beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Våga jobba igenom turnaround case" - Arne Karlsson (Ratos) 
beQuoted nyhetsbrev 2012-03-13
"Våga jobba igenom turnaround case"

beQuoted var på plats när Ratos avgående vd Arne Karlsson föreläste om hur man vänder ett företag i svårigheter. Seminariet anordnades av TMA Sweden. TMA, som står för Turnaround Management Association, är ett internationellt nätverk för förnyelse, turnaround och omstruktureringar.

Hårt arbete bakom framgång

Arne Karlsson tillträdde som vd för Ratos 1999. Under de tretton år han styrt har Ratos gjort runt 70 förvärv och 33 exits (avyttringar). Det är dock betydligt fler bolag än så som har passerat under radarn på huvudkontoret vid Stockholms Ström.

- Vi tittar på mellan 200 - 250 bolag per år och detta leder till att vi gör runt 4 - 6 investeringar. Sedan är målet att vi ska vara en långsiktig ägare i 10 - 12 år, berättar Arne Karlsson.

Turnaround case behöver struktur

Arne Karlsson räknar med att Ratos haft minst 20 stycken "turnaround case" under hans tid som vd, något som medfört en del utmaningar.

Det viktiga om det oönskade händer är enligt Arne Karlsson att ha ett strukturerat arbetssätt. Till att börja med gäller det att analysera branschen, konjunkturen, bolagets strategiska position samt operativa bolagsspecifika frågor.

Arbetet med att vända ett företag kan sammanfattas i tre steg:

  1. Skydda kärnaffären (gräv där du står).
  2. Expandera kärnaffären (gräv djupare där du står).
  3. Initiera strukturella tillväxtalternativ (gräv en ny grop).

Den första åtgärden är att stoppa blodflödet, det vill säga att säkra likviditeten. Sedan gäller det att se till att åtgärderna därefter inte är för kortsiktiga utan att de passar in i den långsiktiga strategin vilken även ska kunna skapa möjligheter av krisen.

Får Euromaint på räls igen

I processen betonar Arne Karlsson vikten av att ha en liten fokuserad styrelse som inte är rädd för att ta obekväma beslut. Dessa beslut kan innefatta att byta ut ledningen, dra ned på personal, göra upp med långivare, ordna kapitaltillskott, sänka varukostnaderna och sätta nya lönsamhetskrav som är anpassade till verkligheten.

- Förändringar tar tid, understryker Arne Karlsson. Ett exempel jag skulle vilja lyfta fram är portföljbolaget Euromaint.

Euromaint utför tekniskt underhåll på järnvägsfordon. Bolaget förvärvades 2007. Efter ett par år uppstod problem i verksamheten. 2011 sjösattes ett åtgärdsprogram med 133 punkter. En aktionsgrupp träffas varannan vecka och ska få bolaget på räls igen.

beQuoted erfar att det behövde genomföras förändringar i styrelse och ledning för att vända bolaget.

- Åtgärdsprogrammet pågår fortfarande även om mycket positivt har hänt redan nu, säger Arne Karlsson.

Alla investeringar räknas

Att Ratos över tid lyckats prestera bättre än det nuvarande avkastningskravet på 20 procent är något Arne Karlsson är mycket nöjd med.

- Vi har uppnått en IRR på 26 procent sedan 1999. Men självklart har vi gjort fel under mina år som vd. Men affärer som gett 2 procents avkastning är lika viktiga att ta hand om som de som gett långt över våra avkastningsmål.

Genom struktur och långsiktighet har Ratos byggt framgång. Det är inte utan en viss stolthet som Arne Karlsson säger att Ratos inte har behövt gå i gått i borgen för något av sina portföljbolag sedan 1890. Man har heller aldrig satt ett bolag i konkurs.

- Om vi inte vågade jobba igenom ett "turnaround case" skulle vi aldrig nå upp till den genomsnittliga avkastning vi vill ha, avslutar Arne Karlsson.

Magnus Eriksson
[email protected]

 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Arne Karlsson,
Avgående VD Ratos.
TMA Sweden vänder sig till yrkesverksamma som arbetar med eller är intresserade av företagets förnyelse, turnaround management och företagsomstruktureringar.
TMAs president Mike Cappy fanns på plats i Stockholm när Arne Karlsson gav sin föreläsning.
Nästa händelse
2012-03-15
Kapitalmarknadsdag
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig