beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fundior med majoritet i ICT Norden Fastigheter 
beQuoted nyhetsbrev 2012-03-23
Fundior med majoritet i ICT Norden Fastigheter
- Samtidigt utvecklas sparprodukterna över förväntan, enligt vd


Fundiors inlåningsverksamhet växer snabbare än bolaget väntat och förberedelser för att börja erbjuda konsumentkrediter i Sverige pågår. Samtidigt har bolaget kommit över majoriteten av kapitalet och rösterna i ICT Norden Fastigheter. beQuoted har talat med vd Reijo Kirstua.

Ökar ägandet i ICT till 67,5 procent

Fundior tillsammans med sitt dotterbolag Fundior Finans & Försäkring meddelade i början av mars att de förvärvat ytterligare 25.35 procent av aktierna i ICT Norden Fastigheter.

Säljare var ICTs vd Jan Wilhelmsson och JCW Invest. Förvärvspriset var 8,2 miljoner kronor och tillträdesdagen är satt till den 30 april 2012.

Den 22 mars utökade Fundior sitt ägande i ICT ytterligare när drygt 4 miljoner aktier förvärvades. Tillträdesdagen för dessa aktier är satt till den 18 maj.

Fundior har dock fått generalfullmakter från båda säljarna att omedelbart använda rösträtten som de förvärvade aktierna ger, motsvarande 67,5 procent av rösterna i ICT.

beQuoted: - Varför var det så viktigt för er att öka innehavet i ICT?

- En ägarandel på en tredjedel, som vi hade, hade vi ingen nytta av. Alternativen var att öka ägarandelen eller sälja. Det som hände nu var det bästa för båda bolagen. Tidigare var positionen låst. Vi kunde inte få igenom det vi ville och ICT kunde inte växa själva, säger Reijo Kirstua.

beQuoted: - Vad är nästa steg för er när det gäller ICT?

- Nästa steg blir att se över ICTs tillgångsportfölj. Vi kommer troligen att sälja av lite fastigheter för att kunna utveckla portföljen, säger Reijo Kirstua.

Reijo Kirstua menar att det finns möjlighet att sälja av delar av ICTs fastighetsbestånd, som bland annat finns i Örebro och Lindesberg. Exakt hur mycket och när detta kommer ske är dock svårt att avgöra.

- För att vi ska kunna få ett bra pris får vi nog räkna med att det tar några månader. Hur mycket vi kan sälja för är dessutom svårt att säga, men någonstans i intervallet 50 - 70 miljoner kronor kanske, säger Reijo Kirstua.

beQuoted: - Vad menar du med att ni ska utveckla portföljen?

- Det handlar om att använda kapitalet vi får tillgängligt till att investera i andra fastighetsbolag, vilket blir en ny strategi för oss, säger Reijo Kirstua.

En extra bolagsstämma i ICT är nu utlyst till den 26 mars. På denna stämma föreslår Fundior att Kimmo Kuronen, Arto Leino och Reijo Kirstua väljs som styrelse, med den förstnämnde som ordförande. Detta är exakt samma styrelse som i dag finns i Fundior.

Fundior kommer inte att ge ett publikt erbjudande till de kvarvarande aktieägarna i ICT i samband med övertagandet då man sedan tidigare lämnat publikt erbjudande till ICTs aktieägare, i juni 2010. Fundior har dock för avsikt att köpa ytterligare aktier i ICT.

En utdragen process

Fundiors övertagande av ICT har varit en utdragen process. Redan våren 2010 lämnade Fundior ett bud på aktierna i ICT, som nobbades direkt av ägare som representerade 39,5 procent av ägandet och rösterna i bolaget.

ICTs vd Jan Wilhelmsson såg då Fundiors bud som "en blixt från klar himmel".

Innan erbjudandet våren 2010 ägde Fundior 20 procent av kapitalet och rösterna i ICT. När budtiden gått ut hade ägandet ökat till 31,67 procent. Nu nästan två år senare är alltså andelen utökad till 67,5 procent.

Fler inlåningskunder än väntat

Samtidigt som Fundior ökat sitt ägande i ICT har bolagets kundstock på sparandesidan fortsatt växa. Satsningen på sparkonton med hög ränta inleddes i Sverige i juli 2011. Reijo Kirstua är nöjd med utvecklingen så här långt:

- Vårt mål var att nå 2.000 kunder till slutet på 2012 men som det nu ser ut når vi det målet redan vid slutet av tredje kvartalet, säger han.

I december 2011 kompletterades högräntekontona med så kallade tillväxtkonton i kapitalförsäkring. De här kontona ska finansiera de konsumentkrediter Fundior erbjuder.

Fundior dröjer med konkreta siffror på intresset för kapitalförsäkringarna men Reijo Kirstua säger sig även här vara nöjd med utvecklingen så här långt. Bolaget flaggar för att tillväxtkonton i kapitalförsäkring kommer att lanseras på de baltiska marknaderna inom kort.

Svenska konsumentlån nästa steg

Ytterligare ett steg i Fundiors satsning på finansmarknaderna är att börja erbjuda konsumentlån i Sverige. Ännu så länge har man bara erbjudit den här produkten i Finland.

- Vi har nu fått besked från svenska Finansinspektionen att vi inte behöver något separat tillstånd för att kunna erbjuda konsumentlån här. Tillståndet i Finland täcker även Sverige, säger Reijo Kirstua.

Fundior räknar med att komma i gång och erbjuda konsumentkrediter i Sverige i maj i år.

Höga kostnader för produktlanseringar

Fundior har även redovisat bokslutskommunikén för 2011. Fjolårsomsättningen hänförs i huvudsak till den finska verksamheten som erbjuder konsumentkrediter. De högre kostnaderna hänförs till produktutveckling och produktlanseringar.

Siffrorna för 2011 i korthet:

  • Omsättning: 2,2 Mkr (0,3)
  • Resultat efter finansnetto: -11,1 Mkr (-3,3)
  • Vinst per aktie: -0,05 kr (-0,01)
Resultatprognos till sommaren

Till slutet av 2012 förväntar sig Fundior att konsumentkreditverksamheten blir den största intäktskällan. Bolaget räknar med att komma med en resultatprognos för 2012 efter andra kvartalets utgång, efter att bolagets nya finansiella tjänster och produkter har etablerats bredare.

Magnus Eriksson
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Fundior lanserar inlåningskonton
» Fundior nöjt med inlåningsverksamhetens första halvår

 
Marknadsplats
AktieTorget


Reijo Kirstua,
VD Fundior.
- Alternativen var att öka ägarandelen eller sälja. Det som hände nu var det bästa för båda bolagen.
Fundior har utökat sin ägarandel i ICT Norden Fastigheter från 31,67 procent till 67,50 procent
ICTs fastighetsbestånd består av totalt 33 fastigheter i Örebro- och Lindesbergstrakten. Fastigheternas bokförda värde uppgår till 168 miljoner kronor. Hyresintäkterna på årsbasis uppgår till 21,9 miljoner kronor, enligt siffror från september 2011.
Fundiors sparprodukter har utvecklats bättre än bolagets förväntningar. Enligt Reijo Kirstua kommer 2012 års mål för kundstocken att nås redan i tredje kvartalet.
Nästa händelse
2012-05-11
Årsredovisning 2011
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig