beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: FormPipe Software bildar nordisk jätte 
beQuoted nyhetsbrev 2012-05-08
FormPipe Software bildar nordisk jätte

FormPipe Software förvärvar danska Traen och skapar därigenom Nordens största bolag inom programvaror för ärende- och dokumenthantering mot offentlig sektor. Fram växer en koncern med 230 anställda och en årsomsättning på över 300 miljoner kronor.

Danmark ett föregångsland inom e-förvaltning

När FormPipes Software förvärvar danska Traen är det bolagets första förvärv sedan augusti 2008 då EBI Systems med ECM-produkten Platina förvärvades

- Jag är väldigt nöjd med att vi genomför den här affären. Vi har under en längre tid sneglat på Danmark som ett potentiellt område för expansion. Dansk offentlig sektor ligger väldigt långt fram och är ett föregångsland inom e-förvaltning, inleder FormPipe Softwares vd Christian Sundin telefonkonferensen i samband med att förvärvet offentliggjordes.

Han beskriver Traen och FormPipe som väldigt lika bolag i respektive land. Båda har ledande positioner inom offentlig sektor, produkterbjudandena är i allt väsentligt desamma och båda bolagen har byggt stommar av repetitiva intäkter.

Förväntar ytterligare resultatförbättring i år

Traen, med huvudkontor i Ballerup utanför Köpenhamn och en liten filial i Stockholm, omsatte 215 miljoner kronor under fjolåret. De repetitiva intäkterna utgjorde 37 procent av fjolårsomsättningen. Rörelseresultatet före avskrivningar låg på 49 miljoner kronor 2011.

Motsvarande fjolårssiffror för FormPipe var en omsättning på 112 miljoner kronor, där 57 procent utgjordes av repetitiva intäkter. FormPipes fjolårsresultat efter skatt uppgick till 14,7 miljoner kronor.

Sammanhängande siffror över Traens historik saknas men det som kommunicerats är att bolaget genomförde ett omstruktureringsprogram under 2008. Därefter har bolaget utvecklats positivt. Traens EBITDA-marginal stärktes från 20 procent 2010 till 23 procent 2011.

Traen har börjat 2012 bra och bedöms uppvisa en högre rörelsevinst 2012 jämfört med 2011. FormPipes repetitiva intäkter har fortsatt växa under 2012, samtidigt som omsättningen sjönk några procent under det första kvartalet. Periodens resultat efter skatt blev 2,2 miljoner kronor.

Regional jätte skapas

Med förvärvet av Traen blir FormPipe en nordisk jätte inom Enterprise Content Management, med runt 230 heltidsanställda och fler än 350 kunder inom svensk och dansk offentlig sektor.

Den nya koncernen kommer att få bättre resurser att adressera nya marknader och kundsegment med nya produkterbjudanden, resonerar FormPipe som bland annat förväntar sig en relativt kort startsträcka för att kunna erbjuda sin långtidslagring till dansk offentlig sektor.

I övrigt är Christian Sundin försiktig med att kommentera vilken korsförsäljning som kan komma att bli aktuell i och med sammanslagningen.

Han menar att de potentiella områdena är så många att bolaget inte kan adressera samtliga omedelbart. Därför kommer 2012 att användas till att utvärdera möjligheterna, för att sedan kunna prioritera rätt i initiativen.

Samtidigt pekar han på ytterligare faktorer som talar för förvärvet och tar bland annat upp Traens egen leveransorganisation med ett sjuttiotal konsulter. Det handlar för FormPipes del om att återskapa en närmare relation med slutkunderna för att säkerställa att produktutvecklingen får rätt prioriteringar.

- Med den här affären fyller vi ett gap vi identifierat under vår omställning till renodlat produktbolag med enbart leverans via partner. När vi släpper nya produkter på marknaden skulle det vara mer fördelaktigt att kunna driva leveransprojekten och därmed få referenskunder i drift snabbare, för att kunna peka på dessa för merförsäljning. I och med det här förvärvet kommer vi att kunna åtgärda och fylla det gapet betydligt snabbare än vi hade kunnat göra organiskt.

Därtill hägrar Danmarks stora life science-sektor. FormPipe har investerat mycket resurser i att anpassa sin ECM-produkt Platina enligt det amerikanska livsmedelsverket FDAs riktlinjer. Christian Sundin bekräftar att bolaget över tid ser möjligheter att använda Traens leveransorganisation till att adressera den här sektorn.

Förvärvet förutsätter företrädesemission

Baserat på en nettoskuld i Traen om 164 miljoner kronor och ett bolagsvärde om 300 miljoner kronor på skuldfri basis, uppgår köpeskillingen till 136 miljoner kronor.

Förvärvet delfinansieras genom nya banklån om 210 miljoner kronor, där merparten ska användas till att lösa Traens befintliga krediter. Av lånet avser 120 miljoner kronor en förvärvskredit som kommer att avbetalas på fem år.

Som ytterligare del i finansieringen föreslår FormPipe en fullt ut garanterad företrädesemission om 125 miljoner kronor.

Aktieägare med 16,8 procent av aktierna och rösterna i FormPipe, har förbundit sig att rösta för företrädesemissionen på den extra bolagsstämman och att teckna sig för sin respektive pro rata andel. Resterande 83,2 procent garanteras av ett konsortium under ledning av Carnegie.

En extra bolagsstämma kommer att hållas den 7 juni.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe:
» Stororder från Skatteverket lyfter utsikterna för FormPipe Software
» Goda utsikter för FormPipe Software

 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Christian Sundin,
VD FormPipe Software.
- Vi har under en längre tid sneglat på Danmark som ett potentiellt område för expansion. Dansk offentlig sektor ligger väldigt långt fram och är ett föregångsland inom e-förvaltning,
Danska Traen och FormPipe beskrivs som väldigt lika bolag i respektive land. Båda har ledande positioner inom offentlig sektor, produkterbjudandena är i allt väsentligt desamma och båda bolagen har byggt stommar av repetitiva intäkter.
FormPipes repetitiva intäkter har fortsatt växa under 2012, samtidigt som omsättningen sjönk några procent under det första kvartalet.
Nästa händelse
2012-06-04
Företagspresentation
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig