beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vårvärmen en utmaning för Elverket  
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-31
Vårvärmen en utmaning för Elverket

Det mildare vädret drar ned både omsättning och resultat i Elverket. Siffrorna för årets första kvartal var lägre jämfört med samma period 2011. Historiken talar för fortsatt sjunkande omsättning i andra kvartalet. Vilken väg resultatet tar är svårare att sia om.

Vädret sänkte omsättningen

Jämfört med första kvartalet 2011 kom Elverkets omsättning och resultat in något lägre under det första kvartalet 2012. Förklaringen ligger i lägre elpriser och lägre volymer i elhandelsverksamheten, vilka i sin tur förklaras av den jämförelsevis milda och nederbördsrika vintern 2011 - 2012.

Siffrorna för första kvartalet 2012 i korthet:

  • Omsättning: 119,0 Mkr (149,6)
  • Resultat efter finansnetto: 3,7 Mkr (4,9)
  • Vinst per aktie: 0,42 kr (0,56)

Resultatet i Elhandelsverksamheten blev en förlust om -1,5 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 2,0 miljoner kronor första kvartalet 2011. Positivt är dock att tendensen med ett ökande antal kunder håller i sig.

Samtidigt ökade affärssegmentet Elnät sitt rörelseresultat till 4,9 miljoner kronor för första kvartalet. Bakom resultatförbättringen ligger två justeringar i nättarifferna. Antalet elnätskunder fortsatte öka under kvartalet.

Även affärssegmentet Bredband förbättrade rörelseresultatet, till 0,7 miljoner kronor för första kvartalet. Verksamheten växer både i nybyggda områden och i befintlig stadsplan. Cirka 4.400 hushåll har i dag en tjänst som levereras genom stadsnätets fiberkablar.

Nya produkter till marknad i förändring

Elverket skriver i kvartalsrapporten att bolaget står redo för att lansera nya paketerade produkter som riktar sig till olika kundgrupper utifrån förändringarna som sker på marknaden. Men vilka typer av produkter eller förändringar som avses utvecklas inte.

Det som de facto har hänt på elmarknaden den senaste tiden är uppdelningen av Sverige i fyra elmarknadsområden, med olika elpriser.

I maj, sex månader efter uppdelningen, kom Energimarknadsinspektionen med en första utvärdering av uppdelningen i elprisområden. Inspektionen menar att indelningen har lett till tydliga strukturella skillnader mellan norra och södra Sverige samt till en bättre fungerande handel på elbörsen.

Vårvindar och vårflod brukar trycka ned siffrorna

Vad gäller fortsättningen och innevarande kvartal pekar historiken på svagare omsättning. Vårvindar drar ned efterfrågan på el och välfyllda vattenmagasin trycker ned priserna. Förändringarna gäller inte bara kvartal till kvartal men även från år till år.

SMHI:s statistik pekar på stigande temperaturer alltsedan det riktigt kalla året 2010, något som avspeglas i Elverket siffror.

Omsättningen i andra kvartalet 2010 låg på 72 miljoner kronor (ned från 173 miljoner kronor i första kvartalet 2010) och på 70 miljoner kronor i andra kvartalet 2011 (då ned från 149 miljoner kronor i första kvartalet 2011).

För första kvartalet i år blev omsättningen som nämnts 119 miljoner kronor och en omsättning på drygt 70 miljoner kronor för det andra kvartalet i år vore ingen skräll. Samtidigt är det desto svårare att hitta något mönster i bolagets resultatutveckling när elpriserna svänger.

Första kvartalet 2010 visade bolaget en vinst efter finansnetto på 5,1 miljoner kronor, för att under efterföljande andra kvartal visa en förlust om -11,2 miljoner kronor. Under 2011 var mönstret det omvända. Vinsten första kvartalet blev 4,9 miljoner kronor men hela 16 miljoner kronor under det andra.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Stabilare elmarknad gynnar Elverket
» Bättre väder för Elverket

 
Marknadsplats
AktieTorget


Patrik Johansson,
VD Elverket Vallentuna.
Fortsatt sjunkande efterfrågan på el och goda produktionsförutsättningar har fått de svenska spotpriserna att falla tillbaka.
Uppdelningen i elprisområden genomfördes den 1 november 2011. Energimarknads-inspektionens första utvärdering pekar på en bättre fungerande handel på elbörsen.
Nästa händelse
2012-08-30
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig