beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Sivers IMA går vidare i millimetervågssatsningen 
beQuoted nyhetsbrev 2012-01-26
Sivers IMA går vidare i millimetervågssatsningen

Komponentutvecklaren Sivers IMA intensifierar satsningen på millimetervågsprodukter och genomför en nyemission. De nya pengarna, cirka 5 miljoner kronor, ska möjliggöra ett högre tempo i komponentutvecklingen.

Följer kommunicerad tidsplan

I samband med fjolårets listning på Nordic MTF kommunicerade Sivers IMA en tidsplan för sin satsning på millimetervågsprodukter, innefattandes ett kapitalbehov om 15 miljoner kronor för de kommande åren.

I januari 2011 togs 7 miljoner kronor in som ett första steg i den här planen. Nu går bolaget vidare med steg 2 och genomför en nyemission om maximalt 5,16 miljoner kronor före emissionskostnader.

Två tredjedelar av de nya pengarna ska användas till tidigarelagd utveckling av vissa nyckelkomponenter. Resterande del ska användas till att stärka upp bolagets försäljningssida.

Det handlar om att säkra och utnyttja ett tekniskt försprång gentemot konkurrenterna inför ett stundade teknikskifte, övergången till 4G-teknik i mobilnäten.

Nyemissionen görs på en värdering om 20,6 miljoner kronor före emissionspengarna. Fjolårets nyemission gjorde till teckningskursen 3,50 kronor och en värdering på 24,9 miljoner kronor före pengarna.

Flera millimetervågsprodukter lanserade

Flera millimetervågsprodukter har lanserats. Dessa står i dagsläget för en fjärdedel av bolagets försäljning och andelen växer.

Omsättningen de första nio månaderna 2011 uppgick till 13,7 miljoner kronor, motsvarande en femprocentig uppgång jämfört med samma period föregående år 2010. Periodens resultat efter finansnetto blev 0,5 miljoner kronor.

Bolaget hade vid utgången av tredje kvartalet 2011 en nettokassa om 3 miljoner kronor.

Tidig satsning har gett försprång

Sivers IMA arbetar med mikrovågsteknik. Konkret innebär det utveckling, tillverkning och försäljning av elektronik som arbetar vid höga frekvenser. Bolaget har tre produktområden, där signalkällor och radarsensorer har utgjort basverksamheten.

2007 startade utvecklingen av produktområdet som berör millimetervågsprodukter. Komponenterna arbetar med mycket höga frekvensband och riktar sig främst till kunder inom telekom, så som leverantörer av radiolänkutrustning. Ericsson är en stor aktör på den här marknaden.

Starten för fyra år sedan har visat sig vara en tidig satsning. Sivers IMA har lagt sig i framkant av den tekniska utvecklingen av den här typen av komponenter till radiolänkar för mycket höga frekvenser.

Dessa radiolänkar erbjuder jämförelsevis hög bandbredd, något som kan bli attraktivt i exempelvis 4G-utbyggnaden. Flera tester har genomförts, och beställningar av förserier av millimetervågsprodukter diskuteras för närvarande med ett antal kunder.

Det är 2012 det händer

Att designas in i kundernas produkter tar som regel 12 till 18 månader bedömer Sivers IMA.

Kraven på underleverantören för att designas in är höga men väl integrerad i kundens produkt behövs oftast starka skäl till att bli utbytt. Därmed är också tidsfönstret för att bli en del av kundens produkt begränsat.

Bolaget räknar med att en del av dess kunder bör vara färdiga med sina testningar och valideringar under andra halvåret 2012.

Fakta om nyemissionen
  • Teckningstid 16 januari - 31 januari.
  • Teckningskurs 2,25 kr per aktie.
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Varje aktie berättigar till 1 teckningsrätt. 4 teckningsrätter ger rätt att teckna en ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 5,16 miljoner kronor.
  • Vid full teckning kan 2.293.687 nya aktier tillkomma, vilket ger totalt 11.468.436 aktier.
  • De nya aktierna motsvarar cirka 20 procent av företaget.
  • Emissionen är till 62 procent säkerställd genom teckningsförbindelser.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 20,6 miljoner kronor före emission och 25,8 miljoner kronor efter emissionen.
Johan Nygren
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Sivers IMA:
» Mangold bjuder in till Småbolagsdag
» Ericsson och Intel intresserade av Sivers IMAs millimetervågsprodukter

 
Marknadsplats
Nordic MTF


Sivers IMA arbetar med mikrovågsteknik. Företagets komponenter arbetar med höga frekvensband och riktar sig bland annat till kunder inom telekom, så som leverantörer av radiolänkutrustning. Ericsson är en stor aktör på den här marknaden.
Signalkällor och radarsensorer utgör Sivers IMAs basverksamhet.
Vid huvudkontoret i Kista finns en kapacitet inom den egna produktionsanläggningen som kan tillgodose behoven vid mindre volymer och prototypserier. Vid större produktionsvolymer har bolaget kontrakterad kapacitet hos externa leverantörer.
Nästa händelse
Nyemission
16 jan - 31 jan 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig