beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bra tillväxt men svagt kvartalsresultat för Novus Group 
beQuoted

Nyhetsbrev, 18 juni 2012

Bra tillväxt men svagt kvartalsresultat för Novus Group

Novus Group Novus Group visar bra tillväxt men förlust för tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2011 / 2012. Resultatet var dock en rejäl förbättring jämfört med samma kvartal året innan. beQuoted har talat med vd Torbjörn Sjöström om säsongsvariationer, kvalitetsarbete och nya produkter.

Arbetar med att jämna ut intäktsströmmen över året

Novus forsätter arbeta med att balansera försäljningen med en större andel långsiktiga uppdrag som ska jämna ut intäktsströmmen över året. På sikt är målet att alla kvartal ska vara vinstgivande. När det kan uppnås vågar emellertid Torbjörn Sjöström inte sia om.

Niomånadersperioden juli 2011 - mars 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 24,7 Mkr (18,1), +36%
  • Resultat efter finansnetto: 1,3 Mkr (-1,9)
  • Vinst per aktie: 0,09 kr

Tredje kvartalet januari - mars 2012 isolerat:

  • Omsättning: 6,3 Mkr (4,6), +37%
  • Resultat efter finansnetto: -0,5 Mkr (-1,9)
  • Vinst per aktie: -0,03 kr

Även om kvartalsresultatet blev negativt var det en rejäl förbättring jämfört med motsvarande kvartal föregående år, som tyngdes av grundaren Alf Sjöströms bortgång.

Det innevarande fjärde kvartalet är det säsongmässigt starkaste för Novus, då det normalt är full fart på undersökningar under hela perioden april till juni. Torbjörn Sjöström bekräftar att helåret förväntas bli bra.

Tillväxten finns inom Marknad och Loyalty

Bakom årets försäljningstillväxt på över 35 procent står affärsområdena Marknad och Loyalty. Tillväxten inom affärsområdet Opinion ligger däremot relativt stilla.

Även om tillväxtpotentialen är begränsad inom Opinion är affärsområdet mycket viktigt då det i praktiken är Novus skyltfönster mot marknaden. Det är genom opinionsmätningar som bolaget får genomslag i media.

Svagare konjunktur inget hot

Eventuella lägre marknadsföringsbudgetar hos kunderna till följd av en sämre konjunktur är inget som oroar Torbjörn Sjöström.

- Lågkonjunkturer är i regel bra för undersökningsbranschen då kunderna blir mer försiktiga med sina pengar. När marknaden viker vill de mäta allt tidigare i processen. Det är en trend vi sett varje gång osäkerheten ökat de senaste åren, berättar han för beQuoted.

Påvisa vikten av slumpmässig rekrytering

Som tidigare när beQuoted talat med Torbjörn Sjöström understryker han vikten av att undersökningar genomförs på rätt sätt, med kvalitet i fokus för att få korrekta och representativa resultat.

- Det finns ett antal konkurrerande aktörer som har specialiserat sig på snabba och billiga undersökningar, men där resultaten på grund av bristande kvalitet i genomförandet kan vara rejält missvisande, säger han.

Som en del i ett övergripande kvalitetsarbete och för att påvisa styrkan i Novus metodik med slumpmässigt rekryterade paneler genomfördes en parallellstudie i början av maj. Studien utvärderades av en oberoende part genom analysföretaget Zecobyte.

Samma frågor besvarades i sex olika webbpaneler och två telefonurval. Skillnaden visade sig mycket stor mellan självrekryterade och slumpmässigt rekryterade paneler.

- Det bekräftar vår grundsyn kring webbundersökningar, att slumpmässigt rekryterade paneler ger mer korrekta mätningar. Den typen av skillnader kan inte kunden se när den får en siffra presenterad för sig, men det är avgörande att man kan lita på de siffror som man beställer, kommenterar Torbjörn Sjöström undersökningen.

Ny produkt Vici lanseras

I dagarna lanserar Novus en ny produkt som går under namnet Vici. Det handlar om en ny modell för företag och organisationer att förstå och kommunicera med sina målgrupper. Torbjörn Sjöström förklarar:

- Värderingsmodeller har funnits i alla år men här har vi kopplat ihop en kommunikationsmodell med en värderingsmodell på en webbpanel som vi känner och som möter våra kvalitetskrav. Kombinationen gör att vi kan ge en helt ny dimension av information på samma frågor som ställts tidigare.

Produktutvecklingen av Vici startade för mer än ett halvår sedan. Det är framförallt intrimningen av kommunikationsmodellen som har tagit tid.

- Några pilotkunder har testat Vici de senaste månaderna men nu lanserar vi den på ett bredare plan. Det ska väldigt spännande att se vilka typer av undersökningar och resultat vi får fram åt våra kunder, fortsätter Torbjörn Sjöström.

Dämpade förväntningar på helårsresultatet

Innevarande kvartal är som tidigare nämnts det säsongmässigt starkaste för Novus. Föregående verksamhetsår redovisades ett resultat på 2,2 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Kan Novus upprepa det starka avslutet på verksamhetsåret även i år skulle det innebära ett helårsresultat på 3,5 miljoner kronor, i nivå med beQuoteds tidigare uppskattningar.

Till följd av det något svagare tredje kvartalet tror vi emellertid att helårsresultatet kommer in något lägre, närmare 3 miljoner kronor. Det skulle motsvara en vinst på ungefär 20 öre per aktie för verksamhetsåret 2011 / 2012.

Till dagens kurs 1,15 kronor handlas då Novus-aktien till p/e 6 på vår uppskattning för innevarande verksamhetsår. Börsvärdet ligger i dagsläget på nästan 12 miljoner kronor.

Jimmie Landerman

[email protected]

Källa: Bra tillväxt men svagt kvartalsresultat för Novus Group

Bolag

Novus Group

Lista

AktieTorget

Bransch

Kommunikation

Torbjörn Sjöström,
VD Novus Group.

Novus är det mest citerade undersökningsföretaget i svensk media, enligt flera mätningar.

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

Viktiga företagshändelser bevakas av vår nyhetsredaktion för att det ska vara lätt att följa vad som händer.

beQuoted uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbar åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webbar | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren