beQpress
Pressmeddelanden
EuroAfrica: Euroafrica Digital Ventures kommenterar uttalande från Aktiemarknadsnämnden 

Euroafrica Digital Ventures kommenterar uttalande från Aktiemarknadsnämnden

Stockholm den 11 oktober 2022

 

I dag offentliggjorde Aktiemarknadsnämnden ett uttalande om god sed i fråga om informationsgivning vid riktade emissioner. Aktiemarknadsnämnden har, på uppdrag av Nasdaq Stockholm AB ("Nasdaq"), uttalat sig huruvida Euroafrica Digital Ventures ("Euroafrica" eller "Bolaget") och ett annat bolags pressmeddelanden från 2021 är förenliga med Kollegiet för svensk bolagsstyrnings rekommendation ("Rekommendationen") och god sed på aktiemarknaden. Aktiemarknadsnämndens slutsats är att informationen i Bolagets pressmeddelande inte var förenlig med Rekommendationen och god sed på aktiemarknaden, vilket innebär att ärendet för närvarande bereds av Nasdaq. Styrelsen i Euroafrica anser att det är önskvärt att marknadens aktörer nu får klarhet i vad som utgör god sed avseende offentliggöranden av detta slag och avser att fullt ut samarbeta med Nasdaq.  

Bakgrund

Den 10 november 2021 offentliggjorde Euroafrica via pressmeddelande att Bolaget genomfört en riktad emission om cirka 11 miljoner kronor. Av pressmeddelandet framgår att skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt var dels att Bolaget på ett tillräckligt tids- och kostnadseffektivt sätt kunde tillföras rörelsekapital och tillvarata framtida möjligheter, dels genomföra de investeringar och satsningar som offentliggjordes tidigare samma dag: etableringen av ett joint venture-bolag och lanseringen av e-handel i Östafrika. Av pressmeddelandet framgår teckningskursen och att den av styrelsen bedömts som marknadsmässig. Pressmeddelanden togs fram med stöd av Bolagets Certified Adviser och legala rådgivare.

Bolaget har sedan offentliggörandet besvarat frågor från Nasdaq gällande pressmeddelandets förenlighet med god sed i fråga om den information som ska tillhandahållas aktieägare i samband med beslut om riktad emission. Under september 2022 kom det till Bolagets kännedom att Nasdaq lämnat in en framställan till Aktiemarknadsnämnden med fråga om pressmeddelandets förenlighet med god sed. Såvitt Bolaget förstår av Aktiemarknadsnämndens uttalande ingav Nasdaq även samma fråga beträffande ett annat bolags pressmeddelande gällande riktad emission.

Med undantag för Nasdaq har Bolaget inte mottagit någon fråga eller kritik från vare sig aktieägare eller någon annan.

Aktiemarknadsnämndens uttalande 

Aktiemarknadsnämnden har idag uttalat sig och konstaterat att informationen i pressmeddelandet inte var tillräcklig och därför inte förenligt god sed på aktiemarknaden. Det som enligt Aktiemarknadsnämnden saknas är en tydlig redogörelse för den information som styrelsen grundat sin uppfattning på.

Styrelsen respekterar Aktiemarknadsnämndens slutsats och förstår att Nasdaq önskar ett klargörande, då det är en fråga om tolkning och tillämpning av Rekommendationen. Euroafrica har sedan offentliggörandet den 10 november 2021 stärkt upp organisationen. På årsstämman 2022 kompletterades styrelsen med två nya ledamöter, båda med relevant erfarenhet inom ekonomi och juridik. Därtill har Bolaget, i enlighet med gårdagens pressmeddelande, beslutat att byta Certified Adviser.

För det fall Nasdaq beslutar att hänskjuta ärendet till Nasdaq disciplinnämnd avser styrelsen att fullt ut samarbeta för att så snabbt som möjligt nå ett avslut i ärendet. Bolaget har även reserverat medel för eventuella sanktioner som kan följa av att ärendet hänskjuts till Nasdaqs disciplinnämnd.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Persson, VD Euroafrica Digital Ventures AB

E-post: [email protected]

Telefon: +46 (0) 70 440 24 98

Bolagets Certified Adviser är Eminova Fondkommission AB 08-684 211 10 [email protected]

Om Euroafrica

Euroafrica Digital Ventures AB (publ) är ett techbolag inom digital media. Bolaget har under mer än ett decennium arbetat med marknadsföring i digitala kanaler och utvecklat kundanpassade SaaS-lösningar för effektivare och bättre resultat för marknadsföringskampanjer. Med en etablerad verksamhet i Norden har Bolaget tagit beprövade affärskoncept till tillväxtregionen Östafrika. Bolaget driver Tanzanias största digitala köp- och säljplattform och ska stärka denna befintliga plattform genom att nyttja synergierna mellan Bolagets tekniska plattformar samt att expandera till andra tillväxtmarknader i Östafrika.

 

För mer information, se Euroafricas hemsida www.euroafricadigitalventures.com

Följ oss i sociala medier på Linkedin https://www.linkedin.com/company/euroafrica-digital-ventures

 

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.