beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Eolus Vind hoppas på klartecken för megaprojekt till havs 2012 
beQuoted nyhetsbrev 2012-02-21
Eolus Vind hoppas på klartecken för megaprojekt till havs 2012

I samband med presentationen av rapporten för första kvartalet i verksamhetsåret 2011 / 2012 gav vd Gustaf Ekberg Remiums lunchgäster en uppdatering på Blekinge Offshore. Det handlar om ett samarbete kring en vindkraftpark som kan komma att räknas till de största i världen.

Miljardprojekt i Hanöbukten

I Hanöbukten utanför Karlshamn planerar Eolus Vind tillsammans med Vingkraft och Vindin för en vindkraftspark till havs med en kapacitet på 2.500 MW. Som alternativ finns en mindre plan med en kapacitet på 1.000 MW.

Projektet, som går under namnet Blekinge Offshore, handlar om investeringar på bortåt 50 miljarder kronor.

- Det stora alternativet motsvarar båda Barsebäcksreaktorerna och det lilla knappt en Barsebäcksreaktor, förklarar Gustaf Ekberg.

Enorm park i bra vindläge

Fullt utbyggt förväntas elproduktionen i parken uppgå till 8 TWh årligen. För etableringen krävs en yta på 200 kvadratkilometer. Blir projektet verklighet kan vindkraftsparken komma att räknas till de största i världen.

I Hanöbukten utanför Karlshamn finns ytan, samtidigt som det är långt till närboende.

- Det bästa är att vindläget här är åtminstone 8,5 m/s, kanske uppåt 8,7 m/s. Vi håller på med vindmätningar just nu, fortsätter Gustaf Ekberg som refererar till vindlägen på 7 m/s som normalt sett mycket bra lägen.

Nackdelen med att bygga i havet är att fundamentskostnad och elanslutningskostnad är väsentligen högre än för motsvarande projekt på land.

- Här krävs någon mekanism för att det här ska komma till stånd, till exempel att vi kan få sälja el till Tyskland, säger Gustaf Ekberg som samtidigt pekar på ett stort intresse från basindustrin i södra Sverige för att projektet ska gå bli verklighet.

Ny indelning i elprisområden pådrivande

Sedan november 2011 är Sverige indelat i fyra elprisområden. Södra Sverige förbrukar 24 TWh och producerar 7 TWh (varav vindkraft står för ungefär en femtedel).

Priset på underskottselen som tas ned från norra Sverige har i och med den nya indelningen gått upp, något som fått Sydsvenska Handelskammaren att ge sig ut på krigsstigen.

- Då har vi sagt att vi har en annan metod, att mata in massor av el för att täcka åtminstone halva underskottet. Det tycker svensk basindustri är en bra idé, liksom Sölvesborgs kommun.

Hoppas på tillstånd i år

Försvarsmakten har dock inte ställt sig lika positiv till det här projektet, liksom till flertalet andra vindkraftsprojekt i landet. Mot den bakgrunden JO-anmälde Eolus Vind Försvarsmakten i början av februari för bristande hantering av etableringsärenden, något man menar orsakar branschen kostnader i mångmiljonklassen.

Med anledning av Försvarsmaktens invändningar har en mindre variant på projektet tagits fram. Den var på ny remissrunda till den 31 januari. Regeringsprövning väntar. Gustaf Ekberg fortsätter: 

- Vi hoppas att vi ska få tillstånd till den under året. Sen får vi se vilken ägarkonstellation i etableringsfasen som det här kommer att bli.

Under förutsättning att Blekinge Offshore får de nödvändiga tillstånden för etableringen är byggstart beräknad till 2013 - 2014 med första kraftleveranser 2016.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eolus Vind:
» Eolus Vind snurrar vidare i oförminskad takt

 
Marknadsplats
First North


Gustaf Ekberg,
VD Eolus Vind.
I Hanöbukten utanför Karlshamn planerar Blekinge Offshore för en vindkraftpark med en kapacitet på 2.500 MW. Fullt utbyggt förväntas elproduktionen i parken uppgå till 8 TWh årligen.
Indelningen av Sverige i fyra elprisområden har lett till högre elpriser i södra Sverige, något som fått bland andra Sydsvenska Handelskammaren att ge sig ut på krigsstigen.
Nästa händelse
2012-04-26
Delårsrapport 2011-12-01 till 2012-02-29
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig