beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Skogsaktie på vd:s önskelista (Latvian Forest) 
beQuoted nyhetsbrev 22 december 2011
Skogsaktie på vd:s önskelista
- Möjlig listning av aktien första halvåret 2012

Lettiska Riga sägs vara födelseplatsen för den första klädda julgranen. Femhundra år senare börjar svenska Latvian Forest Company få aktieägarvärde att växa i lettisk skog. beQuoted har talat med vd Fredrik Zetterström om affären, målen och en möjlig börsnotering.

En tro på prisökning i lettisk skog
Latvian Forest Company investerar i lettiska skogsfastigheter. Affärsidén är att köpa billigt och låta bestånden växa, med möjlig avyttring i framtiden. Däremellan ägnar sig bolaget åt att förvalta fastigheterna och utföra värdehöjande åtgärder.

Snittfastigheten i Latvian Forests bestånd är mindre än 25 hektar. Beståndet speglar i allt väsentligt lettiska förhållanden där merparten av skogsbeståndet består av fastigheter på mellan 5 och 40 hektar. 

Lettiska skogsfastigheter är oftast spridda på många olika ägare. Situationen kommer av den privatisering som skedde efter Sovjetunionens fall. Den enskilt störste skogsägaren är den lettiska staten men flera utländska skogsbolag äger stora bestånd.

Priserna på lettiska skogsfastigheter ökade fram till 2008, för att i samband med finanskrisen vända nedåt. Latvian Forest bedömer att de lettiska fastighetspriserna, generellt, endast ligger mellan 10 och 30 procent av motsvarande svenska fastighetspriser.

- Produkten, i form av timmer eller massaved, är densamma som från svenska skogsfastigheter, och betalningen i paritet med svenska prisnivåer. Men ingångsvärdet är helt annorlunda. En sådan prisskillnad kan inte existera inom EU på sikt, bedömer Fredrik Zetterström 

Växande bestånd
Latvian Forest Company bildades i november 2009. Ett par månader senare genomfördes en första investeringsrunda mot externa investerare och kort därefter förvärvades en första skogsfastighet.

Bolagets samlade fastighetsbestånd uppgick i slutet av november 2011 till 1.250 hektar skog fördelat på 51 stycken fastigheter.

Virkesförrådet uppgår till 93.000 kubikmeter, där förvärvspriset per kubikmeter är cirka 115 kronor. Det genomsnittliga förvärvspriset i Sverige i jämförbara tillväxtzoner är cirka 552 kronor per kubikmeter.

Fokus ligger på norra och nordöstra Lettland. Latvian Forest har etablerade kontakter i regionen men bedömer också regionens infrastruktur som gynnsam, med närhet till både kunder och underleverantörer.

Pussel bygger värde
Den fragmentariska delningen av arealerna bidrar till lägre fastighetspriser eftersom småskaligheten gör fastigheterna mindre intressanta för stora skogsbolag, som vanligtvis handlar fastigheter i paket om tusentals hektar. 

Detta är en möjlighet som Fredrik Zetterström betraktar som en del av affärsplanen. Latvian Forest arbetar för att öka värdet på sitt bestånd genom att köpa och samla ihop fastigheter som kan komma att läggas ihop i större paket.

- Större paket är i sig värda mer. På sikt kan de stora skogsföretagen tänkas vara köpare av vårt innehav, berättar Fredrik Zetterström.

Återkommande investeringsrundor
Latvian Forest genomför återkommande investeringsrundor. Trots att bolaget är onoterat har man så här långt inte haft några problem att fylla nyemissionerna. Sedan starten har bolaget tagit in 15,5 miljoner kronor via nyemissioner. Av dessa har 12,5 miljoner kronor använts till fastighetsförvärv.

Substansvärdet i bolaget uppskattas till 24,6 miljoner kronor i slutet av november, motsvarande 8,90 kronor per aktie. 

Den löpande verksamheten ska vara självfinansierande
En stor del av bolagets kostnader är rörliga och uppkommer i samband med aktiviteter som genererar omsättning i verksamheten, till exempel gallring och avverkning. Bolaget erhåller även olika former av bidrag och arrenden för den jordbruksmark som ingår i fastighetsbeståndet.

Inga avverkningar utfördes under de första nio månaderna 2011. Periodens intäkter var därför små, knappt 0,1 miljoner kronor, samtidigt som rörelsekostnaderna uppgick till 0,8 miljoner kronor.

Eventuella vinster som genereras i den löpande verksamheten ska företrädesvis återinvesteras i nya skogsfastigheter. Målsättningen är att den löpande verksamheten ska vara självfinansierande.

- Vi är i princip redan där. Årets siffror beror på att vi har avverkningar som vi har sålt, men avverkningen sker inte innan det blir tjäle i marken. Intäkterna kommer först när avverkningen sker, vilket innebär att de kan hamna på fel sida av årsskiftet.

Möjlig listning av aktien under våren
Latvian Forest har tidigare meddelat sin avsikt att lista bolagets aktie.

- Listningen är angelägen men omvärldsförutsättningarna sista halvåret har inte varit de bästa. Vi ska noteras, men om det blir i första eller andra kvartalet 2012 får vi se, säger Fredrik Zetterström, som i år firar jul med familjen hemma i Vallentuna. 

JOHAN NYGREN
[email protected] 

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 

 
Latvian Forest Company investerar i lettiska skogsfastigheter.
 
 
De lettiska fastighetspriserna ligger på mellan 10 och 30 procent av motsvarande svenska fastighetspriser, enligt bolagets uppskattningar. 

 
 
 
 

Latvian Forests fokus
ligger på skogsfastigheter i norra och nordöstra Lettland.
(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Virkesförrådet uppgick till 93.000 kubikmeter i slutet av november. Diagrammet visar förrådets utveckling sedan start.
(Klicka bilden för större bild)
 

 
 
 
 


Fredrik Zetterström
VD Latvian Forest Company

 

Nästa händelse
Bokslutskommuniké 2011
Publiceras under februari 2012

Mer info

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig