beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vindfall ny fas för Wiking Mineral  
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-29
Vindfall ny fas för Wiking Mineral

Wiking Mineral arbetar för att starta upp småskalig gruvdrift i Vindfall utanför Gävle inom tre år. Planerna innebär en ny fas för prospekteringsbolaget, säger vd Dick Levin.

Prospektering kompletteras med gruvutveckling

Wiking Mineral meddelar att bolaget ska driva undersökningstillståndet Vindfall utanför Gävle mot gruvdrift med produktionsstart 2015. Det skulle då initialt handla om småskalig brytning av basmetaller. Samtidigt ser man en stor potential i det här projektområdet.

- I och med att vi lägger de här planerna går vi in i en ny fas där vi kommer att arbeta med både prospektering och gruvutveckling, förklarar vd Dick Levin när beQuoted träffar honom i bolagets lokaler på Östermalm i Stockholm.

Bakgrunden till planerna finns i det borrprogram om 6.000 meter som genomfördes i Vindfallfyndigheten under 2011 och inledningen av 2012.

Analysresultaten från borrprogrammet pekar på en indikerad mineraltillgång om 313.000 ton med 54 gram silver per ton berg, 0,3 procent koppar, 8,5 procent zink och 2,9 procent bly enligt JORC-standard.

- Vi ser en god realistisk möjlighet att starta gruvverksamhet enbart baserat på den redan påträffade mineraltillgången, säger Dick Levin.

Lönsamhetsstudie pekar på god lönsamhet

Konsultföretaget ÅF har på uppdrag av Wiking Mineral genomfört en preliminär lönsamhetsstudie på Vindfall, baserad på befintlig mineraltillgång.

Enligt ett basscenario, beräknat på åtta års produktion, uppgår kassaflödet från malmbrytningen före malmtransport och anrikning till 150 miljoner kronor. Vid en ökning av metallpriserna med 10 procent växer kassaflödet till 192 miljoner kronor.

Kostnaderna för transport, och anrikning av den brutna malmen samt investeringar i anläggningar och miljöåtaganden uppskattas till cirka 70 miljoner kronor.

Vindfall ska växa

Wiking Mineral ser även goda möjligheter att utöka mineraltillgången, både i Vindfall och i omkringliggande områden.

- Vi har redan indikationer på ytterligare 300.000 - 350.000 ton i det direkta närområdet men det kommer att krävas en hel del kompletterande borrningar för att överföra de mineraliseringarna till mineraltillgångar, fortsätter Dick Levin.

Här finns bland annat undersökningstillståndet Sörtärnan, beläget 2 km nordost om Vindfall. Tidigare borrningar utförda av Boliden har visat på förekomsten av en ytlig silver-, zink- och blyfyndighet som beräknats till omkring 150.000 ton.

Bolaget menar att lönsamhetsstudiens slutsatser motiverar en fortsatt prospektering och planerar för fortsatta borrningar senare i år.

- Det handlar i första hand om att utöka mineraltillgången i Vindfallområdet, men också att öka säkerheten i halter och tonnage i den hittills påvisade fyndigheten, förklarar Dick Levin.

Anrikningen en öppen fråga

Wiking Mineral avser att ansöka om bearbetningskoncession för Vindfall under 2012. Borrningarna återupptas senare i år. Därefter följer jordavrymning, provbrytning och anrikningsförsök med start som tidigast under nästa år.

Förarbeten för miljökonsekvensbeskrivning har enligt Dick Levin påbörjats men i samband med att bolaget ansöker om miljötillstånd måste också frågan om anrikning ha fått en lösning. ÅFs lönsamhetsstudie utgår från att anrikning kommer att ske i externt, befintligt verk i närområdet.

- Vindfallfyndigheten, så som den ser ut idag, bär inte ett eget anrikningsverk.  Det finns exempel på andra gruvor i Bergslagen som arbetar på ett liknande sätt och vi ser goda möjligheter att lösa anrikningsfrågan, säger Dick Levin.

Alternativen är emellertid begränsade. Bolidens anrikningsverk i Garpenberg ligger inte långt från Vindfall men enligt Dick Levin tittar bolaget på flera olika anrikningslösningar. Vilka eventuella upplägg det skulle kunna röra sig vill han i dagsläget inte kommentera ytterligare.

Finansieringen kvarstår

En förutsättning för den fortsatta utvecklingen av Vindfall är att Wiking Mineral kan säkra finansieringen av nya borrningar och i förlängningen hitta en lösning för de initiala investeringarna relaterade till gruvutvecklingen.

Bolagets kassa uppgick till 7,2 miljoner kronor vid utgången av det första kvartalet.

- Vi arbetar just nu med att ta fram en handlingsplan för kommande år, vilket även inbegriper hur planen ska finansieras, säger Dick Levin.

Den nyligen avkunnade årsstämman röstade igenom förslaget om villkorsändringar av den konvertibel som ställdes ut under 2010.

Konvertibeln omfattar 66 miljoner kronor som enligt tidigare villkor ska amorteras i mars 2013. Prolongeringen innebär att sista datum för konvertering skjuts fram till mars 2016.

Bolaget kommer att återkomma med prospekt och fullständiga villkor senast i februari 2013.

- Bolaget har för avsikt att erbjuda konvertibelinnehavarna alternativen att antingen prolongera lånet eller att få lånet återbetalt. För de som eventuellt väljer att få lånet återbetalt tittar vi på olika lösningar för att den här amorteringen inte ska behöva belasta bolagets kassa, säger Dick Levin.

Johan Nygren
[email protected]

 
Marknadsplats
First North


Dick Levin,
VD Wiking Mineral.
Vindfallprojektet är beläget strax sydväst om Gävle, inte långt från Gävle flygplats.
Wiking Mineral har borrat över 6.000 meter i Vindfall. Analysresultaten pekar på en indikerad mineraltillgång om 313.000 ton med 54 gram silver per ton berg, 0,3 procent koppar, 8,5 procent zink och 2,9 procent bly enligt JORC-standard.
ÅF pekar på god lönsamhet i Vindfall i den preliminära lönsamhetsstudie som konsultföretaget gjort. Studien utgår dock från att anrikning av den brutna malmen sker i externt, befintligt verk i närområdet. Den frågan är ännu olöst.
Nästa händelse
2012-08-30
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig