beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midsonas renodling slutförd 
beQuoted

Nyhetsbrev, 2 augusti 2012

Midsonas renodling slutförd

-Vi är nu ett fokuserat varumärkesbolag, säger vd Peter Åsberg

Midsona Under andra kvartalet 2012 tog Midsona ett par viktiga steg mot målet att bli ett renodlat varumärkesbolag. Samtidigt utvecklades bolagets marknader åt lite olika håll och kvartalsresultatet tyngdes av engångskostnader.

Tillverkningen avyttrad

Det sista och slutgiltiga steget mot att bli ett varumärkesbolag togs under andra kvartalets sista dagar, när Midsonas tillverkande enheter som samlades under affärsområdet Supply såldes. Midsonas vd Peter Åsberg talar om slutet på en renodlingsprocess.

- Vi är nu ett fokuserat varumärkesbolag inom hälsa och välbefinnande med en stark finansiell ställning. Samtidigt får Supply en ny stark industriell ägare i den internationella DCC-koncernen, vilket varit viktigt för oss då vi fortsatt avser att köpa tillverkningstjänster från Supply.

DCC betalar 64 miljoner kronor på skuldfri basis. Affären beräknas leda till en realisationsförlust på cirka 15 miljoner kronor för Midsona. 86 anställda vid enheterna i Norrköping och Gällivare berörs av affären.

Ett annat steg i renodlingen som togs tidigare under andra kvartalet var att Nordsveen tillträddes. Nyförvärvet ska stärka Midsonas ställning på den norska hälso- och egenvårdsmarknaden och förväntas föra med sig synergier på både kostnads- och intäktssidan.

Engångskostnader sänkte resultatet andra kvartalet

Renodlingen ska på lång sikt ge ett företag präglat av tillväxt och lönsamhet. I det korta perspektivet, under årets andra kvartal, togs emellertid en del engångskostnader som sänkte resultatet.

Samtidigt sjönk omsättningen något. Justerat för valutaomräkningseffekter och strukturförändringar var minskningen 4 procent under andra kvartalet.
Siffrorna för andra kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 210 Mkr (241)
  • Rörelseresultat: 3 Mkr (14)
  • Resultat efter finansnetto: -1 Mkr (9)
  • Vinst per aktie: -0,07 kr (0,40)

Ackumulerat för första halvåret 2012:

  • Omsättning: 431 Mkr (503)
  • Rörelseresultat: 14 Mkr (24)
  • Resultat efter finansnetto: 5 Mkr (15)
  • Vinst per aktie: 0,18 kr (0,66)

Integrations- och förvärvskostnader på runt 5 miljoner kronor för Nordsveen ingår i resultatet. Därtill har kostnaderna för direktförsäljningsverksamheten stigit med runt 6 miljoner kronor till följd av misslyckade marknadssatsningar.

 
Trögt i Sverige

Försäljningen i svensk apotekshandel var stabil, liksom i svensk hälsofackhandel. Avstannade volymer för de två viktigaste produktkategorierna viktkontroll och kosttillskott på den svenska dagligvarumarknaden oroar.

Rensat för omsättningen från den numera avyttrade grossistverksamheten HKC Egenvård sjönk omsättningen i Sverige med 4 procent under andra kvartalet. Periodens rörelseresultat blev 3 miljoner kronor.

 
Norge expanderar

På den norska marknaden fortsätter försäljningen inom dagligvaruhandel och apotek att utvecklas stabilt. Hälsofackhandeln har utvecklats något sämre.

Under andra kvartalet steg omsättningen i Norge med 30 procent till 84 miljoner kronor. Bakom ökningen ligger dels förvärvet av Nordsveen men även en ökning av försäljningen i den befintliga verksamheten med 9 procent i lokal valuta. Rörelseresultatet blev 6 miljoner kronor.

Norge står nu för 40 procent av koncernens omsättning. Sveriges andel har krympt till 43 procent. Trenden kommer att förstärkas av ett nytt distributionsavtal som innebär att Midsona Norge tar över försäljnings- och marknadsföringsansvaret för ett antal varumärken från och med 1 september.

Detta avtal förväntas generera en nettoomsättning på runt 10 miljoner norska kronor på årsbasis.

Stark tillväxt i Finland

Samtidigt fortsätter den positiva utveckling på den finska marknaden. Nettoomsättningen andra kvartalet steg 17 procent till 35 miljoner kronor, jämfört med motsvarande kvartal 2011.

Försäljningen i dagligvaruhandel och apotek utvecklas positivt medan hälsofackhandeln även här har det tyngre. Rörelseresultatet stod stilla för perioden på 4 miljoner kronor. Finland står för 17 procent av Midsonas externa nettoomsättning.

Högre marginaler på sikt

Grossistverksamheten HKC Egenvård, som avyttrades i december 2011, och nu sålda Supply bidrog med 200 respektive 140 miljoner kronor till Midsonas totala omsättning.

Omsättningstappet som avyttringarna lett till kompenseras inte av nyförvärvet Nordsveen som omsatte motsvarande 84 miljoner kronor under fjolåret. Allt övrigt lika bör Midsonas omsättning för 2012 sjunka ned mot 830 miljoner kronor.

Då de avyttrade enheterna visade nollresultat eller svagt negativa resultat bör koncernens resultat kunna hållas någorlunda intakt, trots omsättningsbortfallet. Under fjolåret låg rörelseresultatet på 51 miljoner kronor.

Förutsättning att i år höja rörelsemarginalen från fjolårets nivå på 4,9 procent bör finnas. Midsonas finansiella mål är en EBITDA-marginal på 8 procent.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Midsonas renodling slutförd

Bolag

Midsona

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Hälsovård

Peter Åsberg,
VD Midsona

Tillverkningen inom affärsområdet Supply avyttrades under andra kvartalet. Det handlar om Midsona Manufacturing i Norrköping, Nordens största tillverkare av kosttillskott och växtbaserade naturläkemedel, och Miwana i Gällivare som producerar näs- och ögonprodukter för den europeiska marknaden.

Midsonas norska förvärv Nordsveen tillträddes under andra kvartalet. Nordsveen är en aktör inom hälsa och välbefinnande med en stark position i norsk dagligvaruhandel.

Aktien

Kurs

11,60 kr

Utveckling 12 mån

-31%

Relaterat

Nyhetsrum

Midsonas renodling går vidare

Stigande marginaler för Midsona

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren