beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: LightLab tänder ett ljus i lågenergimörkret  
beQuoted nyhetsbrev 16 december 2011
LightLab tänder ett ljus i lågenergimörkret

För två år sedan förbjöds tillverkningen av de första sorterna glödlampor. Men vare sig LED- eller lågenergilamporna har visat sig erbjuda den lösning som politikerna förmodligen hoppades på när förslaget mejslades fram 2003. Svenska LightLab erbjuder ett alternativ som ska finnas på marknaden 2012.

Glödlamporna saknar ännu ersättare
EU-beslut och nya energibesparingskrav har drivit fram den utfasning av glödlampor som påbörjades 1 september 2009. Men omställningen till rimliga miljö- och lågenergialternativ har visat sig svår.

De numera vanligt förekommande lågenergilamporna kräver oftast kvicksilver i sin konstruktion och i veckan flaggade Elsäkerhetsverket för problem med LED-lampor. Mer än hälften av de lampor som kontrollerats har belagts med försäljningsförbud. 

Elsäkerhetsverket hänvisar till att merparten av de stoppade lamporna innehållit styrelektronik som orsakat störningar på elnätet men också radiostörningar. Problemen kommer av elektronik som varit dåligt utprovad och inte följer föreskrifterna om elektromagnetisk kompatibilitet.

I det korta perspektivet bedöms ändå LED-lamporna fortsätta växa i volym, framförallt inom EU. Globalt sett bedöms lågenergilampor och den traditionella glödlampan fortsätta att dominera volymmässigt. Undersökningsföretaget IMS Research uppskattar att världsmarknaden för ljuskällor uppgick till 17 miljarder dollar 2010.

LightLab erbjuder tredje väg
Parallellt med LED- och lågenergilamporna utvecklar det svenska First North-listade forskningsbolaget LightLab en kvicksilverfri, energisnål belysningsteknik som ska utgöra ett miljövänligt alternativ till befintliga tekniker och lösningar. 

Bolaget genomför i dagarna en företrädesemission om 34 miljoner kronor med sista dag för teckning den 19 december. Teckningskursen är satt till 0,42 kronor per aktie. Aktien handlas i dagsläget till ett par ören över teckningskursen.

Nyemissionen ska trygga den fortsatta utvecklingen av bolagets katodteknik och olika industriella anpassningar av tekniken, bland annat för att den ska kunna integreras i klotlampor. Bolaget har fungerande prototyper och förhandlar med partners i Asien. Målet är att ta en färdig teknik till marknaden under 2012. 

- Marknadens ekosystem för fältemissionsbelysning måste utvecklas vidare och med rätt partners så är detta möjligt under 2012, bedömer LightLabs vd Jan-Erik Lennefalk.

JOHAN NYGREN
[email protected] 

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
LightLab utvecklar en miljövänlig belysningsteknik utan kvicksilver.
 
 
Bolagets mål är att ta en färdig teknik till marknaden under 2012. 
 
 
 
 

Nästa händelse
Nyemission
5 dec - 19 dec 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 19 december

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 5 december - 19 december.
  • Teckningskurs 0,42 kr per aktie.
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Varje aktie av serie A eller serie B berättigar till 14 teckningsrätter. 5 teckningsrätter ger rätt att teckna 1 ny B-aktie.
  • Emissionen uppgår till 34,2 miljoner kronor.
  • Vid full teckning kan totalt 81.438.450 nya aktier tillkomma, vilket ger totalt 110.523.611 aktier.
  • De nya aktierna motsvarar cirka 74 procent av företaget.
  • Emissionen är till 75 procent säkerställd genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 12,2 miljoner kronor före emissionen och 46,4 miljoner kronor efter emissionen.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig