|
beQuoted nyhetsbrev |
november 2004 |
Hej,
Delårsrapporterna för tredje kvartalet har strömmat in och nyhetsflödet har överlag varit stort. I detta nummer kan Du läsa om CellPoint, TagMaster och Erik Penser Fondkommission med mera.
Trevlig läsning!
Thomas Lindgren
CellPoint bjuder in till teckning av aktier Michael Mathiesen, VD på CellPoint, har sällan upplevt en så stark möjlighet som för CellPoint just nu.
Erik Penser Fondkommission satsar på corporate finance Vi har ställt tre frågor till Eva Redhe, VD på Erik Penser Fondkommission.
TagMaster följer upp köprekommendation i Börsveckan med en stark delårsrapport Börsveckans Björn Davegårdh tycker att TagMaster står med fast mark under fötterna. Aktien är intressant trots uppgången. |
|
Artiklar |
CellPoint bjuder in till teckning av aktier
CellPoint på AktieTorget genomför en nyemission. Sista dag att teckna aktier är onsdagen den 10 november. Aktien har under oktober handlats mellan 20 och 22:50 kr. De nya aktierna kan tecknas för 18 kr styck.
Michael Mathiesen, VD på CellPoint: - De sista pusselbitarna är på plats. Vi kan nu skörda frukterna av de första sexton månadernas insatser. Vi har utvecklat affärsstrategin, med våra fem förvärv köpt kompletterande teknologier och byggt upp organisationen.
- Med mer än 20 års erfarenhet från utveckling av internationella IT- och Telekomverksamheter har jag sällan upplevt en så stark möjlighet som för CellPoint just nu.
- Alltfler förstår möjligheterna med att använda mobiltelefonen till mer än att tala i. Redan under det nästa halvår förväntar vi oss att nå det första positiva månadsresultatet. Teckna aktier senast 10 november
- Teckningstid 27 oktober till 10 november
- Teckningskurs 18 kronor per aktie
- Vid full teckning tillförs bolaget drygt 17 miljoner kronor
- 10 teckningsrätter ger rätt att teckna en ny aktie
- Handel i teckningsrätter pågår till och med 5 november
- Totalt 949.374 aktier emitteras varav 316.458 aktier genom företrädesrätt och 632.916 aktier genom riktat erbjudande
|
"Personalised time and location sensitive mobile services"
|
Michael Mathiesen, VD på CellPoint |
| |
Här kan du läsa mer om CellPoints verksamhet och resultat
Verksamheten CellPoint är ett programvaruföretag med inriktning på mobila lösningar. Lösningarna bygger generellt på simultan hantering av kriterier såsom tidpunkt, geografisk position och användarens individuella profil.
Produktmässigt fokuserar företaget på tre områden, mobil säkerhet, mobila headset och tekniklösningar baserade på den egna teknikplattformen GoMobile. Mer specifikt är det fråga om produkter för personsäkerhet, transportsäkerhet, övervakning och trådlösa headsets för mobiltelefoner.
Grunden för verksamheten utgörs av förvärvade teknologier inom GSM-positionering, GPS-positionering, meddelandehantering (SMS, MMS), text/rösthantering, radio frequency identification (”RFID”), datakommunikation och trådlösa headsets till mobiltelefoner. De förvärvade teknologierna har kostat över 400 miljoner kronor att ta fram. Det innebär att CellPoint inte bara har gjort en bra affär, utan också att bolaget har fått en stark teknisk ”verktygslåda”.
Det finns över 400 mobiloperatörer i världen som i samband med ökad konkurrens på rösttjänster kommer att öka sina satsningar på mobila tjänster. Marknaden för mobila applikationer förväntas vara värd 18,6 miljarder USD 2006. Den globala säkerhetsmarknaden är ännu större, enligt beräkningar uppgår den till 757 miljarder kronor och växer med 6-8 procent de närmsta fem åren.
I dagsläget har CellPoint över 150 kunder. Dessa utgörs framförallt av svenska och danska företag med internationell verksamhet. På så sätt ”exporteras” CellPoints produkter till den internationella marknaden. Europa och Asien är marknader som i dagsläget prioriteras. Bland kunderna återfinns Securitas, Polisen, Avis och Köpenhamns Fondbörs. Bolagets positioneringsteknologi används också av flera europeiska mobiloperatörer, bland annat tyska E-Plus.
Positivt resultat nås 2005 Bolaget uppnådde en omsättning på 4,9 Mkr för årets nio första månader (3,9 Mkr). Resultatet efter finansnetto hamnade på –15,5 Mkr (-10,2 Mkr). VD Michael Mathiesen, som inte är nöjd med försäljningen hittills i år, förutspår en klar uppryckning under slutet av året, "- Försäljningen ökar nog med 3-5 miljoner sista kvartalet och helårsförsäljningen kommer då att hamna på 8-10 miljoner kronor".
"- En stor del av CellPoints produkter och applikationer har färdigutvecklats under 2004. Av denna anledning förväntar vi oss en stark tillväxt i omsättningen under de närmsta åren. För närvarande uppgår de löpande kostnaderna till cirka två miljoner kronor per månad. För att uppnå ett positivt resultat måste omsättningsnivån arbetas upp till 45 miljoner kronor i årstakt. Redan under det första halvåret 2005 förväntar vi oss, baserat på positiva marknadsreaktioner, att nå det första positiva månadsresultatet".
Michael Mathiesen är personligen övertygad om att CellPoint inom ett år ligger på en försäljning kring 100 miljoner kronor i årstakt. Han har bland annat stora förhoppningar om att nå ett försäljningsgenombrott för bolagets nya trådlösa headset, Flamingo. Flamingo baseras på Bluetooth och har en potential att säljas för över 100 miljoner kronor per år. Ett steg på vägen togs nyligen när CellPoint fick sin första miljonorder för leverans under första kvartalet 2005 från en stor internationell distributör av telekomtillbehör. |
CellPoints affärsidé är att genom mobila lösningar förse kunder med produkter som skapar värde och lönsamhet.
Genom att utnyttja synergier mellan olika teknologier kan CellPoint snabbt ta fram nya applikationer och lösningar, och till ett lägre pris än konkurrenterna.
Partners kan bygga nya lösningar baserade på GoMobile tack vare ett öppet användargränssnitt.
Företaget har 30 anställda med kontor i Stockholm och Köpenhamn.
Noterades på AktieTorget i juni 2004
Marknadsvärdet är cirka 64 miljoner kronor
Hemsida | |
Erik Penser Fondkommission satsar på corporate finance
Vi har ställt tre frågor till Eva Redhe, VD på Erik Penser Fondkommission.
Varför satsar ni på corporate finance? - Under första halvåret la vi fast en ny strategi för Erik Penser Fondkommission. Verksamheten ska bestå av fem ben, varav corporate finance är ett. De andra är aktiemäkleri, analys, kapitalförvaltning och garantiprodukter.
- Med den nya strategin i ryggen gjorde vi en omstart inom corporate finance och startade upp avdelningen på nytt. Och idag har vi fem personer med senior erfarenhet på plats.
- Timingen har varit rätt. Vi märker att det finns ett behov hos befintliga kunder och i marknaden generellt. Just nu har vi ett bra flöde av uppdrag. Vår ambition är att kunna erbjuda en bred portfölj av tjänster till de kunder vi väljer att arbeta med.
Varför är ni sponsor på Nya Marknaden? - Det är en fördel att vara sponsor åt företag. Man får en chans att ha ett längre och djupare engagemang. Den här typen av uppdrag innebär att vi kan ge mer tillbaka såsom rådgivare.
- Förtroendet för aktiemarknaden är bland annat beroende av att bolagens informationsgivning är korrekt. Här kan vi hjälpa till och fylla viktig funktion. Som sponsor tar vi ansvar för att informationen från bolaget till aktiemarknaden fungerar.
- Det finns också synergier mellan sponsoruppdraget och andra finansiella tjänster. Till exempel hjälpte vi Morphic Technologies att placera en emission på sju miljoner kronor i somras. I båda fallen är det en fördel att vi känner bolaget väl och har inarbetade rutiner.
Vad gör Morphic Technologies till ett intressant bolag? - Morphic Technologies har en innovativ teknik i en mogen bransch. Tekniken är en sofistikerad formningsteknik för en bred kundgrupp inom verkstadsindustrin.
- Ett framtida intressant användningsområde för tekniken är vid tillverkning av plattor till bränsleceller. Idag måste man fräsa ut spår i själva plattan, men med Morphics teknik kan man slå ut spåren istället. Det kortar ner processen med uppåt 80 – 90 procent.
- Eftersom så många bränsleceller kommer att behöva tillverkas i framtiden, förutsatt att denna teknologi för att lagra energi blir så spridd som många tror, kommer det att vara lönsamt för tillverkarna att välja Morphics teknik. |
|
Eva Redhe blev VD för Erik Penser Fondkommission i maj. Hon innehar sedan tidigare en styrelseplats i firman.
Eva Redhe har tidigare arbetat med aktieanalys, corporate finance och investor relations för Investor. Under de senare åren har hon varit VD för Mercurius Financial Communications, ett företag med ett tiotal anställda inom finansiell kommunikation.
Andra styrelseuppdrag är Intellecta och riskkapitalbolaget Engelsberg.
Erik Penser Fondkommission är sponsor för addVise, Skåne-möllan och Morphic Technologies på Nya Marknaden
Erik Penser sköter också handeln i Seneas preferensaktie genom beQuoted
”- I vårt uppdrag ingår också att presentera bolagen för våra mäklare och kunder”
Erik Penser blev sponsor för Morphic Technologies den 1 september 2004
Läs mer om Morphic på beQuoted
Hemsida |
|
|
TagMaster följer upp köprekommendation i Börsveckan med en stark delårsrapport
Björn Davegårdh har en positiv syn på TagMaster, vilket han utvecklar i en analys i Börsveckan den 18 oktober. Sedan dess har TagMaster släppt en mycket stark rapport för tredje kvartalet.
TagMaster håller på att göra succé med sin radiofrekvensidentifiering skriver Björn Davegårdh. Sedan tidningen rekommenderade aktien för snart två år sedan har kursen stigit från 30 öre till 1:80 kr. Även om bolaget inte tjänar mycket pengar ännu anses TagMaster ha fast mark under fötterna. Orderingången ökar i snabbt takt, kassaflödet är positivt och balansräkningen är stark. Börsveckan tycker att det känns som att bolaget är på väg att göra ett ordentligt kliv och att aktien är intressant trots kursuppgången.
Björn Davegårdh skriver vidare att bolaget står vid ett vägskäl. Den nuvarande storleken är knappast optimal. Börsvärdet ligger runt 60 miljoner kronor. Köpa eller köpas upp är frågan? Bolaget har intressanta möjligheter att växa både produktmässigt och geografiskt. Samtidigt gissar Björn Davegårdh att bolag som Siemens med flera har TagMaster under observation. Trots den kraftiga kursuppgången det senaste året känns aktien köpvärd, och att bolaget kan bli uppköpt är en påtaglig tilläggschans.
TagMaster släppte sin delårsrapport för tredje kvartalet några dagar efter analysen. Försäljning uppgick till 31,7 Mkr för årets nio första månader (25,0 Mkr). Resultatet efter finansnetto hamnade på 1,4 Mkr (0,4 Mkr). Orderingången mer än fördubblades till 53,7 Mkr (23,2 Mkr).
Inom affärsområdet Passagekontroll har TagMaster tagit flera nya kontrakt under tredje kvartalet. Affärerna gäller installationer för parkering i garage, säkerhetslösningar i hamnar och på flygplatser (främst för fordon).
Inom affärsområdet Spårbunden trafik deltar bolaget i flera upphandlingar i Europa och Asien. Dessa upphandlingar förutsätter att man etablerar relationer med branschens systemleverantörer och integratörer. TagMasters ställning stärks i takt med att antalet etablerade partners ökar.
Inom affärsområdet Logistik utvecklas kontinuerligt nya unika produkter. Det har bland annat lett till i att bolaget nu kunnat teckna ett första Letter of Intent i Kina avseende identifiering av godståg. Implementeringen startar troligtvis under nästa år. |
Läs Börsveckans analys
Handlas på beQuoted (Stockholm FK)
Bokslutet för 2004 presenteras den 14 februari 2005
TagMaster genomförde under oktober en internationell säljkonferens med ett stort antal partners för att presentera framtida marknads- och utvecklingsstrategier, produktnyheter och referensinstallationer.
Konferensen resulterade bland annat i att TagMaster nu kommer att ingå i ett djupare samarbete med distributörerna i Spanien och Kina med målet att successivt integrera dessa som dotterbolag.
Läs mer på beQuoted
Hemsida
| |
Börsnotiser |
Cintindex redovisar en omsättning på 3,7 Mkr till och med tredje kvartalet (2,5 Mkr). Resultatet före räntor och avskrivningar uppgick 1,1 Mkr (-0,98 Mkr). Utlandsandelen av omsättningen under det tredje kvartalet var knappt 50 procent. Bolagets likviditet har förbättrats till följd av det positiva resultatet, men är ännu inte tillfredställande. En av anledningarna är att bolaget fortfarande dras med kostnader för nyutveckling av tjänster.
Utvecklingen av det nya systemet för panelhantering är klar och har "döpts" till CPX (Cint Panel eXchange). Systemet har lagts ut på hemsidan som fått nytt utseende. |
|
Ecovision redovisar en omsättningen på 54,6 Mkr till och med tredje kvartalet (49,1 Mkr). Resultatet efter finansnetto uppgick till 7,6 Mkr (8,4 Mkr). Intäktsökningen hänförs till förvärvet av Newmedia i början av tredje kvartalet 2003 samt förvärvet av Delphi Finansanalys i slutet av december 2003. Bolaget arbetar aktivt med att förbättra rörelsemarginalerna främst genom att sänka personal- och lokalkostnaderna.
Ecovision ser många positiva effekter i marknadsnärvaro och stärkt produktutbud genom förvärven av Newmedia och Delphi Finansanalys. Många av marknadens större aktörer söker efter en helhetsleverantör för finansiell information. Ecovision bedömer att efterfrågan på kvalificerade informationssystem på den nordiska finansmarknaden kommer att vara fortsatt god. Samtidigt som bolaget konstaterar att den professionella marknaden alltjämt präglas av stor kostnadsmedvetenhet. |
|
Gamers Paradise redovisar en omsättning på 0,2 Mkr till och med tredje kvartalet (ingen jmf period). Resultatet efter finansnetto uppgick till -4,9 Mkr (ingen jmf period). Bolagets första gaming center i Malmö hade vid periodens utgång 1.441 medlemmar. Med rådande tillväxttakt i antalet medlemmar kommer break-even för gaming centret att uppnås under första kvartalet 2005.
Gamers Paradise planerar att etablera ett andra gaming center. Den här gången i Stockholm och en lokal har identifierats. I takt med att bolaget expanderar kommer man vinna ekonomiska stordriftsfördelar genom den egenutvecklade systemplattformen som möjliggör centraliserad drift av ett obegränsat antal gaming centers.
Bolaget har för avsikt att genomföra en nyemission. Två gamla A- eller B-aktier föreslås ge rätt att teckna tre nya B-aktier till en kurs av 12 öre. Vid full teckning inbringar emissionen 17,3 miljoner kronor. Beslutet skall fattas vid en extra bolagsstämma den 23 november. |
|
Glycorex redovisar en omsättning på 2,6 Mkr till och med tredje kvartalet (1,0 Mkr). Resultatet efter finansnetto uppgick till –15,1 Mkr (-15,1 Mkr). Omsättningen under tredje kvartalet uppgick till 0,7 Mkr och är i sin helhet hänförlig till september månad då relativt få transplantationer genomförs i Europa under juli och augusti.
Bolagets marknadsfokus ligger i dagsläget på försäljning och marknadsföring av GlycoSorb®-AB0 inom EU-området. Potentialen i denna marknad bedöms som mer än tillräcklig för att bolaget skall kunna uppvisa en god lönsamhet. |
|
Magic House redovisar en omsättning på 5 Mkr till och med tredje kvartalet (9,3 Mkr). Skillnaden mellan 2004 och 2003 förklaras delvis av att omsättning för Nexcite-drycken ingick i fjolårssiffran. Resultatet efter finansnetto uppgick till 0,5 Mkr (1,1 Mkr). I resultatet ingår en reavinst på 1,8 Mkr från försäljning av aktier i Nexcite och Zip Structure.
Försäljningen under det tredje kvartalet uppgick till 3,3 Mkr (3,2 Mkr) och rörelseresultatet för samma period blev –0,2 Mkr (0,3 Mkr). Under det tredje kvartalet har investeringar av engångskaraktär till den svenska marknaden uppgått till cirka 0,9 Mkr.
|
|
Nexcite redovisar en omsättning på 0,3 Mkr till och med tredje kvartalet (3,7 Mkr). Resultatet efter finansnetto uppgick till –2,9 Mkr (-1,1 Mkr) i år. Resultatet belastas av emissionskostnader på cirka 1,2 Mkr.
Nexcite har påbörjat en aggressiv försäljningskampanj mot den svenska hotell-, restaurang- och cateringmarknaden. Under november kommer bolaget bland annat att göra radioreklam, utomhusreklam, smaktester och lanseringspartyn. Bolaget vill med dessa kampanjer skapa en efterfrågan av bolagets produkt i konsumentleden för att lättare kunna etablera sig i daglig- och specialvaruhandeln. Som vi skrev i förra nyhetsbrevet deltog Nexcite i SIAL, Europas största mässa för mat och dryck. Mässan resulterade i att man lyckades knyta många viktiga kontakter med distributörer över hela världen. |
|
Optovent redovisar en omsättning på 3,7 Mkr till och med tredje kvartalet (0,9 Mkr). Resultatet efter finansnetto uppgick till –6,2 Mkr (-8,1 Mkr). Periodiseringar av intäkter gör att resultatet bara delvis påverkas av det treårsavtal som dotterbolaget OptoQ skrivit med världens största leverantör av produkter och service inom dialysområdet, Fresenius Medical Care.
Organisationen håller på att anpassas efter de nya förväntade intäkterna. Ambitionen är bland annat att mer än halvera kostnaderna, från 12 miljoner kronor 2004 till 5,5 miljoner kronor 2005. |
|
Senea redovisar en omsättning på 7,8 Mkr till och med tredje kvartalet (51,2 Mkr). Resultatet efter finansnetto uppgick till –22,3 Mkr (-4,7 Mkr). För tredje kvartalet uppgick omsättningen till 4,8 Mkr (18,7 Mkr). Den tidigare tvisten med Actaris medförde ett stillestånd i leveranserna mellan december 2003 och september 2004. Leveranserna till Vattenfall har återupptagits under oktober.
Senea har tecknat ett samarbetsavtal med Landis+Gyr som innebär att bolagets kommunikationsteknik integreras i Landis+Gyrs elmätare. Senea kan nu leverera Landis+Gyrs elmätare i sitt system samtidigt som man tar funktionsansvar för kommunikationen och mätvärdesinsamlingen. Detta stärker Seneas erbjudande till slutkund och tillmötesgår branschens önskemål om att fritt kunna köpa mätare från olika fabrikanter. |
|
Starbreeze och den amerikanska spelförläggaren Majesco har offentliggjort att ett samarbete påbörjats. Samarbetet avser det spel för vilket Starbreeze tidigare uppgivit att ett Letter of Intent slutits. Uppdraget avser ett actionspel för nästa generations spelkonsoler med release 2006. Det var framgångarna med det kritikerrosade spelet The Chronicles of Riddick som ledde fram till att Majesco valde Starbreeze.
- Vårt samarbete med Starbreeze är ett led i vår satsning på att knyta till oss ledande spelutvecklare för spelproduktion för existerande och nya plattformar. Tillgång till spelutvecklare med talang och teknologi av högsta klass är av största vikt för långsiktigt framgång, säger Majescos President Jesse Sutton.
Majesco har det senaste året stärkt sin position som en betydelsefull förläggare, bland annat med releasen av " BloodRayne 2", och har en uttalad ambition att ligga i framkant i utvecklingen. |
|
Svithoid Tankers redovisar ett resultat efter finansnetto på -0,6 Mkr till och med tredje kvartalet i år (ingen jmf period). Bolaget hade ingen omsättning under perioden. Svithoid Tankers har under september månad stärkt det egna kapitalet med 2,9 miljoner kronor genom en nyemission. Sammanlagt har bolaget stärkt sitt egna kapital med cirka 11,2 miljoner kronor under 2004.
Under tredje kvartalet har 2,4 miljoner kronor investerats i pågående nybyggnadsprojekt. Sedan årsskiftet uppgår siffran till 8,8 miljoner kronor. Svithoid Tankers har beslutat att uppgradera fartygen som är under produktion för att öka deras prestanda och säkerhet. Mer konkret innebär det kraftfullare motorer och att fartygen utrustas med Inert Gas System (ett system som utnyttjar fartygets avgaser för att neutralisera explosionsrisker i last tankarna). Dessa uppgraderingar medför att kölsträckningen av det första fartyget sker först i december, men i övrigt följer projektet planen.
Arbetet med att säkra sysselsättning för de två optioner bolaget disponerar har påbörjats. |
|
Om beQuoted
beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.
beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.
Målgruppen är mindre och medelstora företag. |
|
Prenumeration
|
Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er | |