beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Arctic Golds Bidjovagge-projekt växer 
beQuoted nyhetsbrev 2012-02-08
Arctic Golds Bidjovagge-projekt växer

Sommarens borrprogram i Bidjovagge gruvfält har resulterat i en 35-procentig utökning av fyndighetens indikerade mineraltillgång och gett Arctic Gold uppslag till nya prospekteringsobjekt. beQuoted har talat med vd Lars-Åke Claesson om utfallet.

Trettiofemprocentig tillgångsökning

När Arctic Gold den 1 oktober 2011 avslutade säsongens borrprogram i nordnorska Bidjovagge gruvfält hade 7.368 meter borrats, fördelat på 42 borrhål.

Omgivningen till elva mer eller mindre kända malmkroppar i gruvfältet har undersökts och flera nya sektioner med koppar och guld har påträffats.

Outotecs uppdatering av mineraltillgången visar en 35-procentig utökning av den indikerade tillgången, dvs en ökning med 500.000 ton till drygt 2,0 miljoner ton.

Tillsammans med upplag av bruten malm uppgår den totala indikerade mineraltillgången till 2,3 miljoner ton med 1,62 gram guld per ton och 1,08 procent koppar. Det motsvarar ungefär 3,8 ton guld och 25000 ton koppar.

- Totalt sett är vi nöjda med utfallet av borrkampanjen, säger Lars-Åke Claesson och pekar särskilt på de utökningar om 200.000 ton i den antagna resursen som redovisas i Outotecs rapport.

- Det är ett nytt objekt som tidigare var ett prospekteringsobjekt. Vi kallar det Djupmalmen. Det var känt i några få borrhål men nu har vi fått det till en kropp. Den här mineraliseringen ser väldigt rik och bra ut.  

Lars-Åke Claesson berättar att flera borrhål med bra analyser inte kunde tas med i den uppdaterade mineraltillgången men att analyserna från dessa varit så bra att antalet nya prospekteringsobjekt kunnat utökas.

- Det handlar om ett antal ställen som kräver mera borrning för att så småningom förhoppningsvis komma in i mineraltillgången.

Likartat borrprogram även i år

Arctic Golds långsiktiga mål för gruvfältet är att utöka mineraltillgången till 3,5 miljoner ton, motsvarande 10 års produktion i den anläggning som bolaget planerar för. Investeringsbeslut om eventuell återstart av Bidjovagge beräknas till andra halvan av 2013.

Borrningarna ska fortsätta i år.

-Vi har ingen spikad budget för borrningen i år men planen är att genomföra ett borrprogram av likartad storlek som fjolårets, parallellt med att vi driver tillståndsfrågorna och alla de utredningar som behövs.

De planerade borrningarna påbörjas först i slutet av juni och kan pågå till oktober. Tidsfönstret fram till juni och efter oktober begränsas av rennäringens önskemål för flytt mellan vinter och sommarbetesområden samt kalvning i området.

På frågan om Arctic Gold har medel att betala ytterligare ett omfattande borrprogram likt 2011 års svarar Lars-Åke Claesson:

- Den kassa som finns täcker kommande 6 månader men inkluderar inte prospekteringen. Vi kommer att arbeta vidare med finansieringen för att klara att hålla uppe samma tempo som tidigare.

I slutet av 2011 genomfördes en riktad emission om 10,5 miljoner kronor till bland andra Tord Cederlund och Lennart Schönning, båda storägare i Nordic Mines, samt  Markus Elsasser som därmed seglar upp som störste enskilde ägare i Arctic Gold.

Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Mångårig gruvchef till Arctic Golds styrelse
» Tillstånd säkrar fortsatt utveckling av Bidjovagge (Artic Gold)

 
Marknadsplats
First North


Lars-Åke Claesson,
VD Arctic Gold.
Arctic Golds borrprogram är en del i förberedelsearbetet inför investeringsbeslut om återstart av Bidjovagge-gruvan i nordnorska Finnmarken.
Investeringsbeslut om eventuell återstart av Bidjovagge beräknas till andra halvan av 2013.
Nästa händelse
2012-02-23
Bokslutskommuniké 2011
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig