beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ericsson och Intel intresserade av Sivers IMAs millimetervågsprodukter 
beQuoted nyhetsbrev 9 december 2011
Ericsson och Intel intresserade av Sivers IMAs millimetervågsprodukter

På Mangolds Småbolagsdag visade Sivers IMA upp bolagets senaste generation av millimetervågs converters. Det handlar om en kostnadseffektiv lösning för att höja kapaciteten i de mobila näten, en produkt som fångat bland andra Intels och nu senast Ericssons intresse. 

Prototyporder från branschjättar
Sivers IMA erhöll nyligen en prototyporder på millimetervågs converters från Ericsson. Ordern följer nära inpå en liknande order från Intel. Beställningarna kan ses som bekräftelse på Sivers IMAs tekniska genombrott.

- Dessa order ser jag som ett tecken på att våra produkter ligger rätt i tiden och kan attrahera mycket kvalificerade kunder, säger Sivers IMAs vd Olle Westblom när beQuoted träffar honom.

Erfaren komponentleverantör
Sivers IMA arbetar med avancerad mikrovågsteknik. Konkret innebär det utveckling, tillverkning och försäljning av elektronik som arbetar vid höga frekvenser. Produkterna används i bland annat mätinstrument och nivåmätningsradar. 

Bolaget, som startades redan 1951, har tre produktområden, där signalkällor och radarsensorer har utgjort basverksamheten. Bland kunderna här märks exempelvis amerikanska ITT som levererar produkter till den amerikanska försvarsmakten.

2007 påbörjades utvecklingen av det nya produktområdet som berör millimetervågsprodukter. Komponenterna arbetar med mycket höga frekvensband och riktar sig främst till kunder inom telekom. Tekniken utgör en möjlighet att öka kapaciteten i de mobila näten.

Flera produkter inom det nya produktområdet har lanserats. Av fjolårsomsättningen på 20 miljoner kronor stod millimetervågsprodukter för ungefär en fjärdedel och andelen växer.

Tidig start har gett resultat
Av Sivers IMAs försäljning 2010 gick 95 procent på export. Marknaden för radiolänkutrustning är global med cirka 100 tillverkare. Ericsson, granne med Sivers IMA i Kista, är en av marknadens jättar.

Amerikanska Cisco spår att datatrafiken i mobilnäten kommer att fördubblas varje år framgent. Nätoperatörerna står inför stora investeringar kommande år.

- Fem bolag har 60 - 70 procent av den här marknaden. Ska man lyckas måste man komma in på något av de här bolagen, säger Olle Westblom som bekräftar att Sivers IMA för samtal med flera av dessa.

Produktutvecklingen som drogs igång för fyra år sedan har gjort att Sivers IMA lagt sig i framkant av den tekniska utvecklingen av komponenter till radiolänkar för mycket höga frekvenser.

Den här typen av radiolänkar erbjuder jämförelsevis mycket hög bandbredd, något som kan bli attraktivt i exempelvis 4G-utbyggnaden.

Utan att kunna vara särskilt precis säger Olle Westblom att bolagets komponenter håller på att konstrueras in i kundernas nya produkter, så kallad "indesign". Målet är att bli en del av kundens totallösning. 

- Detta ställer krav på oss som leverantör, säger Olle Westblom, men innebär samtidigt att produkterna inte plötsligt blir ersatta av något liknande. Är man väl indesignad gäller ledorden kvalitet, leveranssäkerhet och pris. Då blir man också kvar som leverantör.

Men att nå en så kallad "design win", att en kund lägger exempelvis en volymorder, dröjer ytterligare några kvartal.

- Att stora telekomjättar nu testar våra komponenter i sina lösningar har endast varit möjligt tack vare vår tidiga start, tillägger han.

Telekombranschen är hårt konkurrensutsatt och kunderna mycket priskänsliga.

- Tekniskt sett möter våra millimetervågsprodukter kundernas kravspecifikationer. En förutsättning för en snabb marknadstillväxt för kommunikation på millimetervågsområdet är emellertid att radiolänkar för de här höga frekvenserna inte blir dyrare än annan teknik för motsvarande applikation, säger Olle Westblom och tillägger:

- Men våra produkter är redan från början anpassade för volymtillverkning till låga kostnader, något vi är helt ensamma om.

Nyemission trolig
I slutet av 2010 aviserade Sivers IMA ett kapitalbehov om 15 miljoner kronor de kommande åren. I början av 2011 tog bolaget in 7,2 miljoner kronor av dessa genom en nyemission.

Tanken var att de pengarna skulle täcka utvecklingskostnader och marknadssatsningar fram till början av 2012, Då skulle resterande kapital, dvs 4 - 6 miljoner kronor, tas in genom ytterligare en nyemission.

beQuoted ser det därför som troligt att bolaget kommer att genomföra en nyemission under första halvåret 2012.

Det är 2012 det händer
I listningsmemorandumet från december 2010 presenterade bolaget en tidsplan för produktutveckling och marknadsbedömningar kommande år.

Med en omsättning på 20 miljoner kronor under fjolåret och 9,5 miljoner kronor första halvåret 2011 följer bolaget den tidsplanen relativt väl, så här långt. Resultatet för första halvåret landade på plus minus noll.

- Sett till de marknadsprognoserna tror jag att avstampet för teknikskiftet har förskjutits ett år framåt i tiden. Å andra sidan är det idag flera som talar om de här behoven och det kommer nog att bli större när marknaden väl tar fart.

Han understryker att bolaget ligger väl i linje med sin tidsplan. Indesign tar som regel 12 till 18 månader, vilket innebär att en del kunder bör vara färdiga med sina testningar och valideringar under andra halvåret 2012.

- Det är en kontinuerlig process men med tanke på hur de som köpt från oss ligger i tiden med sin produktutveckling tror jag att vi kommer börja se saker hända i slutet av 2012. Det kan vara volymorder eller att våra produkter är klara att gå in som en komponent i våra kunders produktion. Och då är vi ju inne.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Sivers IMA:
» Sivers IMAs nya produktgeneration redan del av 4G-utbyggnaden
» Emissionsaktuella Sivers IMA ska växa med 4G-utbyggnaden

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Olle Westblom
VD Sivers IMA

 
 
- Dessa order ser jag som ett tecken på att våra produkter ligger rätt i tiden och kan attrahera mycket kvalificerade kunder.
 
 
Sivers IMA har
nyligen erhållit prototyporder från både Ericsson och Intel. 
 
 
  
 

 
Sivers IMA utvecklar
systemkomponenter som bland annat används till radiolänkar i basstationer för mobiltelefoni.

 
 

 
 

 
Sivers IMA har en basverksamhet som utgörs av signalkällor och radarsensorer.
 
 
 
 

  
Vid Sivers IMAs huvudkontor i Kista finns en kapacitet inom den egna produktions-
anläggningen som kan tillgodose behoven vid mindre volymer och prototypserier.
 
 
Vid större produktionsvolymer har bolaget kontrakterad kapacitet hos externa leverantörer.

 

 
 
 
 
Nästa händelse
2012-02-28
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig