beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Guideline vänder till vinst 
beQuoted nyhetsbrev 2012-06-05
Guideline vänder till vinst

Guideline lägger ett händelserikt första kvartal bakom sig, med ledningsskifte och framtagandet av en ny strategisk inriktning. Rapporten visade därtill på vinst på sista raden.

Vinst första kvartalet

Guideline redovisade på flera sätt goda siffror för det första kvartalet 2012. Omsättningen ökade med 82 procent. En starkt bidragande orsak till detta var dock förvärvet av ABEM Instrument som genomfördes i augusti 2011. Exklusive ABEM Instrument steg omsättningen 35 procent till 21,9 miljoner kronor.

Siffrorna för första kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 28,9 Mkr (15,9)
  • Resultat efter finansnetto: 3,2 Mkr (-3,5)
  • Vinst per aktie: 0,04 kr (-0,06)

Kvartalets omsättning genererades till 72 procent av Malå Geoscience och till 25 procent av ABEM Instrument. Övriga tre procent kom från Guidelines innehav i samriskbolaget SPC Technology. 

Då Guideline till stor del fakturerar i euro och dollar har nettoomsättningen påverkats positivt av valutakursförändringar med 1,6 miljoner kronor.

Resultatförbättring för Malå Geoscience

Malå Geoscience hade, som tidigare nämnts, ett starkt första kvartal. Segmentet markradar inom Guideline, dit Malå Geoscience hör, ökade sina intäkter till 21,2 miljoner kronor under det första kvartalet. Resultatet mätt som EBITDA ökade samtidigt till 6,1 miljoner kronor, att jämföra med 0,7 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Guideline räknar med fortsatt goda utsikter för resten av 2012 för Malå Geoscience. Men det finns en del orosmoln på himlen i forma av ekonomiska problem i eurozonen, omprioriterade infrastruktursatsningar i Kina och valår i USA.

ABEM Instrument bromsar in

Det relativt nyinköpta dotterbolaget ABEM Instrument har haft en god försäljningsutveckling under de senaste två verksamhetsåren. Lagom till Guidelines övertagande verkar det dock ha kommit lite grus i maskineriet.

Under första kvartalet i år har orderingången för ABEM Instrument bromsat in till följd av senarelagda affärer. Guideline bedömer försäljningsutvecklingen under resten av 2012 som osäker.

SPC Technology får ny order

Samtidigt tickar utvecklingen i samriskbolaget SPC Technology på. Guideline delar ägandet med New Street Capital. Verksamheten inom SPC Technology kretsar kring borrteknologin Edge som utvecklats tillsammans med Atlas Copco Secoroc.

Gensvaret från slutkunder i både USA och Sverige utvecklas enligt plan uppger Guideline. Så sent som i början av maj rapporterades en ny order på system avsedda för den amerikanska naturgasborrningsmarknaden. Det initiala ordervärdet låg på 4 miljoner kronor.

Ny strategisk inriktning

Under första kvartalet tog Malå Geoscience vd Niclas Ingemarsson över vd-posten i Guideline. Samtidigt klev ABEM Instruments vd Jonas Moberg in som ny vice vd i Guideline. Båda kvarstår som vd i respektive dotterbolag.

En knapp månad efter ledningsskiftet presenterades en ny strategisk inriktning för Guideline. Flera utvecklingsprojekt har avvecklats. Fokus ligger på Malå Geoscience, ABEM Instrument och SPC Technology. Förhoppningen är att kunna öka lönsamheten genom att tillvarata samordningsvinster mellan dessa.

Framför allt räknar Guideline med att kunna hitta samordningsvinster mellan Malå Geoscience och ABEM Instrument som agerar på marknader som överlappar varandra. Att då sätta ihop ett vd-team med två ledare från dessa två bolag, som Guideline gjort, känns på pappret som en god idé.

I rapporten för det första kvartalet är det svårt att spåra några direkta effekter av den nya strategiska inriktningen. Det är samtidigt väl tidigt att bedöma effekterna av åtgärder som syftar till mer långsiktiga besparingar.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Guideline:
» Guideline utökar företagsgruppen
» Guidelines borrteknik optimerar amerikansk naturgasutvinning

 
Marknadsplats
NGM Equity


Guideline segment för markradar, dit Malå Geoscience hör, ökade sina intäkter till 21,2 miljoner kronor under det första kvartalet 2012. Resultatet mätt som EBITDA ökade samtidigt till 6,1 miljoner kronor, att jämföra med 0,7 miljoner kronor motsvarande period 2011.
Senarelagda affärer fick dotterbolaget ABEM Instrument att bromsa in under första kvartalet i år. Guideline bedömer försäljningsutvecklingen under resten av 2012 som osäker.
Nästa händelse
2012-08-20
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig