beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ny behovsbild bakom Accelerators ledningsskifte 
beQuoted nyhetsbrev 2012-04-24
Ny behovsbild bakom Accelerators ledningsskifte

Accelerators medicintekniska projekt är redo för att söka partners för vidareutveckling mot kommersialisering. Bolaget ser nya behov och stuvar om i ledningen. beQuoted har talat med nytillträdda vdn Maria Fors om läget i projekten och agendan för 2012.

Renodlad projektportfölj redo för partnerskap

Efter fjolårets utdelning av läkemedelsprojektet PledPharma fokuserar Accelerators projektportfölj på medicinteknik. Det handlar i huvudsak om tre projekt, varav två inom medicinsk nanoteknologi och ett inom mjukvara för visualisering.

Samtliga projekt bedöms vara redo för att lyftas till nya faser via partnerskap, något som föranlett en rockad i ledningsgruppen. Andreas Bunge lämnar vd-posten efter sju år, men kvarstår som arbetande styrelseledamot i Accelerator och ordförande i samtliga dotterbolag.

På vd-posten i Accelerator ersätts han av tidigare investment manager Maria Fors, molekylärbiolog från Uppsala Universitet med en bakgrund inom marknadsföring och strategi på GE Healthcare.

- Jag kommer även fortsättningsvis arbeta mycket med affärsutveckling och kommunikationsfrågor. Samtidigt kommer Andreas Bunge ta en större del av ansvaret i dotterbolagen med särskilt fokus på Spago, säger Maria Fors.

Nanoteknologiprojekt mot klinik

Av de tre dotterbolag som Accelerator nu bedömer redo för partnerdiskussioner är Spago det tidigaste. Det handlar om ett tumörselektivt kontrastmedel för MR (magnetisk resonanstomografi) som gör det lättare att urskilja tumörvävnad. Accelerators ägarandel i projektet är 99,55 procent.

- Vi gjorde en marknadsundersökning förra året som visade på stort intresse bland radiologer. De ser Spago som en game changer, fortsätter Maria Fors.

Spago arbetar med att slutföra den prekliniska verifieringsprocessen och ta projektet in i klinisk fas. Projektet är ett av två fokusprojekt inom Accelerators område för medicinsk nanoteknologi. Det andra är dotterbolaget AddBIOs projekt Zolidd, en beläggning som stabiliserar ortopediska och dentala implantat.

- Det är svårt att fästa implantat i skört ben. Skruven som skruvas in i benet startar en naturlig nedbrytningsprocess i benet. Följden är ett glapp mellan skruv och ben. AddBIOs produkt gör att nedbrytningsprocessen kan förhindras, vilket ger starkare ben och stabilare implantat, förklarar Maria Fors.

AddBIO har kliniska data för dentalimplantat sedan februari 2012.

- Det har väckt stort intresse. Vi har fått samtal från patienter som har dentalimplantat och från tandläkare som sätter in implantat. Även tänkbara partners har hört av sig, säger Maria Fors som också bekräftar att kliniska data från den ortopediska sidan väntas under 2012.

Efter den pågående nyemissionen om 9,4 miljoner kronor i AddBIO kommer Accelerators ägarandel i dotterbolaget att uppgå till 56 procent. ALMI Invest tecknar sig för 3 miljoner kronor i nyemissionen och kliver därmed in som ny ägare med 10 procent av rösterna och kapitalet i AddBIO.

Accelerators börsvärde ligger i dagsläget på 115 miljoner kronor. Sedan utdelningen av PledPharma i mars 2011 har Accelerator-aktien tappat mer än 70 procent av sitt värde.

SyntheticMR söker global partner

I kontrast till nanoteknik-projekten har Accelerators dotterbolag inom visualiseringsmjukvara, SyntheticMR, redan en produkt på marknaden.

Via partnern Sectra erbjuds direktförsäljning av SyMRI i Sverige och Norden. Under fjolåret togs mjukvaran i kliniskt bruk vid Umeå universitetssjukhus. Nyligen meddelades ett avtal med Akademiska sjukhuset i Uppsala. SyMRI effektiviserar undersökningar med MR-kamera.

- Det är ett problem för MR idag att undersökningarna tar väldigt lång tid och är väldigt dyra. Med den här mjukvaran snabbas patientflödet upp så att flera patienter kan undersökas per dag, vilket kan spara pengar för vården, förklarar Maria Fors.

En annan finess med SyMRI är insamlandet av kvantitativ data. Mjukvaran kan mäta förändringar i samband med sjukdomstillstånd i hjärnan, något som bland annat används för MS-patienter.

- Nu jobbar vi hårt på att lansera den globalt tillsammans med en partner. Vi diskuterar med två parter som har stora marknadsandelar på MR-sidan. Målet är att lansera mjukvaran med deras MR-kameror.

Inga avyttringar aktuella

Accelerator äger 64 procent av SyntheticMR. Några planer på att avyttra projektet, eller något av de andra, finns inte i dagsläget enligt Maria Fors. Samtidigt håller hon dörren öppen för flexibla lösningar vad gäller partnerskap och utlicensiering.

- Jag tror att vi låser in oss för mycket om vi väljer en strategi. Vi är mer flexibla än så och det är en av våra styrkor, avslutar hon.

Johan Nygren
[email protected]

 
Marknadsplats
AktieTorget


Maria Fors,
VD Accelerator.
Inom AddBIOs projekt Zolidd utvecklas en beläggning som stabiliserar ortopediska och dentala implantat. AddBIO har sedan februari 2012 kliniska data för dentalimplantat.
SyntheticMRs mjukvara effektiviserar undersökningar med MR-kamera. Via partnern Sectra erbjuds direktförsäljning av mjukvaran i Sverige och Norden. Under fjolåret togs mjukvaran i kliniskt bruk vid Umeå universitetssjukhus.
Nästa händelse
2012-04-25
Delårsrapport Q1 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig