beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fundior nöjt med inlåningsverksamhetens första halvår 
beQuoted nyhetsbrev 12 december 2011
Fundior nöjt med inlåningsverksamhetens första halvår
- Baltikumlansering första halvåret 2012

Fundior Finans & Försäkring har under det andra halvåret lanserat en hel del av de produkter vända till den privata spar- och lånemarknaden som bolaget tidigare pratat om. beQuoted har talat med vd Reijo Kirstua som är nöjd med utvecklingen i inlåningsverksamheten så här långt.

Inlåningsverksamheten uppstartad
I mitten av juli i år startade Fundior sin inlåningsverksamhet. I rapporten för det tredje kvartalet, som släpptes den sista november, angavs att över 500 konton hade öppnats de fyra första månaderna och att den totala inlåningen då uppgick till 10 miljoner kronor. 

- I dag har vi närmare 600 registrerade kunder och varje dag kommer det in ytterligare några nya kunder, säger han.

Den mest populära kontoformen har varit fasträntekontot med 12 månaders bindning som i dag ger 6,25 procents ränta. Och kunderna väljer i de flesta fall att sätta in maxbeloppet, det vill säga 50.000 kronor.

Detta är det belopp som lagen om inlåningsverksamhet säger att Fundior max får ta emot per kund. Det beror på att bolaget är ett så kallat inlåningsföretag där de insatta medlen inte omfattas av den statliga insättningsgarantin på 100.000 euro.

- Vi är mycket nöjda så här långt. Resultatet har uppnåtts med mycket begränsad marknadsföring. Det mesta har skett via internet och det har fungerat bra för oss, säger Reijo Kirstua. 

Kunderna har främst hittat till Fundiors konton via jämförelsesajterna Compricer och Pricerunner, där företaget finns med. Man har även börjat använda sig av Google Adwords för att attrahera nya kunder.

Den 8 december lanserade Fundior en rad nya kontoformer. Dels räntekonton med uppsägningstid för 3, 6 och 12 månader men även fasträntekonton på 24 och 36 månader. 

Målet med inlåningsverksamheten, som sattes upp innan start, var att ha 2.000 konton öppnade till slutet på 2012. Reijo Kirstua ser det som nåbart men utesluter inte att bolaget når dit redan under hösten 2012.

Kapitalförsäkringar nyligen lanserade
I början av fjärde kvartalet lanserades Fundiors kapitalförsäkring till privatmarknaden. Lansering på den finska marknaden har skett parallellt, men där sker försäljningen enbart via asset managementföretag. Reijo Kirstua fortsätter:

- Reglerna i Finland är annorlunda än i Sverige, och vi får inte marknadsföra kapitalförsäkringen direkt på vår hemsida där.

Målsättningen här är satt till 2.000 kunder till slutet av 2012. Även i detta fall ser Reijo Kirstua en god chans att målet nås tidigare.

Krediter ska finansiera högräntekontona
En tredje produkt som också lanserats under hösten är konsumentkrediter. Denna produkt, som lanserades så sent som sista november, är dock bara tillgänglig i Finland.

- De första kunderna håller nu på att processas, med tagande av kreditupplysningar och så vidare, säger Reijo Kirstua. 

Målet när det gäller konsumentkrediterna är en lånestock på 50 miljoner kronor till slutet av 2012.

Konsumentkrediterna erbjuds via dotterbolaget Fundior Credit. Endast kunder utan kreditanmärkningar och med fast anställning kommer att erbjudas lån. De tillgängliga lånetiderna varierar mellan ett par månader och upp till fyra år och de möjliga lånebeloppen är mellan 300 och 6.000 euro. 

Årsräntorna på lånen kommer att ligga runt 20 procent, men den effektiva räntan för korta lån blir betydligt högre. 

Målet för nettoavkastningen från konsumentkrediterna är 13 procent för investerat kapital efter utgifter andra än finansiering. 

Det är alltså de höga utlåningsräntorna på de finska konsumentkrediterna som är tänkta att finansiera de jämförelsevis höga räntorna som inlåningskunderna erbjuds. 

- Vår affärsmodell är nu helt transparent genom att insatt kapital på sparkonton lånas ut som konsumentlån. Detta gör det enkelt för våra sparkunder att förstå och acceptera risken då vi inte erbjuder statlig insättningsgaranti, säger Reijo Kirstua.

Förutom den finska utlåningsverksamheten räknar Reijo Kirstua dessutom med att Fundiors 32-procentiga aktieinnehav i ICT Norden Fastigheter AB ska kunna bidra till finansieringen av inlåningsverksamheten.

Satsar i fler länder
Nästa steg för Fundior är att lansera sitt sparandeerbjudande i Baltikum.

- Förhoppningsvis är vi igång i Estland under det första kvartalet 2012, om inte så ska vi i alla fall vara igång under det första halvåret. Vi har redan kontakter etablerade i landet, säger Reijo Kirstua.

Intäkterna väntas komma 2012
Då verksamheterna riktade mot sparande- och kreditmarknaderna just kommit i gång märks inte mycket av det i rapporten för det tredje kvartalet. 

Siffrorna för de tre första kvartalen visade följande:

      • Omsättning: 0,24 Mkr (0,65)
      • Resultat efter finansnetto: -6,1 Mkr (-1,6)
      • Vinst per aktie: -0,027 kr (-0,007)

Med detta utgångsläge efter tre kvartal räknar Fundior med att helåret 2011 slutar med en förlust. Framför allt är det marknadsrelaterade kostnader som drar ned resultatet.

2012 räknar dock Fundior med att resultatet ska vända till en vinst, även om man inte kommer med någon utförlig resultatprognos förrän under det första kvartalet nästa år.

- De första riktiga intäkterna kommer under 2012. Framför allt räknar vi med ett stort bidrag från konsumentkrediterna, säger Reijo Kirstua. 

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Fundior lanserar inlåningskonton
» Fundior ger ut obligationslån
» Fundior sätter fokus på inlåningsverksamhet

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Reijo Kirstua
VD Fundior

 
 
- Vi är mycket nöjda så här långt. Resultatet har uppnåtts med mycket begränsad marknadsföring.
 
 
Fundior startade sin inlåningsverksamhet i juli 2011. I början av december hade bolaget närmare 600 registrerade kunder inom inlåningsverksamheten.
 
 
 
 

 
Flera olika typer av kontoformer erbjuds inom inlånings-
verksamheten. Enligt bolaget är intresset störst för fasträntekonto med ett års bindningstid. 
 
 
 
  

 
Inlåningskontona har 
marknadsförts via mejlutskick. Kontona finns även med på jämförelsesajterna Compriser och Pricerunner. 
 
 
 
 

 
Förutom att erbjuda inlåningskonton och konsumentkrediter är Fundiors affärsidé att investera i bland annat värdepapper, fastigheter, ägarlägenheter och fastighetsrelaterade aktier.
 
 
Fundior äger 31,67 procent av aktierna i AktieTorgslistade ICT Fastigheter.
 

 
 
 
 

Nästa händelse
2012-02-29
Bokslutskommuniké 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig