beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fullt upp i Värmlands Finans 
beQuoted nyhetsbrev 7 december 2011
Fullt upp i Värmlands Finans

Värmlands Finans rapport för kvartal fem i det förlängda verksamhetsåret 2010 / 2011 visar på ökad aktivitet i factoringverksamheten. Men ska bolaget klara sitt omsättningsmål för året krävs ett urstarkt avslutande sjätte kvartal.

Fullt upp i femte kvartalet 
Det femte kvartalet i Värmlands Finans förlängda verksamhetsår var det första hela kvartalet där bolaget hade tillgång till det nya kapitalet från vårens övertecknade nyemission.

Trots semesterperiod sattes omsättningsrekord och jämfört med motsvarande kvartal (det första kvartalet i innevarande verksamhetsår) var omsättningsökningen över 400 procent. Ökningen mot föregående kvartal var 16 procent.

Värt att notera är att endast 10 procent av kvartalets omsättning kommer från vårdsektorn, att jämföra med 70 procent föregående kvartal. Långa fakturatider kan vara en orsak, vilket skulle ge en ketchupeffekt för det innevarande sjätte kvartalet.

Andelen fakturor från byggsektorn ökade under kvartalet till följd av förvärvet av Örebroföretaget Holmstedt & Partner i slutet av sommaren. 

Siffrorna för perioden juli 2011 till september 2011 i sammandrag:

      • Nettoomsättning: 58,6 Mkr (13,5 Mkr)
      • Rörelseresultat: 1,47 Mkr (-0,35 Mkr)
      • Resultat efter finansnetto:0,98 Mkr (-0,34 Mkr)
      • Vinst per aktie: 0,022 kr (-0,007 kr)

Ackumulerat för perioden juli 2010 – september 2011:

      • Nettoomsättning: 173,5 Mkr (114)*
      • Rörelseresultat: 3,57 Mkr (1,95 Mkr)
      • Resultat efter finansnetto: 2,84 Mkr (0)*
      • Vinst per aktie: 0,048 kr (-0,015)*

*) Not: Omräknat då bolaget har ändrat redovisningsprincip.

Både fjolårssiffrorna och årets siffror belastas av nedskrivningar i intressebolaget Y.C.O. I år var nedskrivningen 0,6 miljoner kronor, föregående år 1,1 miljoner kronor. Återstående värde i balansräkningen uppgår till 660.000 kronor. 

Nya pengar till factoring 
För att ytterligare växla upp factoringverksamheten vill företaget ge ut ännu ett obligationslån om 25 miljoner kronor över 3 år med 10 procents ränta. 

Vi förmodar att bolaget därtill kommer att ge ut ytterligare konvertibellån på 13 miljoner med 9 procents ränta och en konverteringskurs på 1,25 kronor, sedan den extra bolagsstämman den 5 december bifallit styrelsens förslag.

Bolaget har tidigare haft liknande erbjudanden på obligationer och konvertibler, då med ungefär 50 procents teckningsgrad. 

Stora förändring på personalfronten
Sedan vår senaste artikel om Värmlands Finans har det hunnit ske flera förändringar på ledningsnivå i bolaget. Huvudägaren Glenn Renhult har återtagit vd-posten. Finanschef och ny redovisningschef har rekryterats.
Bolaget har sedan en tid pekat på underbemanning. Det torde nu vara löst, om än tillfälligt, mot en viss kostnadsökning på personalsidan. 

Prognos över verksamhetsåret 2010 / 2011
Värmlands Finans mål för det förlängda, sex kvartal långa verksamhetsåret 2010 / 2011 är en nettoomsättning på 300 miljoner kronor. Ställt mot omsättningen under kvartal 1 till 5 ter sig det målet högt och förutsätter en omsättning i sista kvartalet på över 120 miljoner kronor.

Men dagens oroliga makrotider kan ligga Värmlands Finans i fatet. Intresset för bolagets tjänster torde öka i takt med att företag får svårare att ordna bankfinansiering. Å andra sidan kan fakturatiderna förlängas och volymerna minska.

Förutsatt att de låga fakturaköpen mot Landstinget under femte kvartalet var tillfälligt och att Holmstedt-förvärvet fortsätter ge tillskott, bör Värmlands Finans ligga på en månatlig omsättning på drygt 30 miljoner kronor.

För verksamhetsåret 2010 / 2011 handlar det om en nettoomsättning på runt 260 miljoner kronor och för kalenderåret 2011 cirka 225 miljoner kronor.

Med en uppskattad rörelsemarginal på 2,5 procent skulle då det sex kvartal långa verksamhetsårets resultat efter skatt landa på runt 4 miljoner kronor, motsvarande ett resultat per aktie om 0,09 kronor. Ser vi till kalenderåret 2011 isolerat blir resultatet per aktie detsamma.

GABRIEL ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Värmlands Finans:
» Värmlands Finans mål bör kunna uppgraderas ytterligare
» Förutsättningar för resultatlyft i Värmlands Finans
» Värmlands Finans i volymaffär med låg risk

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

  
Kapitalet från vårens nyemission
blev tillgängligt för fakturaköp under femte kvartalet. Trots semesterperiod fick Värmlands Finans upp omsättningen mot föregående kvartal med 16 procent.
 
 
 
 

 
Finansbolaget Holmstedt & Partners
förvärvades i augusti. Huvudinriktningen är fakturabelåning med ett 30-tal klienter i främst byggsektorn.


Värmlands Finans uppskattar att förvärvet ska tillföra en omsättning på 120 miljoner kronor på årsbasis.
 
 
 
  

  
Värmlands Finans har tecknat avtal med en stor aktör inom vårdsektorn, där landstinget står som slutkund. Bolaget beräknar volymen fakturaköp till cirka 240 miljoner kronor per år.
 
 
Fakturaköpen från vårdsektorn kom igång bra med en omsättning på 35 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Men i det femte kvartalet uppgick omsättningen endast till 6 miljoner kronor.
 
 
 
  
Nästa händelse
2012-02-03
Bokslutskommuniké 2010-07-01 till 2011-12-31
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig