beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bra start på 2012 för New Nordic 
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-11
Bra start på 2012 för New Nordic

New Nordics rapport för det första kvartalet överraskade på flera punkter. Framför allt var det en ökad försäljning som gladde.

Fokus på tillväxt och vinst

Fokus 2012 ska enligt New Nordic ligga på fortsatt tillväxt och ökad vinst. Att döma av inledningen på året är bolaget inne på rätt spår.

I lokala valutor ökade försäljningen under första kvartalet med 8,7 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt förbättrades EBITDA-resultatet till 3,3 miljoner kronor, en ökning med 8,5 procent jämfört med första kvartalet 2011.

Enligt bolaget beror vinstökningen på lanseringen av den nya produkten Hair Volume, framgångsrika produktinnovationer avseende existerande varumärken samt ökade marknadsföringsinsatser.

De ökade marknadsföringsinsatserna har dock kostat på. Försäljnings- och administrationskostnaderna steg under första kvartalet med 16 procent till 30,3 miljoner kronor.

Siffrorna för det första kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 52,1 Mkr (47,3)
  • EBITDA: 3,3 Mkr (3,1)
  • Resultat efter finansnetto: 0,7 Mkr (0,2)
  • Vinst per aktie: 0,08 kr (0,03)

Glädjande är att företagets bruttomarginal det första kvartalet ökade till 64,4 procent. Motsvarande period ifjol låg marginalen på 61,4 procent och för helåret 2011 på 63,0 procent. Bolaget förklarar den förbättrade marginalen med att nya produktinnovationer har en högre lönsamhet.

Positivt är också att bolaget fortsätter att amortera av sina banklån i en snabb takt. De långfristiga skulderna som vid slutet av första kvartalet 2011 låg på 8,2 miljoner kronor är nu nere på 0,8 miljoner kronor.

På pluskontot får också ett förbättrat kassaflöde från den löpande verksamheten räknas in, liksom att bolaget fortsätter att skriva av de immateriella anläggningstillgångarna avseende goodwillposten från köpet av iQMedical i relativt snabb takt.

Under kvartalet har värdet på de immateriella anläggningstillgångarna minskat med 1,7 miljoner kronor och de uppgår nu totalt till 11,6 miljoner kronor.

Optimism kring Skandinavien

Under det första kvartalet lyfter New Nordic särskilt fram utvecklingen i Skandinavien och Europa som positiva. När det gäller Skandinavien är detta glädjande då man i bokslutskommunikén för 2011, som släpptes i början av mars, pekade på den vikande försäljningen i den svenska hälsofackhandeln som ett problem. Omsättningen i Skandinavien har också ökat till 25 miljoner kronor det första kvartalet, från 22 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Om förbättringen av resultatet är en följd av den utökade satsning på försäljning via apotek i stället för via hälsofackhandeln, som New Nordic redogjorde för i bokslutskommunikén, säger bolaget inget om.

Tanken med den här strategin är att styra om fokus från hälsofackhandeln, där kundtillströmningen minskar, till den växande apoteksmarknaden.

Problem i USA

Allt var dock inte positivt i kvartalsrapporten. I Nordamerika, och då främst i USA, fortsätter New Nordic att ha det trögt. Under kvartalet redovisades en förlust i regionen. Att det går trögt framgår också av omsättningsutvecklingen.

Under första kvartalet 2012 omsattes 9 miljoner kronor i Nordamerika, motsvarande 17 procent av bolagets totala omsättning. Under första kvartalet 2011 låg omsättningen på 13 miljoner kronor, vilket då utgjorde 28 procent av bolagets totala omsättning. Sett till helåret 2011 var siffrorna 53 miljoner kronor och 27 procent.

Kommentarerna om USA-marknaden i kvartalsrapporten går lite stick i stäv med vad som kommunicerades om marknaden i bokslutet. Då uppgavs att försäljningen varit särskilt positiv i USA och att bolaget fått fotfäste i de stora amerikanska apotekskedjorna. Ytterligare investeringar i marknadsföring ska med tiden stärka New Nordics position, resonerade bolaget.

Förklaringen till förlusten och stagnationen på marknaden kan alltså ligga i att bolaget arbetar med att bygga varumärke, och att man inte riktigt är framme ännu.

Enligt vad bolaget skriver i kvartalsrapporten beror nedgången i USA dessutom på förändringar i sortiment, förpackningsstorlekar och kundernas (de stora apotekskedjornas) lagernivåer.

New Nordic har dock för avsikt att ligga kvar med nuvarande marknadsföringsbudget under 2012 för att på det sättet skapa en efterfrågan från konsumentledet. Samtidigt varnar man för att försäljningen till apotekskedjorna kommer att bli fortsatt volatil, och att den inte nödvändigtvis kommer att reflektera den verkliga försäljningen till slutkunden.

Växer på skönhetsprodukter

New Nordic betonar att en viktig, bidragande faktor till fortsatt framgång är fokus på produktinnovationer avseende existerande varumärken. Satsningen på så kallade "growth drivers" är likaledes viktig.

Produktgrupperna anti-åldrande, diet och prediabetes står fortfarande för merparten av New Nordics försäljning. Men bolaget sätter stora förhoppningar till den relativt nya produktgruppen för skönhetsprodukter.

Som tidigare nämnts hade skönhetsprodukterna med Hair Volume i spetsen ett bra första kvartal i år, med en omsättning på 6 miljoner kronor. Det kan jämföras med 1 miljon kronor första kvartalet 2011 och 11 miljoner kronor under fjolåret.

Magnus Eriksson
[email protected]

 
Marknadsplats
First North


Karl Kristian Jensen,
VD New Nordic.
Skönhetsprodukten Hair Volume var en av det första kvartalets storsäljare. Produkten lanserades i Danmark och USA under fjolåret och i bland annat Sverige och Norge under första kvartalet. Nu säljs produkten på samtliga New Nordics marknader.
Diet och prediabetesprodukter står för nästan hälften av New Nordics försäljning. Ett annat viktigt segment är produkter för så kallat anti-åldrande. Tillväxten finns emellertid inom skönhetsprodukter, vilka stod för drygt 10 procent av försäljningen under första kvartalet 2012.
Nästa händelse
2012-07-31
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig