beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: AllTele breddar verksamheten ytterligare 
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-23
AllTele breddar verksamheten ytterligare

Fjolårsförvärvet Ventelo lyfter omsättningen men integreringen av förvärvet innebär utmaningar för AllTele, som visade en förlust för årets första kvartal. Samtidigt har en ny verksamhet som kommunikationsoperatör startats upp.

Städar i Ventelo

Venteloförvärvet, AllTeles hittills största förvärv, har inneburit stora omställningar både när det gäller försäljning, och produktion samt förändrade krav på AllTeles organisation. Under första kvartalet 2012 genomfördes därför ett antal byten och nyrekryteringar på ledande poster.

Under den översyn som tog vid efter tillträdet har man identifierat mindre lönsamma affärer som nu avvecklas. AllTele varnar för att de här avvecklingarna kommer att påverka omsättningen kortsiktigt. På längre sikt räknar man dock med att åtgärden ska stärka bolagets marginaler.

Siffrorna för det första kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 199,5 Mkr (112,8)
  • Resultat efter finansnetto: -0,7 Mkr (-1,3)
  • Vinst per aktie: -0,04 kr (0,08)

Kassaflödet under första kvartalet var negativt om -12,4 miljoner kronor, att jämföra med ett positivt kassaflöde om 28,6 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Starkt bidragande var en avslutning av Ventelos tidigare fakturabelåning på 28,3 miljoner kronor. Dessutom upplöste AllTele omstruktureringsreserver och minskade leverantörsskulder. Jämfört med årsskiftet har de kortfristiga skulderna minskat med 99,6 miljoner kronor.

Startar upp som kommunikationsoperatör

I likhet med de betydligt större konkurrenterna Telenor och Telia har AllTele startat upp en verksamhet som kommunikationsoperatör.

Som en pusselbit i den här nya inriktningen används Kramnet, som förvärvades i slutet av 2009. Bolaget görs nu om till en renodlad kommunikationsoperatör, Kramnet KO.

Första nätet att gå in i är Kramfors där driften togs över från och med 1 maj 2012. AllTele räknar med att öppna upp Kramfors-nätet för ytterligare tjänsteleverantörer under tredje kvartalet i år.

Den organiska tillväxten fortfarande ett frågetecken

AllTeles organiska tillväxt är alltjämt ett frågetecken. Bolaget har som målsättning att fortsätta växa via förvärv, samt via organisk tillväxt. Det senare hänförs huvudsakligen till företagssektorn. Bland privatkunderna står det mera stilla.

Under första kvartalet tecknades ett avtal med ICT Trafikverket som ger AllTele rikstäckande tillgång till Sveriges största fiberoptiska nät. Målet är att ge runt 100-talet mindre kommuner en färdigpaketerad fiberbaserad stadsnätslösning. I första hand satsar man på att serva orter med 150 hushåll eller fler.

Det AllTele vill uppnå är att bredda sin verksamhet inom stadsnäts- och fastighetsmarknaden mot kommuner, företag och privata kunder. Satsningen gynnas av den under kvartalet uppstartade verksamheten som kommunikationsoperatör via Kramnet.

Av Sveriges 290 kommuner har drygt 120 stycken inte resurser att själva bygga ut en fiberbaserad samhällsservice.

AllTele kommer som tjänsteoperatör tillhandahålla kompletta 3-play tjänstepaket i näten, men även bjuda in andra tjänsteoperatörer i en öppen stadsnätslösning. AllTele räknar med att starta upp projekt inom samarbetet med ICT redan under innevarande kvartal.

Fler förvärv att vänta i år

Den fortsatta tillväxten kan emellertid väntas vara förvärvsberoende. För att nå det finansiella målet om en omsättning på 1,7 miljarder kronor senast vid utgången av 2014 behöver AllTele fortsätta förvärva i rask takt. Målet innebär en genomsnittlig omsättningstillväxt på ungefär 25 procent per år.

AllTeles vd Ola Norberg bekräftar att vi sannolikt kommer att få se ytterligare ett antal större och mindre förvärv under 2012.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTele växlar upp
» AllTele sätter nytt aggressivt omsättningsmål

 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Ola Norberg,
VD AllTele.
AllTele startar upp en verksamhet som kommunikationsoperatör. Kramnet, som förvärvades 2009, görs om till en renodlad kommunikationsoperatör.
AllTeles omsättningstillväxt har legat på i snitt 60 procent per år de senaste fem åren.
Diagrammet visar AllTeles omsättnings- och resultatutveckling i ett femårsperspektiv.
Nästa händelse
2012-05-25
Årsstämma 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig