beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empires vd om separationen från SodaStream 
beQuoted nyhetsbrev 2012-02-24
Empires vd om separationen från SodaStream

Med en fin försäljning i fjärde kvartalet säkrade Empire årsvinsten 2011. Från årsskiftet går bolaget och SodaStream skilda vägar. beQuoted har talat med vd Per Björkman om separationen.

God julförsäljning räddade årsvinsten

Enligt HUI slog 2011 års julhandel som väntat rekord, men försäljningsökningen i december blev några tiondels procentenheter lägre än institutets prognostiserade ökning om 1 procent.

Sällanköpsvaruhandeln var årets förlorare med en tillbakagång på en halv procent jämfört med 2010. Empire gick mot strömmen och lyfte sin försäljning i fjärde kvartalet med 3 procent. Utmärkande var en nykomling i sortimentet, en muffinsmaskin.

- Det är inte så stora pengar i muffinmakern men antalet var betydande, säger Per Björkman till beQuoted.

Empires försäljning är grovt cyklisk med ungefär en tredjedel av årets försäljning och två tredjedelar av årets resultat i fjärde kvartalet. Mönstret från de senaste åren gick igen även 2011.

Försäljningen i fjärde kvartalet steg 3 procent till 134,9 miljoner kronor. Kvartalets resultat efter skatt blev 5,1 miljoner kronor.  Därmed säkrades årsvinsten för 2011.

Siffrorna för 2011 inklusive verksamhet till försäljning (SodaStream):

  • Omsättning: 375,6 Mkr (386,8)
  • Rörelseresultat: 8,5* Mkr (15,1)
  • Resultat efter finansnetto: 2,1 Mkr (11,5)
  • Vinst per aktie: 0,13 kr (0,96)

*) Not: Resultatet tyngdes av engångskostnader om 5,4 miljoner kronor, bland annat relaterade till kundförluster i samband med sommarens konkurs av hemelektronikkedjan OnOff .

Siffrorna för 2011 exklusive verksamhet till försäljning (SodaStream):

  • Omsättning: 101,5 Mkr (83,8)
  • Rörelseresultat: 2,4 Mkr (3,6)
  • Resultat efter finansnetto: 1,7 Mkr (3,3)
  • Vinst per aktie: 0,09 kr (0,20)
Empire och SodaStream går skilda vägar

Dagarna innan jul meddelades att Empire säljer distributionsrättigheterna för SodaStreams produkter i Norden och Baltikum till SodaStream International.

Affären genomförs i årsskiftet och innebär slutet på en resa som började 2004. Idag har vart fjärde svenskt hushåll en SodaStream-apparat.

- Jag tycker att vi får bra betalt och SodaStream gör en bra affär. Vi har byggt upp deras absolut bästa marknad någonsin, säger Per Björkman.

Köpeskillingen utgörs av en kontantbetalning om 80 miljoner kronor. Därutöver erhåller Empire royalty om 2 procent baserat på SodaStreams försäljning i Norden under tre år. Sett till de senaste årens försäljningsnivåer handlar det om ett årligt omsättningstillskott på 5 - 6 miljoner kronor.

Affären, som ger en skattefri reavinst i koncernen på 40 miljoner kronor för 2012, innebär en rejäl uppstädning av Empires balansräkning. En goodwillnedskrivning görs, de kortfristiga räntebärande skulderna amorteras bort och bolaget står med en kassa på drygt 60 miljoner kronor.

2012 ett nybyggarår

Att Empire och SodaStream nu går skilda vägar ritar även om kartan för den kvarvarande verksamheten. Distributionscentralen i Löddeköpinge tas över av SodaStream. Antalet anställda i koncernen krymper från 40 till 17 personer.

- 2012 blir ett nybyggarår för Empire. Det vi inte är experter på ska vi outsourca. Fokus ligger på inköp, marknadsföring och försäljning. Just nu rekryterar vi försäljare, säger Per Björkman.

Han menar att bolagets stora utmaning i år är att hitta en ny identitet i företaget och sjösätta en ny, skalbar plattform som klarar en väsentligen högre försäljning.

- Vi har sett över marknaden och skaffat en plattform som omsätter 100 miljoner kronor på årsbasis men som kan tåla 500 miljoner kronor eller mera utan att vi måste ändra eller bygga om något.

Nya varumärken på väg ut

Det nya slankare Empire står med ett produktsortiment som säljer för runt 100 miljoner kronor på årsbasis. Tillväxten är god, över 20 procent under fjolåret trots att nykomlingarna i sortimentet, Salter, GreenPan och HoMedics inte nådde ut till butikerna.

- Det tar sin tid att få de listade. Vi har kommit längst i Danmark, säger Per Björkman.

Utrymme för resultatförbättring och utdelning

HUI ser lite ljusare på 2012 än fjolåret, men åtminstone den svenska marknaden är nog att betrakta som fortsatt svag vad gäller Empires sortiment.

Om bolaget lyckas upprätthålla tillväxttakten på etablerade varumärken och successivt får igång försäljningen på de nya handlar det om en försäljning 2012 på omkring 130 miljoner kronor, plus tillskott från royalty på SodaStreams Nordenförsäljning.

beQuoted antar att Empire framgent kommer vara villigt att offra lite marginal för att få ut större kvantiteter till vissa kedjor, något vi tidigare sett exempel på från den finska marknaden.

Historiskt har rörelsemarginalen pendlat mellan negativ till över 10 procent. För 2011 blev den 2,4 procent. Med trimningen av organisationen, utan reservation för eventuella engångsposter, bör den kunna bli 5 procent i år.

Det skulle då ge en vinst efter schablonskatt på 7 miljoner kronor för 2012, motsvarande 50 öre per aktie, att jämföra med fjolårets 12 öre per aktie (rensat för SodaStream). Reavinsten från SodaStream-affären adderar 4,20 kronor till årets resultat per aktie.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1 krona per aktie i år. Aktieägarna borde kunna se fram mot återkommande utdelningar, beaktat kassan och den minskade kapitalbindningen som följer av SodaStream-försäljningen.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Positiva signaler från Empires julförsäljning
» Empires vinst kommer med julförsäljningen
» Mangold bjuder in till Småbolagsdag

 
Marknadsplats
First North


Per Björkman,
VD Empire.
Uppstickare i julhandeln. C3 Muffin Maker var en av julens storsäljare i Empires produktsortiment.
Fjolårets 20-procentiga tillväxt i kvarvarande verksamhet kom huvudsakligen från Empires eget varumärke C3.
GreenPan är en av nykomlingarna i Empires sortiment. Produkterna är på väg ut till butikerna i år.
En rejäl uppstädning av Empires balansräkning. Med SodaStream-affären görs en nedskrivning av goodwill, de kortfristiga räntebärande skulderna amorteras bort och bolaget står med en kassa på drygt 60 miljoner kronor.
Nästa händelse
2012-04-17
Årsstämma 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig