beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stigande marginaler för Midsona  
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-16
Stigande marginaler för Midsona

Midsonas resultat för det första kvartalet 2012 visade på stigande vinst och stigande marginaler. Justerat för avyttrade verksamheter steg även omsättningen.

Brutto- och rörelsemarginal upp

Vid första anblicken minskade Midsonas omsättning under första kvartalet med 16 procent jämfört med motsvarande period ifjol. Då bolaget avyttrade sin grossistverksamhet HKC Egenvård under fjolåret är emellertid siffrorna inte helt jämförbara. Justerat för den avyttrade verksamheten steg försäljningen istället med 7 procent.

Siffrorna för första kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 221 Mkr (262)
  • Rörelseresultat: 11 Mkr (10)
  • Resultat efter finansnetto: 6 Mkr (6)
  • Vinst per aktie: 0,25 kr (-0,26)

Glädjande är att bruttomarginalen ökade till 44 procent under första kvartalet, från 37 procent för ett år sedan. Rörelsemarginalen ökade samtidigt från 3,8 till 5 procent.

Renodlingsprocess gynnar marginaler

Med tanke på att det nyligen slutförda köpet av norska Nordsveen, ett företag som verkar inom hälsa och välbefinnande med många starka varumärken, inte räknades in under det första kvartalet finns goda möjligheter att ytterligare förbättra marginalerna.

Nordsveen hade under 2011 en bruttomarginal på 53 procent och en försäljning på 74 miljoner norska kronor. Köpet tillträddes den 2 april i år.

Köpet av Nordsveen är ett steg i en renodlingsprocess som Midsona genomgår. Processen innebär att full fokus läggs på varumärkesförsäljning. Ett första steg i processen togs ifjol när grossistverksamheten såldes.

Nästa steg, som redan inletts, är att göra sig av med den egna tillverkningen. Denna är nu placerad i rörelsegrenen Supply, som redovisas som ett rörelsesegment som innehas för försäljning.

Trögt i Sverige

Bland Midsonas tre geografiska marknader ökar Finland och Norge på Sveriges bekostnad.

Av bolagets totala nettoomsättning minskade den svenska andelen till 50 procent under det första kvartalet 2012, från 61 procent motsvarande period 2011. Justerat för avyttringen av grossistverksamheten ökade försäljningen i Sverige under första kvartalet med 3 procent till 117 miljoner kronor.

Samtidigt sjönk periodens rörelseresultat, med hänsyn tagen till den avyttrade grossistverksamheten, till 9 miljoner kronor, att jämföra med 13 miljoner kronor första kvartalet 2011. Bolaget förklarar resultatförsämringen med en ogynnsam produktmix och höga försäljnings- och marknadsföringskostnader.

Midsona lyfter fram försäljningen för varumärket Naturdiet som särskilt bekymmersam. Bolaget menar att problemen beror på en generell nedgång för viktkontrollprodukter och har vidtagit åtgärder för att stärka varumärkets marknadsposition på både lång och kort sikt. Naturdiet säljs i livsmedels- och hälsokostsbutiker.

Däremot framhålls försäljningen på apoteken av viktkontrollprodukten Glucosanol som ett av glädjeämnena under det första kvartalet.

Under perioden lanserade Midsona dessutom flera nya produkter, bland annat de första laktosfria viktkontrollprodukterna på marknaden, en ny snacksprodukt och ett flytande kosttillskott för muskelåterhämtning.

Resultatförbättring i Norge

Första kvartalets omsättning i Norge på 74 miljoner kronor var i stort sett identisk med omsättningen motsvarande period förra året. Rörelseresultatet förbättrades dock rejält, från 2 till 6 miljoner kronor. Bakom detta ligger enligt bolaget en gynnsam produktmix och god kostnadskontroll.

Som tidigare nämnts kommer siffrorna för Norge från och med andra kvartalet se annorlunda ut, då köpet av Nordsveen tillträddes 2 april.

Lägre resultat än väntat i Finland

Samtidigt som försäljningen stått relativt stilla i Sverige och Norge har den fortsatt öka i Finland. Under första kvartalet i år steg den med 28 procent till 37 miljoner kronor. Rörelseresultatet sjönk dock tillbaka från 4 till 3 miljoner kronor.

Ett bättre resultat väntades och bolaget förklarar den negativa överraskningen med samma skäl som i fallet Sverige, ogynnsam produktmix och höga försäljnings- och marknadsföringskostnader.

Marginalerna på väg upp och bör stärkas ytterligare

Midsona räknar med att marknaden för egenvårds- och hälsoprodukter kommer att växa något under 2012. Bolaget räknar också med att kunna stärka sin marknadsposition.

Bolaget saknar emellertid inte utmaningar. Icke optimala produktmixer i Sverige och Finland tynger resultatet. Försäljningen i finsk hälsofackhandel har svårt att komma igång. Varumärket Naturdiet har tappat farten i Sverige men kan få en nytändning genom lanseringen av den nya produktserien Naturdiet Free.

Samtidigt tycks marginalerna vara på väg upp och dessa bör kunna stärkas ytterligare beaktat Nordsveen-förvärvet och en kommande försäljning av tillverkningen Supply.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midsona:
» Midsonas renodling går vidare

 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Peter Åsberg,
VD Midsona.
Midsonas förvärv av norska Nordsveen blev klart i början av april. Nordsveen är en aktör inom hälsa och välbefinnande med en stark position i norsk dagligvaruhandel.
Affärsområdet Supply ska avyttras. Det handlar om Midsona Manufacturing i Norrköping, Nordens största tillverkare av kosttillskott och växtbaserade naturläkemedel, och Miwana i Gällivare som producerar näs- och ögonprodukter för den europeiska marknaden.
Nästa händelse
2012-07-20
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig