beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ratos lämnar Anticimex - men inte till börsen 
beQuoted nyhetsbrev 2012-04-10
Ratos lämnar Anticimex - men inte till börsen

När beQuoted träffade Ratos avgående vd Arne Karlsson under en föreläsning hos TMA Sweden förklarade han bland annat varför börsnoteringar är svåra för tillfället. Det hela bekräftades kort därefter när Ratos sålde Anticimex, till ett riskkapitalbolag.

Närmare miljarden i reavinst på Anticimex

Den 2 april meddelade Ratos att dotterbolaget Anticimex sålts till Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT.

Priset för Anticimex hamnade på 2.900 miljoner kronor, vilket innebär 1.530 miljoner kronor för Ratos del av bolaget. Till detta kommer en tilläggsköpeskilling som betalas ut om resultat- och kassaflödesmål för 2012 överträffas.

Försäljningen innebär en reavinst för Ratos på runt 940 miljoner kronor, och att en årlig avkastning på cirka 24 procent uppnås, före eventuell tilläggsköpeskilling.

Ratos förvärvade Anticimex 2006 från Nordic Capital. Under de gångna sex åren har Anticimex årsomsättning ökat från 1.275 till 1.927 miljoner kronor, motsvarande en tillväxt på 7 procent per år. Samtidigt har rörelseresultatet stärkts från 118 till 192 miljoner kronor.

Från investmentbolag till private equity

Anticimex är bara ett av många företag som förvärvats och sålts under Arne Karlssons ledning. Sedan han tillträdde vd-posten 1999 har Ratos genomfört runt 70 förvärv och 35 exits (avyttringar), Anticimex inkluderat.

- Vi tittar på mellan 200 - 250 bolag per år och detta leder till att vi gör runt 4 - 6 investeringar. Sedan är målet att vi ska vara en långsiktig ägare i 10 - 12 år, berättar Arne Karlsson.

Efter försäljningen av Anticimex består Ratos portfölj av 18 stycken innehav. Samtliga dessa är onoterade nordiska bolag undantaget en elvaprocentig ägarandel i börsnoterade Lindab. Branschspridningen är stor, allt från finska biografer till badrumsinredningar, metallkomponenter och näthandel.

Att nästan uteslutande satsa på onoterade bolag har dock inte alltid varit strategin. Tvärtom, det var när Arne Karlsson tillträdde 1999 som denna strategi togs fram. Tidigare var Ratos ett mer traditionellt investmentbolag med innehav i stora bolag på Stockholmsbörsen.

Arne Karlsson hade under sin tid som forskare på Handelshögskolan i Stockholm forskat om investmentbolagens substansrabatt och tagit fram en teori som han kallade svarta lådan-teorin.

Svarta lådan-teorin

Kortfattat går teorin ut på att de förvaltningskostnader ett traditionellt investmentbolag har fördelas över portföljinnehaven och tynger investmentbolagets aktiekurs.

Detta leder till att en substansrabatt uppstår, det vill säga att det hade varit billigare för aktieägarna att köpa motsvarande aktieportfölj direkt över börsen.

- Det är omöjligt att undvika att det uppstår en rabatt, om man bara har noterade aktier, förklarar Arne Karlsson. Med detta i åtanke började jag stuva om i Ratos portfölj.

Aktivt ägande och kompetens kring företagsaffärer

Ratos vill inte heller betraktas som ett vanligt private equity-företag, då dessa enligt Arne Karlsson lider av vissa nackdelar. Kortsiktighet, dålig industriell kompetens och bristande ansvarstagande för att nämna några.

Private equity-företagens motsats på många sätt är de traditionella konglomeraten, typ General Electric. Men även dessa har sina nackdelar, bland annat saknar de en genomtänkt exitstrategi och är dåliga på att ställa de rätta kraven.

Vad Ratos vill göra är att plocka russinen ur båda kakorna och skapa vad de kallar ett private equity-konglomerat. De viktigaste komponenterna i detta är ett aktivt ägande och en kompetens när det gäller företagsaffärer.

Utslagningar på gång

Den traditionella private equity-sektorn har varit en del i fokus på senaste tiden och likaså börsen som finansieringskälla. Arne Karlsson har även åsikter i dessa frågor.

- Globalt sett är private equity-branschen överetablerad i dag. Detta kommer att leda till att de företag som inte är så duktiga kommer att slås ut, säger Arne Karlsson till beQuoted.

- I Norden däremot är private equity-firmorna generellt duktiga, så här kommer vi nog inte få se någon större utslagning, vilket ju annars hade kunnat gynna Ratos, fortsätter Arne Karlsson.

Tunnsått med börsnoteringar av portföljbolag

Att det varit tunnsått med nya börsnoteringar de senaste åren är en trend som Arne Karlsson observerat, och som alltså bekräftades ytterligare en gång när Anticimex inte börsnoterades.

- Ibland är börsen fantastisk som en finansieringskälla ibland inte. Just nu befinner vi oss en väldigt volatil tillvaro som inte gynnar finansiering via börsen. Men jag tror att detta mycket väl kan svänga tillbaka igen.

Förutom den svängiga börsen menar Ratos vd att det finns åtminstone ytterligare ett skäl som talar mot börsnoteringar av företag.

- All formalia runt ett börsnoterat företag tar kopiöst mycket mer tid i dag. Det är inget gigantiskt problem, men jag har talat med företagsledare som ser detta som en anledning att inte börsnotera. De tycker att de kan använda tiden bättre på annat sätt, avslutar Arne Karlsson.

Den 18 april tar Susanna Campbell över vd-posten i Ratos. Samtidigt är det tänkt att Arne Karlsson ska ta över ordförandeklubban i Ratos styrelse efter Olof Stenhammar.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Ratos:
» "Våga jobba igenom turnaround case"

 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Arne Karlsson,
Avgående VD Ratos.
Ratos säljer skadedjursbekämparen Anticimex till Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT och gör en vinst på 940 miljoner kronor.
TMA Sweden vänder sig till yrkesverksamma som arbetar med eller är intresserade av företagets förnyelse, turnaround management och företagsomstruktureringar.
TMAs president Mike Cappy fanns på plats i Stockholm när Arne Karlsson gav sin föreläsning.
Nästa händelse
2012-04-18
Årsstämma 2012
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig