beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ”Vi kan redan idag ana en framtida brytbar mineralisering” - VD (Botnia Exploration) 
beQuoted

Nyhetsbrev, 16 augusti 2012

”Vi kan redan idag ana en framtida brytbar mineralisering”

-Vd kommenterar de senaste analysresultaten från Vindelgransele

Botnia Exploration Botnia Explorations Vindelgranselepaket handlar alltmer om en ny fyndighet som börjar ta form väster om Vindelälven. beQuoted har talat med vd Bengt Ljung om de senaste analysresultaten och planerna för kommande borrkampanjer.

Ny fyndighet i Stenberget tar form

Under vintern och våren har Botnia Exploration borrat närmare 5.000 meter i undersökningstillståndet Stenberget 3 i västerbottniska Vindelgransele. Fokus har legat på de sedan tidigare kända guldobjekten Fäbodliden A, B och C, samtliga del av bolagets "Vindelgranselepaket".

Nyligen publicerade analysresultat från borrningarna visar bland annat på höga guldhalter i Fäbodliden C. De bästa borrträffarna bland de inrapporterade analysresultaten ligger på 20,6 gram per ton över 3,95 meter och 32 gram per ton över 0,90 meter i området.

Det handlar enligt vd Bengt Ljung om en guldfyndighet som är koncentrerad till en lång sammanhängande kvartsgång med en bredd av upp till 5 meter.

- Kvartsgången är den moderklyft för de så kallade bonanzablock som sedan länge gäckat många geologer. I samarbete med Bolidens geologer har vi lyckats lokalisera gången som har en stupning av cirka 70 - 80 grader. Den är mycket regelbunden och det är därför relativt enkelt att beräkna var gången skärs i samband med borrningarna, berättar han.

beQuoted: - Vad kan man utifrån de senaste analysresultaten säga om fyndighetens framtida potential som brytningsobjekt?

- Vi har lokaliserat mineraliseringens utbredning cirka 200 meter i längsled och 200 meter ned mot djupet. Borrningarna har utförts mycket systematiskt och vi kan redan idag ana en framtida brytbar mineralisering, framförallt tack vare de mycket höga genomsnittliga guldhalterna.

beQuoted: - Vad ska göras i kommande borrningar?

- Borrningarna i Fäbodliden C kommer att koncentreras till att säkerställa utbredningen i riktning mot Fäbodliden B, där också kvartsgångar påträffats. Guldhalterna har här legat på upp till 17,5 gram per ton. Självklart kommer vi också att borra mot djupet. Tyvärr är det sankmark och en sjö västerut som gör framkomligheten dålig sommartid. Borrföretaget står dock i full beredskap, fortsätter Bengt Ljung.

Efter de här planerade borrningarna ska externa konsulter tas in för att genomföra en så kallad ”scoping study” (en slags förstudie, beQuoteds anm).

- Planen är ju helt klart att söka en bearbetningskoncession för hela Stenberget 3, där samtliga Fäbodliden A, B, C och Middagsberget ingår, säger han.

Söker koppling Middagsberget - Fäbodliden C

Middagsberget har tidigare beskrivits som "näst på tur" efter Vargbäcken för bearbetningskoncession.

Botnia Exploration har hänvisat till historiska uppskattningar indikerandes ett tonnage om drygt 1 miljon ton med cirka 1,5 gram guld per ton i Middagsberget. Uppskattningarna har betraktats som osäkra.

beQuoted: - Nu senast redovisades 3 stycken borrhål utan mineralisering, hur har de resultaten påverkat er syn på objektet?

- De tre borrhål som gjordes i riktning mot Middagsberget gjordes för att undersöka om vi kunde se en koppling mellan Fäbodliden C och Middagsberget. Mineralisering påträffades i övriga två hål och borrningar kommer troligen att fortsätta.

Bengt Ljung berättar att bolagets geologer kommer att göra en sammanfattning av Middagsberget under september.

- Det är ett ytterst spännande område där en stor mängd borrningar tidigare gjorts av bland andra Boliden och SGU. Men eftersom mycket av det materialet är så kallat ”historiskt” krävs en ordentlig genomarbetning av det.

Fortsatta borrningar i Vargbäcken

Parallellt med vinterns och vårens borrkampanj har Botnia Exploration utfört magnetiska mätningar i området kring bearbetningskoncessionen Vargbäcken. Utfallet av mätningarna beskrivs som mycket positivt.

- Vi drar snart igång borrningar både på djupet och i mineraliseringens förlängning i Vargbäcken. Mineraliseringen är i dagsläget beräknad till cirka 100.000 oz guld. Genom våra magnetiska mätningar, som kompletterar gamla geokemiska analyser i bearbetningskoncessions längdriktning, finns det stora möjligheter att utöka mineraliseringen, förklarar Bengt Ljung och tillägger:

- De befintliga malmberäkningarna är gjorda i en mycket liten del av det godkända bearbetningstillståndet. Genom att Vargbäcken ligger mycket högt utan sankmarker kan borrningar komma igång under senhösten.

beQuoted: - Har ni kassa för de här ytterligare borrinsatserna?

- Vår likviditetsposition ser mycket bra ut. Alla våra borrningar och övrig prospektering är detaljplanerad för det närmaste året och vi ser mycket positivt på det kommande året.

beQuoted: - Vad händer nu närmast för Botnia Exploration?

- Utöver det vi pratat om jobbar vi vidare med intilliggande undersökningstillstånd, bland annat med blockletning i Rörtjärn strax norr om Ersmarksberget.

Vindelgranseleområdet står alltjämt i fokus men arbeten fortsätter även på andra håll, bland annat i Orgsjön öster om Åsele och i Vandelån utanför Ljusdal.

- I slutet av 2011 rapporterade vi bra guldhalter i borrhål från Vandelån. Vi har gjort kompletteringar med magnetiska mätningar och slingrammätningar som visat intressanta analyser. Nya block med guld har också påträffats som stämmer med anomalierna, avslutar Bengt Ljung.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: ”Vi kan redan idag ana en framtida brytbar mineralisering”

Bolag

Botnia Exploration

Lista

AktieTorget

Bransch

Råvaror

Bengt Ljung,
VD Botnia Exploration

Analysresultat från vinterns och vårens borrkampanj i västerbottniska Vindelgransele bekräftar enligt Botnia Exploration teorierna om områdets geologi. Det gäller bland annat Fäbodliden C, där en väl definierad guldförande kvartsgång kunnat påvisas.

Botnia Explorations "Vindelgranselepaket" omfattar bearbetningskoncessionen Vargbäcken och ett flertal undersökningstillstånd, däribland Fäbodliden A, B och C samt Middagsberget vilka stod i fokus för den senaste borrkampanjen.


Klicka här för pressrelease med analysresultat och bilder.

Aktien

Kurs

0,62 kr

Utveckling 12 mån

-82%

Relaterat

Nyhetsrum

"Vindelgranselepaketet kan vara klart i slutet av 2012" (Botnia Exploration)

Botnia Explorations Vindelgranselepaket sväller med nya guldfynd

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren