beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Botnia Exploration ringar in ny fyndighet 
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-15
Botnia Exploration ringar in ny fyndighet

Efter vinterns borrningar handlar alltmer av Botnia Explorations Vindelgranselepaket om undersökningstillståndet Stenberget och en ny fyndighet som börjar ta form. Samtidigt genomförs en nyemission för att säkra utvecklingen så att ett eller flera projekt i området kan säljas ut.

Ny fyndighet tar form i Stenberget

Under vinterhalvåret har Botnia Exploration borrat närmare 4.000 meter i undersökningstillståndet Stenberget 3 i västerbottniska Vindelgransele. Här återfinns guldobjekten Middagsberget, Middagsberget Norra och Fäbodliden A, B och C, samtliga del av bolagets "Vindelgranselepaket".

De analysresultat från borrningarna som hittills presenterats bekräftar enligt Botnia Exploration teorierna om områdets geologi och ursprunget till de så kallade "bonanzablock" som det rapporterats om tidigare.

Det handlar i dagsläget om en 250 meter lång kvartsgång med en bredd på 2 till 5 meter inom projektet Fäbodliden C. Vinterns borrningar pekar på att guldet följer med ned till cirka 200 meters djup.

Hypotesen är att guldmineraliseringens utbredning fortsätter både på längden och på djupet, där bredden tenderat att öka med djupet.

Synligt guld har rapporterats i minst fem borrhål. Spannet i inrapporterade halter är mycket stort, med värden från 2 gram guld per ton berg till större avsnitt med halter på 20 gram per ton och extremvärden på upp till 130 gram guld per ton i korta avsnitt.

Nya pengar säkrar den fortsatta utvecklingen

Styrkta av prospekteringsframgångarna stramar bolaget upp planerna för Vindelgranseleområdet och genomför en företrädesemission.

Merparten av kapitaltillskottet, cirka 10 - 12 miljoner kronor av totalt 20 miljoner kronor efter omkostnader, ska användas till fortsatt prospektering och borrningar i Vindelgranseleområdet.

Fortsatta borrningar inom Stenberget 3 ska bekräfta hypoteserna kring guldmineraliseringens utbredning i Fäbodliden C. Målet är att ansöka om bearbetningskoncession för området under 2012.

Samtidigt ska tätborrningar stärka bearbetningskoncessionen Vargbäcken från antagen och indikerad till indikerad och känd mineraltillgång enligt NI 43-101.

Återstående cirka 8 miljoner kronor fördelas på fortsatt prospektering i bland annat Purnu och Jorbojokki, projekt utanför Vindelgranselepaketet, men även för att säkerställa bolagets finansiella ställning i förhandlingar med potentiella köpare av avknoppade projekt inom Vindelgranseleområdet.

Bolagets övergripande mål för det så kallade Vindelgranselepaketet är att upparbeta en väldefinierad mineraltillgång om 600.000 oz guld, varav 100.000 oz beräknade i Vargbäcken.

Den sammanställda mineraltillgången ska erbjudas till försäljning till svenska eller internationella gruvbolag som kan utveckla fyndigheterna till ett gruvområde. Botnia Exploration har i dagsläget inga planer på att omdefiniera sin verksamhetsinriktning som renodlat prospekteringsbolag.

Fortsatt arbete i Vargbäcken

I november 2011 inleddes provbrytning i Vargbäcken. 15.000 ton har tagits ut. Det utsprängda berget vilar emellertid i depå i avsaknad av anrikningskapacitet sedan Lappland Goldminers beslutade att inte starta upp närliggande Ersmarksbergets anrikningsverk.

Vargbäckenområdet är förberett för att spränga ut ytterligare 50.000 ton som provbrytningstillståndet medger men arbetet vilar medan bolaget förhandlar om anrikningskapacitet i området. Provbrytningstillståndet gäller till 2021.

Även om den fortsatta provbrytningen vilar kommer bolaget att gå vidare med tätborrningar till hösten. Målet är att lyfta antagna och indikerade tillgångar till indikerade och kända så att projektet kan komma in i en fas där en så kallad feasibility-studie kan genomföras, något som ankommer på den som förvärvar det upparbetade projektet.

Mineraltillgången för Vargbäcken uppdaterades i mitten av november. Tillgången i bearbetningskoncessionen beräknas till cirka 100.000 oz guld varav 63.200 oz guld i indikerad tillgång enligt NI 43-101.

Nya borrningar i Granselliden

Parallellt med arbetena i Vargbäcken och Stenberget planerar bolaget för borrningar i den sydvästra delen av undersökningstillståndet Granselliden 3, omfattades projekten Jägarliden, Klodden och Åström. Beroende på utfall av de första borrningarna ska området utvecklas till bearbetningskoncession.

Säkrat kapitaltillskott ska räcka hela vägen fram

Den pågående företrädesemissionen omfattar maximalt 24,3 miljoner kronor före emissionskostnader, vilka beräknas till 4 miljoner kronor. Av emissionsvolymen täcks 20 miljoner kronor av emissionsgarantier och ytterligare 2 miljoner kronor av teckningsförbindelser.

Teckningskursen är satt till 90 öre per aktie. Emissionen görs då på en värdering om 24,2 miljoner kronor före emissionspengarna.

Föregående nyemission genomfördes i november 2010 och då till en värdering om 71 miljoner kronor före emissionspengarna. Den nyemissionen övertecknades med 15 miljoner kronor.

Rörelsekapitalbehovet för kommande tolv månader beräknas till 14 miljoner kronor. Bolagets planerade prospekteringsstrategi är beroende av kapitaltillskottet. Samtidigt räknar bolaget med att de här nya pengarna ska räcka hela vägen fram till dess att något projekt kan avyttras.

Därtill kvarstår möjligheten att bolaget lyckas ordna en anrikning av de 65.000 ton som provbrytningstillståndet för Vargbäcken medger, något som skulle ge omedelbara intäkter. Investeringar för denna provbrytning har redan tagits.

Sista dag för teckning i nyemissionen är onsdagen den 16 maj.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» "Vindelgranselepaketet kan vara klart i slutet av 2012" (Botnia Exploration)
» Botnia Explorations Vindelgranselepaket sväller med nya guldfynd
» Botnia Exploration skiftar laguppställning

 
Marknadsplats
AktieTorget


Bengt Ljung,
VD Botnia Exploration.
Under vinterhalvåret har Botnia Exploration borrat närmare 4.000 meter i undersökningstillståndet Stenberget 3. Tillståndet ingår i bolagets Vindelgranselepaket.
Botnia Explorations Vindelgranselepaket består av bearbetningskoncessionen Vargbäcken och ett flertal undersökningstillstånd i Vindelgranseleområdet i Lycksele Kommun. Målsättningen är att arbeta upp en mineraltillgång på 600.000 oz guld i de här områdena.
Mineraltillgången för Vargbäcken uppdaterades i mitten av november. Tillgången i bearbetningskoncessionen beräknas till cirka 100.000 oz guld varav 63.200 oz guld i indikerad tillgång enligt NI 43-101.
Nästa händelse
Nyemission
2 maj - 16 maj 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig