen ytterligare under andra halvåret och i 2013, säger Karl Kristian Jensen.

Det kan emellertid bli en utmaning för bolaget att hämta in marginalen via exempelvis prishöjningar eller större fokus på högmarginalprodukter när marknadsutsikterna bedöms som svaga.

Fortsatt tryck på likviditeten

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 2,2 miljoner kronor under första halvåret men bör stärkas på andra sidan årsskiftet.

New Nordic uppger att banklånet om 18,7 miljoner kronor, som togs för att finansiera iQmedical-förvärvet, ska vara helt återbetalt under första kvartalet nästa år. Amorteringstakten har legat på cirka 4 miljoner kronor per år.

Samtidigt fortsätter USA-satsningen att belasta kassaflödet med en stor om än krympande del rörelsekapital bundet i fordringar.

Karl Kristian Jensen har tidigare förklarat situationen som en följd av att bolaget, som en ny och mindre aktör på USA-marknaden, får teckna avtal där betalning inte som normalt fås mot faktura vid leverans av varorna, utan först när de säljs vidare till butik.

Några uppgifter om omförhandlingar till normala betalningsvillkor med de amerikanska kunderna har inte kommunicerats. På bokslutsdagen sista juni uppgick kassan till 2,2 miljoner kronor.

Aggressiva avskrivningar snart slutförda

De relativt höga avskrivningarna på immateriella anläggningstillgångar, avseende en goodwillpost relaterad till förvärvet av iQmedical 2007, har fortsatt under våren. Det handlar om avskrivningar på uppskattningsvis 4 - 5 miljoner kronor årligen.

Vid halvårets utgång uppgick restvärdet av goodwillposten till 1,1 miljoner kronor. Bolaget meddelar att alla avskrivningar relaterade till iQmedical-förvärvet kommer att slutföras under innevarande kvartal, något som kommer att ge positiva effekter på rörelseresultatet.

"Vi går in i 2013 med en smalare och mer lönsam produktportfölj"

Sammantaget ser New Nordic ut att gå mot ett mellanår 2012. USA-expansionens uppsida dröjer in på nästa år och förhoppningarna på de europeiska marknaderna är mycket försiktiga, även om försäljningen här steg första halvåret.

Samtidigt finns faktorer som talar såväl för som mot en positiv resultatutveckling andra halvåret. På plussidan finns som nämnts de avtagande avskrivningarna. Kostnaderna för marknadsföring brukar vara låga under sommarmånaderna, något som också kan läggas på plussidan.

På minussidan, beroende på hur man ser det, finns ytterligare kostnader relaterade till felsatsningarna i USA. De ska emellertid bli mindre än de vi sett under första halvåret, enligt bolaget.

- Vid årets slut är det vårt mål att ha slutfört de justeringar som krävs i USA, så vi går in i 2013 med en smalare och mer lönsam produktportfölj, kommenterar Karl Kristian Jensen.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Tecken på mellanår för New Nordic

Bolag

New Nordic

Lista

First North

Bransch

Hälsovård

Skönhetsprodukten Hair Volume var en av det första kvartalets storsäljare. Produkten lanserades i Danmark och USA under fjolåret och i bland annat Sverige och Norge under första kvartalet. Nu säljs produkten på samtliga New Nordics marknader.

Diet och prediabetesprodukter står för nästan hälften av New Nordics försäljning. Ett annat viktigt segment är produkter för så kallat anti-åldrande. Tillväxten finns emellertid inom skönhetsprodukter, vilka stod för drygt 10 procent av försäljningen under första kvartalet 2012.

Aktien

Kurs

6,25 kr

Utveckling 12 mån

-22%

Relaterat

Nyhetsrum

Bra start på 2012 för New Nordic

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren