beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ”MedicPen är på väg in i telemedicinsbranschen” - VD 
beQuoted

Nyhetsbrev, 24 juli 2012

”MedicPen är på väg in i telemedicinsbranschen”

-Vd berättar om det nya avtalet med Telenor och satsningen i USA

MedicPen MedicPen tecknade i juni ett samarbetsavtal med Telenor som företagets vd Cristian Hallin beskriver som det definitiva genombrottet inom området telemedicin. beQuoted har talat med honom om vad som är på gång inom företaget.

Lägger mer resurser på telemedicin

Avtalet med Telenor avser området telemedicin, en bransch i snabb tillväxt, en av de snabbast växande i världen enligt Cristian Hallin. Delvis på grund av detta lägger MedicPen nu allt mer krut på detta område.

- I dagsläget lägger vi runt 70 procent av våra produkt- och marknadsaktiviteter på telemedicin. Och så har det varit sedan början på 2012, säger Cristian Hallin.

Telemedicin innebär att använda telekommunikation för att ge medicinsk vård på distans. I MedicPens fall handlar det om att integrera tablettdispensern Medimi i produktportföljer inom telemedicin.

Kortare säljcykler jämfört med läkemedel

Förutom att telemedicin är en bransch i kraftig tillväxt ser MedicPen ytterligare två anledningar till att satsa hårt på branschen.

För det första menar man att man har ett produkterbjudande som är bättre anpassat till telemedicin än de flesta konkurrerande system. Detta då man till skillnad från konkurrenterna har ett system som håller rätt på varje enskild tablett och inte bara på medicindoser.

Dessutom gillar MedicPen kulturen inom telekomsektorn.

- Läkemedelsbranschen är trögarbetad har vi märkt. Ledtiderna kan vara oerhört långa. Inom telekombranschen däremot har man ambitioner som liknar våra ambitioner. Säljcyklerna är inte alls lika långa där, berättar Cristian Hallin för beQuoted.

En annan fördel med att arbeta tillsammans med teleoperatörer är deras storlek, menar Cristian Hallin. Att de är så pass stora både nationellt och internationellt gör att de ofta har möjlighet att påverka regeringar så att saker och ting händer.

Avtalet med Telenor är inte MedicPens första inom telemedicin, men Cristian Hallin ser det ändå som en viktig milstolpe.

beQuoted: - Du kallar Telenors erbjudande inom telemedicin som "ett av de bästa du sett". På vilket sätt är det så bra?

- Det som främst är attraktivt med Telenor är att de har kommit längst med sitt erbjudande. De har en färdig produkt och mycket aktiviteter i Europa. De ligger i framkant helt enkelt, svarar Cristian Hallin.

beQuoted: - Hur kommer försäljningen till Telenors kunder gå till?

- Jag vet inte på detaljnivå hur det kommer att gå till. Men i praktiken tror jag att de skulle kunna sälja vår produkt i sina butiker. Telenor har i alla fall tillgång till vår produkt i alla sina kanaler, uppger Cristian Hallin.

beQuoted: - Hur skiljer sig avtalet från det med Ericsson Nicola Tesla som ni tecknade i maj 2011?

- Avtalet med Telenor är ett skarpt avtal medan det med Ericsson är ett Letter of intent. Så det finns en avgörande skillnad, säger Cristian Hallin.

Exakt vad som blir nästa steg i samarbetet är inte klarlagt men det kommer att bli ett antal möten mellan företagen till hösten. Enligt MedicPens vd är innebär avtalet att bolaget tagit ett stort steg på vägen mot ett kommersiellt genombrott.

- MedicPen är på väg in i telemedicinsbranschen på bred front. Avtalet med Telenor är en viktig del i detta. Dessutom sänder avtalet viktiga signaler till marknaden och det är en bra referens att ha för oss, berättar Cristian Hallin.

Nyemission tecknad till 75 procent

I slutet av juni gick dessutom teckningsperioden i MedicPens nyemission ut. Resultatet blev att emissionen tecknades till 75 procent. Vid full teckning hade emissionen inbringat 11,7 miljoner kronor före emissionskostnader. Nu inbringade den runt 8,8 miljoner kronor, vilket var beloppet som var garanterat via emissionsgarantier och teckningsförbindelser.

- Det är klart att vi gärna hade sett att emissionen tecknats till 100 procent, men under rådande omständigheter är vi nöjda med resultatet. Läget i omvärlden är ju väldigt osäkert för tillfället, säger Cristian Hallin.

I den 12-månadersplan som MedicPen har hade företaget tagit höjd för att emissionen skulle kunna komma att tecknas till 75 procent.

Utökad satsning i USA

Pengarna från emissionen ska delvis användas till försäljningsbefrämjande åtgärder, inom bland annat telemedicin.

- Vi kommer att göra en tydligare satsning på den amerikanska marknaden, som är den mest utvecklade marknaden för telemedicin. Teleoperatörerna ligger några år före i utvecklingen där. Vi kommer att vara representerade på ett antal mässor och vi kommer att använda oss av Exportrådets resurser bland annat, säger Cristian Hallin.

Emissionslikviden ska även användas till viss lageruppbyggnad inför kommande order. Cristian Hallin pekar inte ut några specifika order utan syftar på att MedicPen förväntar sig fler beställningar i och med den utökade satsningen på telemedicin och att man då måste vara redo att leverera med kort varsel.

Emissionen kan ge mer under året

I nyemissionen ingick även ett optionsmoment som innebär att MedicPen kan komma att tillföras ytterligare 10 miljoner kronor innan årsskiftet. För att detta ska bli aktuellt krävs dock att aktiekursen tar fart uppåt. Aktiekursen har under juni och första halvan av juli pendlat mellan 70 öre och 1,10 kronor. Teckningskursen för optionerna ligger på 1,40 kronor.

- Vår förhoppning är att leverera ett gott resultat från och med andra halvåret, vilket skulle kunna leda till att optionen träder i kraft och ger oss ytterligare pengar, avslutar Cristian Hallin.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: ”MedicPen är på väg in i telemedicinsbranschen”

Bolag

MedicPen

Lista

AktieTorget

Bransch

Hälsovårdssektorn, utrustning och service

Cristian Hallin,
VD MedicPen.

Produktlinjen Medimi består av enheter för automatisk registrering och dosering av läkemedel. Enheten programmeras enligt läkares ordination och påminner patienten om när det är dags att ta medicinen. Tablettmagasinet har en kapacitet om upp till 15 tabletter.

Aktien

Kurs

0,81 kr

Utveckling 12 mån

-66%

Relaterat

Nyhetsrum

MedicPen nära kommersiellt genombrott

Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren