beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Capillum ger ut konvertibel för brygglån 
beQuoted

Nyhetsbrev, 15 juni 2012

Capillum ger ut konvertibel för brygglån

Finansföretaget Capillum erbjuder mindre företag olika former av finansieringslösningar. Nu genomförs en konvertibelemission för att vidareutveckla verksamheten. beQuoted har talat med ordförande Anna-May Wester.

Njugga banker öppnar för alternativ

Många mindre företag har svårt att få krediter via bank. Det kan exempelvis handla om utvecklingsföretag där försäljningen inte kommit gång eller uppstartsföretag där försäljningen kommit igång men rörelsen ännu inte genererar vinst.

Bankerna blir allt mer restriktiva i sin utlåning och nya uppskruvade krav på kapitaltäckning gör dem än mer försiktiga. Den här försiktigheten öppnar för alternativa finansieringslösningar och andra typer av aktörer.

Capillums affärsidé är att hjälpa mindre företag med olika typer av finansiering. Utgångspunkten är att erbjuda bryggfinansiering som ett tillfälligt kapital till dess att nya medel säkrats via nyemission.

Brygglån inkörsport till andra tjänster

Bryggfinansieringen innebär ett kortfristigt lån om upp till 5 miljoner kronor i tre månader. Kunden betalar en grundavgift för lånet, som kan förlängas mot ytterligare en avgift.

Kring bryggfinansieringen erbjuder Capillum tjänster för bland annat aktiespridning, garantikonsortier, fakturabelåningstjänster inklusive exportfactoring och exportinkasso. De senare är ganska ovanliga tjänster som adresserar ett vanligt problem. Tjänsterna erbjuds via samarbetspartnern Bibby mot vilken Capillum arbetar på provision.  

- Vi gör redan idag affärer på alla produkter, utom garantikonsortier, berättar Anna-May Wester till beQuoted.

beQuoted: - Hur ser den typiska kunden ut?

- Det är ett bolag som handlas på en mindre lista och som står inför en nyemission. Brygglånet är inkörsporten, för det är ofta det som bolaget har behov av.

beQuoted: - Hur ser den ideala kunden ut?

- Brygglånet är egentligen en mindre del i vår affär. Det är paketlösningen som gör Capillum intressant. För ett helt paket kan vi komma upp i 20 procents avkastning på det belopp som brygglånet avser.

I sitt emissionsmemorandum åskådliggör Capillum sitt affärsupplägg med ett litet nystartat företag som säljer på export men ännu inte visar vinst. För att driva företaget vidare och ytterligare expandera internationellt behöver företaget kapital och har funderat på en nyemission i storleksordningen 10 miljoner kronor.

Capillum erbjuder företaget ett brygglån på 2 miljoner kronor över 3 månader. Samtidigt gör företaget en riktad emission till Capillum på 2 miljoner kronor. Vidare arrangerar Capillum en factoringlösning för företagets internationella fakturor, en åtgärd som kan dämpa behovet av nytt kapital.

Capillum tjänar pengar på skillnaden mellan räntan på brygglånet och det kapital som lånas upp i den pågående konvertibelemissionen. Därutöver får Capillum provision på tjänster som fakturabelåning.

Konvertibelemission för att kunna göra fler affärer

Enligt Capillums emissionsmemorandum omsatte bolaget 189.000 kronor med ett resultat efter skatt på 345.000 kronor under åttamånadersperioden september 2011 till april 2012.

Capillums verksamhet i dess nuvarande form startades emellertid inte upp förrän i januari 2012, varför memorandumets resultaträkning inte ger en helt korrekt bild av utvecklingen i nuvarande verksamhet.

För att kunna expandera bryggfinansieringen, vilket i sin tur ska öka omsättningen på övriga tjänster, genomför Capillum en konvertibelemission om 6 miljoner kronor.

- Det här är ett första led i att ta in pengar. Vi kommer att fortsätta att ta in pengar eftersom ju mer pengar vi tar in, desto mer pengar kan vi tjäna, fortsätter Anna-May Wester.

beQuoted: - Ni talar om fullgod säkerhet i konvertibelerbjudandet, förklara!

- Vi placerar alltid med säkerhet. Det kan till exempel vara att säkerställa att Capillum är först att få tillbaka pengarna när kundbolaget gör nyemission. När vi börjar jobba med garantikonsortier kommer vi att kunna säkerställa brygglånet innan nyemissionen genomförs.

Konvertibelns löptid är 18 månader med start 30 juni 2012. Årlig ränta utgår om 10 procent med utbetalningar två gånger per år (30 juni och 31 december). Konverteringskursen ligger på 3 kronor per B-aktie i Capillum. Konverteringsperioden är november - december 2013.

beQuoted: - Varför är konvertibeln så kort som 18 månader?

- Vi tror i det här skedet att det är många som attraheras av att lånet betalas tillbaka inom överskådlig tid samtidigt som det ger en god ränta.
Kommunikation till delägarna

Det finns i dagsläget inga planer på att lista Capillum-aktien men Anna-May Wester säger att det eventuellt kan bli aktuellt med en listning av konvertibeln. Någon tidsplan för detta finns emellertid inte.

beQuoted: - Hur kommer ni att kommunicera utvecklingen i verksamheten till de som tecknar konvertibeln?

- Vi gör i dagsläget nyhetsbrevsutskick till våra 80 aktieägare, något vi kommer att fortsätta med. Samtidigt kommer vi att kommunicera kontinuerligt via vår hemsida, avslutar Anna-May Wester.

Teckningstiden i konvertibelemissionen pågår 5 - 19 juni 2012.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Capillum ger ut konvertibel för brygglån

Bolag

Capillum

Lista

Onoterat

Bransch

Finans

Anna-May Wester,
Ordförande Capillum.

Capillums affärsidé är att erbjuda mindre företag olika typer av finansiering. Utgångspunkten är att erbjuda bryggfinansiering som ett tillfälligt kapital till dess att nya medel säkrats via nyemission.

Capillum genomför en konvertibelemission.

Fakta om emissionen

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

Viktiga företagshändelser bevakas av vår nyhetsredaktion för att det ska vara lätt att följa vad som händer.

beQuoted uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbar åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webbar | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren