beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stororder från Skatteverket lyfter utsikterna för FormPipe Software 
beQuoted nyhetsbrev 14 december 2011
Stororder från Skatteverket lyfter utsikterna för FormPipe Software

FormPipe Software har tidigare flaggat för en stark prospektlista och meddelar en order från Skatteverket på ECM-produkten Platina, en order som lyfter utsikterna för innevarande år och höjer förväntningarna på det kommande.

Diger prospektlista ger resultat
FormPipe Software meddelar en order från Skatteverket på ECM-produkten Platina. Ordervärdet uppgår till 12 miljoner kronor. Halva beloppet intäktsförs under fjärde kvartalet. Den andra halvan, som består av underhållsintäkter, periodiseras över avtalsperioden.

Skatteverket är sedan tidigare stor kund på Platina och har köpt licenser till systemet för drygt 5 miljoner kronor under året, den senaste ordern oräknad. Tjänsteleverantören mot Skatteverket är FormPipes partner Artvise.

Skatteverkets order bör ses mot bakgrund av den prospektlista som FormPipe pekat på den senaste tiden. Dels har affärer fördröjts till följd av att det nya ramavtalet för det offentliga Sverige kom på plats först i juli månad. Dels har FormPipe tagit fram nya produkterbjudanden som börjat säljas in på den befintliga kundbasen i Sverige, beståendes av runt 400 kunder inom offentlig sektor.

- Vi noterar med glädje att större myndigheter ser nyttan av fortsatta investeringar i våra ECM-produkter. Nu har vi ramavtal med det offentliga Sverige på plats och därtill en diger prospektlista. Det finns goda förutsättningar för en stark avslutning av året, kommenterade vd Christian Sundin i samband med att ordern offentliggjordes. 

Omställningen nära fullbordad
FormPipe har fortsatt att trycka ut konsultomsättning till sina partners som en del i omställningen till renodlat produktbolag. I praktiken har bolaget ersatt en intäktsmix bestående av produkt- och konsultförsäljning med enbart produktförsäljning. I nuläget utgör de senare över 90 procent av bolagets nettoomsättning.

FormPipe talar om systemintäkter. Det handlar om både engångsintäkter, i form av bland annat licenser, och repetitiva intäkter från exempelvis support- och underhållsavtal.

Försäljningen av molnbaserade tjänster har ökat, något som medfört en kortsiktigt negativ påverkan på intäkterna eftersom hyresavtalen saknar initial licensintäkt. Å andra sidan är de här intäkterna till 100 procent repetitiva. 

Tillväxten i de repetitiva intäkterna har legat på några procent de senaste två åren. För tredje kvartalet uppgick dessa till 16 miljoner kronor.

Samtidigt hade bolaget löpande kostnader för personal och drift om drygt 17 miljoner kronor. Det kommer således inte att krävas särskilt mycket nyförsäljning för att bolaget ska börja tjäna riktigt bra med pengar.

Fördröjt ramavtal drog ned försäljningen tredje kvartalet
Det försenade ramavtalet till det offentliga Sverige ledde emellertid till ett försäljningsmässigt svagt tredje kvartal för FormPipe. Omställningen till renodlad produktförsäljning märks fortfarande i siffrorna.

Periodens nettoomsättning backade 12 procent till 20,9 miljoner kronor. Rörelsemarginalen stärktes samtidigt med ett par procentenheter till 12,8 procent. 

För niomånadersperioden backade nettoomsättningen drygt 20 procent till 78 miljoner kronor. Systemintäkterna uppvisade dock fortsatt tillväxt och uppgick till 73,5 miljoner kronor, vilket motsvarade en tillväxt om 4 procent.

Rörelsemarginalen uppgick till 17,7 procent, en uppgång jämfört med 15,7 procent motsvarande kvartal 2010. Resultat efter skatt för perioden blev 10,1 miljoner kronor.

Ser stark avslutning på året
Med anledning av ordern till Skatteverket reviderar beQuoted utsikterna för 2011.

Med tyngdpunkt på kunder inom offentlig sektor, ett fördröjt ramavtal att köpa på och ett förmodat uppdämt behov i kombination med ett budgetår på sluttampen, borgar för en stark avslutning på året. Ett antagande om en nettoomsättning i fjärde kvartalet på runt 35 miljoner kronor kan visa sig väl försiktigt.

Eftersom kostnaderna bara ökar marginellt för det renodlade produktbolaget torde rörelseresultatet för innevarande kvartal kunna överstiga 10 miljoner kronor. För helåret ger de här antagandena en nettoomsättning på drygt 110 miljoner kronor och ett rörelseresultat på runt 22 miljoner kronor.

Insteg i läkemedelsbranschen
FormPipe har växt till en jätte på ECM-system mot svensk offentlig sektor. Trots det bedömer bolaget att det finns gott om tillväxtmån kvar där, såväl med nya produkterbjudanden som på befintliga produkter, vilket ordern till Skatteverket bekräftar. Samtidigt har bolaget gjort insteg i läkemedelsbranschen.

Förklaringen till det här steget ligger i läkemedelsbranschens likheter med offentlig sektor. Båda lever med hårda regulatoriska krav. De investerar i system utan att behöva se den omedelbara ekonomiska nyttan av ordning och reda i sin information. 

Samtidigt som svensk offentlig sektor är synnerligen lokal, med sin unika uppsättning lagar och regler, är läkemedelsindustrin global med sitt eget Mecca i form av det amerikanska FDA som sätter regelverket för branschen.

Globala kunder gör 2012 intressant
I mitten av 2010 presenterades en genombrottsorder från kontraktstillverkaren Kemwell, med kunder som GlaxoSmithKline och Pfizer. Kemwell har fortsatt investera i Platina.

Referenser från den här typen av kunder kan öppna dörrar till en global marknad för FormPipe. Men än så länge har bolaget bara nosat på marknaden.
 
Samtidigt rapporteras ett stort intresse för bolagets nya produkterbjudanden. Det handlar bland annat om en lösning för långtidsarkivering där dokument kan återskapas oavsett miljö i vilken de skapades. Mot de utsikterna kan koncensusprognosen för 2012 på 7 - 10 procents omsättningsökning tyckas i underkant.

GABRIEL ERIKSSON
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» "Partneromställningen är helt rätt väg att gå"
» FormPipe Softwares signalerar bättre tider
» FormPipe Softwares flytt till finbörsen ett medel för bolagets tillväxtstrategi



Marknadsplats
Stockholmsbörsen


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
- Vi noterar med glädje att större myndigheter ser nyttan av fortsatta investeringar i våra ECM-produkter. 
 
 
 
 

Det försenade ramavtalet till det offentliga Sverige drog ned nettoomsättningen i tredje kvartalet.
 

 
Kvartalsvis omsättning
och rörelsemarginal
för perioden 2009 - 2011

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

De repetitiva intäkterna, som bland annat utgörs av intäkter från molntjänster, fortsätter växa och möter snart bolagets löpande kostnader för personal och drift. 
 
 

Repetitiva intäkter
rullande 12 månader 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
  
FormPipe har fortsatt att trycka ut konsultomsättning till sina partners som en del i omställningen till renodlat produktbolag.
 
 
Därmed har bolaget ersatt en intäktsmix bestående av produkt- och konsultförsäljning med enbart produktförsäljning.
 
 
 
 

Fördelningen av försäljningsintäkter,
januari till september 2011 
 

Support-
och underhåll 54% (47)
Licens 40% (38)
Konsult och övrigt 6% (15)

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2012-01-31
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig