beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Botnia Explorations Vindelgranselepaket sväller med nya guldfynd 
beQuoted nyhetsbrev 2012-03-02
Botnia Explorations Vindelgranselepaket sväller med nya guldfynd

Botnia Exploration följer upp fjolårets prospekteringsframgångar med borrningar i västra delarna av Vindelgranseleområdet. Bolaget rapporterar synligt guld i flera borrhål och presenterar ett konkret mål för sitt Vindelgranselepaket. beQuoted har talat med bolagets business controller Thomas Ljung.

Ovanliga fynd på Stenberget

I mitten av december påbörjade Botnia Exploration borrningar i undersökningstillståndet Stenberget 3 väster om Vindelgransele i Lycksele kommun. Borrningarna följer av fjolårets prospekteringsframgångar och sker i ett avsnitt från Fäbodliden A ned till Middagsberget.

Borrningarna beskrivs som framgångsrika där synligt guld påträffats i flera borrhål, något som är mycket ovanligt.

- Vi har några hål kvar att borra på vinterns borrprogram och vi väntar analysresultat inom kort, bekräftar Thomas Ljung för beQuoted.

Borrningarna i området ska fortgå för att påskynda en ansökan om bearbetningskoncession.

- Vår målsättning är att få till en enhetlig koncession för Stenberget. Alla de här delområdena Middagsberget, Fäbodliden C med flera, ligger ganska nära varandra och vi hoppas att de kan konsolideras till en ansökan. Sen är det upp till Bergsstaten att säga sitt, förklarar Thomas Ljung.

Tydligt mål för Vindelgranselepaketet

Botnia Exploration sätter nu också en siffra på målsättningen för sitt Vindelgranselepaket som innehåller bearbetningskoncessionen Vargbäcken samt undersökningstillstånden Stenberget 3, Granselliden 2, Granselliden 3, Forsheden 1 och Forsheden 2.

Bolaget ska arbeta upp en tillgång på 600.000 uns guld, av vilka 500.000 uns kommer att finnas i ovan nämnda undersökningstillstånd

Mineraltillgången för Vargbäcken uppdaterades i mitten av november. Tillgången i bearbetningskoncessionen beräknas till cirka 100.000 uns guld varav 63.200 uns guld i indikerad tillgång enligt NI 43-101.

Vargbäcken på paus tills vidare

Parallellt med utvecklingen i Stenberget har bolagets planer för Vargbäcken tvingats ändras till följd av väderförhållanden och Lappland Goldminers oväntade beslut att inte uppta driften av anrikningsverket i Ersmarksberget.

Provbrytningen av den första etappen är avklarad, 15.000 ton berg motsvarande 20 procent av tillståndet. Men materialet har inte kunnat skickas till anrikning på grund av dåliga vägförhållanden. Frågan är när transporterna kan komma igång.

- Nu finns tjäle i marken som stärker upp vägarna men anrikningsverket vi skulle använda oss av kan inte ta vårt material nu. Vi pratar med andra bolag men det är inget jag kan kommentera i dagsläget, säger Thomas Ljung.

En konsekvens av den uteblivna anrikningen är att bolagets plan att nå ett egengenererat kassaflöde under 2011 inte gick i lås.

- Vi ska inte köra omdömeslöst bara för att få till en lösning, fortsätter Thomas Ljung. Vi tappar kassaflödet men tillgången och guldet ligger fortfarande kvar i det totalpaket vi vill jobba upp.

Fortsatta borrningar kräver finansiering

Enligt bolagets nu presenterade målsättning för Vindelgranselepaketet kommer ytterligare borrning att krävas både på Stenberget och i Vargbäcken.

Thomas Ljung vill inte kommentera några tidsramar för de här borrningarna då planerna hänger samman med bolagets möjligheter att säkra fortsatt finansiering.

Vid årsskiftet hade bolaget 7 miljoner kronor i kassan men har sedan dess borrat under januari och februari. Fjolårets prospekteringsarbeten uppgick till 6,6 miljoner kronor. Arbetena, som ledde fram till vinterns borrprogram, utgjordes huvudsakligen av blockletning.

Styrelsen bedömer förutsättningarna som goda att säkerställa den fortsätta finansieringen. Det stora intresset för guld ligger bolaget i fatet. Guldet har återhämtat nästan hela prisnedgången som kom i slutet av förra året och handlas i dagsläget till över 1.700 dollar per uns, nära all-time-high på drygt 1900 dollar.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» "Vindelgranselepaketet kan vara klart i slutet av 2012" (Botnia Exploration)

 
Marknadsplats
AktieTorget


Thomas Ljung,
Business controller,
Botnia Exploration.
Botnia Explorations Vindelgranselepaket består av bearbetningskoncessionen Vargbäcken och ett flertal undersökningstillstånd i Vindelgranseleområdet i Lycksele Kommun. Målsättningen är att arbeta upp en mineraltillgång på 600.000 uns guld i de här områdena.
Mineraltillgången för Vargbäcken uppdaterades i mitten av november. Tillgången i bearbetningskoncessionen beräknas till cirka 100.000 uns guld varav 63.200 uns guld i indikerad tillgång enligt NI 43-101.
Nästa händelse
2012-03-30
Årsredovisning 2011
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig