beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: C2SAT ska bli mer än antenner 
beQuoted nyhetsbrev 3 januari 2012
C2SAT ska bli mer än antenner

Antenntillverkaren C2SAT breddar verksamheten med ett förvärv. Samtidigt gör bolaget en satsning på förnybar energi tillsammans med tidigare partners. Målsättningen är att det nya företaget ska vara operationellt inom kort.

Ny marknad öppnas upp
Som en reaktion på en svag shippingmarknad har C2SAT styrt om fokus till mer lovande nischmarknader. Det handlar bland annat om kryssningsfartyg och oljeriggar.

Ytterligare en väg till att bredda den potentiella kundbasen är köpet av svenska Advanced Inertial Measurement System, AIMS, med en färdigutvecklad produktportfölj som C2SAT bedömer som mycket konkurrenskraftig.

Förvärvet ger C2SAT fotfäste på marknaden för IMU-applikationer. Det handlar om styrenheter (IMU) som används inom bland annat flyg- och rymdindustri, sjöfart, tåg- och bilindustri. 

Enligt uppgifter från C2SAT var IMU-marknaden värd runt 1,85 miljarder dollar 2007. Flyg och missilsystem stod för 90 procent av marknaden då, men den kommersiella marknaden växer nu snabbare.

- AIMS produkter har längre försäljningscykler än exempelvis C2SATs VSAT-antenner då potentiella kunder inte bara ska utvärdera produktens tekniska prestanda, utan även inarbeta IMU:n i nästa produktgeneration eller modell, säger vd Fredrik Nygren till beQuoted.

Bland kunderna märks Atlas Copco och BAE Systems. Flera sådana här projekt är i slutfasen. Fredrik Nygren uppger att AIMS därför redan under slutet av förra året började se ett positivt utfall av att bolagets styrenhet integrerats i kommersiella produkter under lansering.

AIMS produktportfölj har utvecklats av den Karlskogabaserade teknikkonsulten Zetiq Development. C2SAT har ingått ett samarbetsavtal med Zetiq för att säkerställa kompetensen under tiden det tar för C2SAT att bygga upp en egen organisation inom AIMS. 

Nytt konvertibellån
Förvärvet av AIMS sker genom en riktad emission om 5,1 miljoner C2SAT-aktier till AIMS aktieägare. Parallellt förstärks C2SATs finansiering via ett nytt konvertibellån. Lånet på 6 miljoner kronor emitteras till Gestrike Invest AB och innehåller även en option om ytterligare finansiering på 4 miljoner kronor under första kvartalet i år. 

Förnybar energi nästa satsning
I slutet av november förra året meddelade C2SAT ambitionen att ytterligare bredda företagets verksamhet. Den här gången handlar det om en avsiktsförklaring att bilda ett samägt bolag med inriktning på förnybar energi.

Det nya bolaget ska enligt planerna vara ett samarbete mellan C2SAT, Fongs och MRT-Hager.

Fongs är ett privatägt, singaporianskt företag specialiserat på kontraktstillverkning av finmekanik. C2SAT samarbetar sedan tidigare med Fongs och det är just kompetensen inom kontraktstillverkning som Fongs kommer att bidra med till det nya bolaget.

MRT-Hager är en konstellation som under ett antal år har utvecklat en portfölj av produkter inom området förnyelsebar energi. 

Det nya bolaget ska kommersialisera ett antal produkter inom förnybar energi som utvecklats av MRT-Hager. Produkterna finns till exempel inom områdena vindturbiner och solreflektorer.

C2SAT tillför inte något kapital till det nya bolaget. Ägarandelen om 17 procent motiveras i stället av det arbete C2SAT lagt ned, huvudsakligen på produkten Solar Dish, som utvecklats tillsammans med MRT-Hager. 

Antenntekniken kan lyftas till nya teknikområden

Fredrik Nygren ser med tillförsikt fram emot satsningen på förnybar energi. 

- Vi har halkat in på förnybar energi. Området hade inte varit på kartan för oss för två år sedan. Våra motgångar och det vi har lärt oss om vår produkt har lett oss in på andra områden, som detta.

Han förklarar att nästa steg inom solenergi handlar om att gå från fasta till rörliga installationer. Det är här som C2SATs kunskaper om rörliga styrsystem och peknoggrannhet ska komma till nytta.

Målsättningen är att det nya företaget ska vara operationellt i slutet av januari 2012. 

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om C2SAT:
» C2SAT ser ljusning i orderläget 
» C2SAT lägger turbulent år bakom sig 
» C2SAT levererar igen efter driftstopp 
» C2SAT har börjat få fart på försäljningen

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Fredrik Nygren
VD C2SAT


C2SAT breddar nu
sin verksamhet med ett förvärv och en satsning på förnyelsebar energi.


Förvärvade Advanced Inertial Measurement Systems, AIMS, har flera pågående projekt med kunder inom bland annat fordons- och fartygsindustrin. Bland kunderna märks Atlas Copco och BAE Systems.
 

 

 
Tillsammans med företagen Fongs och MRT-Hager har C2SAT avsikten att bilda ett bolag med inriktning på förnybar energi.
 

Målsättningen
är att det nya företaget ska vara operationellt i slutet av januari.


Nästa händelse
2012-03-31
Bokslutskommuniké 2011
Publiceras under mars 2012
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig