beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stabilare elmarknad gynnar Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 6 december 2011
Stabilare elmarknad gynnar Elverket
- Hämtar ny vd från IT-världen

Elverket Vallentuna redovisade en vinst för årets tredje kvartal och lade därmed ytterligare ett kvartal mellan sig och 2010 års vacklande resultat. Samtidigt har bolaget utsett ny vd. 

Stabilare elmarknad välkommen
Utvecklingen på elmarknaden under årets första tre kvartal blev stabilare än motsvarande period föregående år. Vädersituationen var förhållandevis normal, trots en kall inledning av året och en mild avslutning av kvartal tre. 

Elförbrukningen bland Elverkets kunder höll sig inom den förväntade prissäkrade nivån. Detta är en avgörande skillnad mot fjolåret, när elpriserna skenade över de prissäkrade nivåerna, med stora förluster för bolagets elhandelsverksamhet som följd. 

En mycket mild höst gav låg förbrukning i hela systemet och den goda tillgången på vattenkraft har tryckt ned elpriset. Det genomsnittliga spotpriset på Nordpool blev 46,3 öre/kWh för niomånadersperioden. 

I mitten av oktober startades ytterligare två svenska kärnreaktorer, vilket innebar att sex av tio reaktorer då var igång, något som kommer att ha en dämpande effekt på eventuella uttagstoppar. 

Tendensen består
Lägre elpriser och lägre volymer har lett till minskande omsättning inom Elverkets elhandelsverksamhet. Samtidigt ökar omsättningen i nätverksamheten som effekt av högre tariffer och fler kunder. Tendensen från de senaste rapporterna består således.

Siffrorna för tredje kvartalet 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 53,2 Mkr (65,5)
      • Resultat efter finansnetto: 5,9 Mkr (-4,6)
      • Vinst per aktie: 0,67 kr (-0,53)

Siffrorna för de tre första kvartalen 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 274,9 Mkr (310,9)
      • Resultat efter finansnetto: 26,8 Mkr (-10,7)
      • Vinst per aktie: 3,05 kr (-1,22)

Kraftig resultatförbättring för elhandeln
Elhandelsverksamheten visar en fortsatt resultatmässig återhämtning. Det ackumulerade rörelseresultatet för årets tre första kvartal visade en vinst på 5,3 miljoner kronor jämfört med en förlust på -24,6 miljoner kronor motsvarande period ifjol.

Bakom den kraftiga resultatförbättringen ligger framför allt, enligt bolaget, den nya prissättningsmodellen mot kund samt en ny prognosmodell (se beQuoted nyhetsbrev nr 18 2011).

Nätkunderna ökar
Rörelseresultatet för elnätsverksamheten för de tre första kvartalen ökade till 14,7 miljoner kronor, att jämföra med 11,3 miljoner kronor motsvarande period 2010.

Bakom resultatförbättringen ligger bland annat att 132 stycken nya nätkunder tillkommit i Vallentuna. Det totala antalet nätkunder ökade till 13.774 stycken.

För närvarande kommer 70 procent av Elverkets resultat från från nätverksamheten. Det är därför positivt att Vallentuna är en av landets snabbast växande kommuner, med en befolkningstillväxt på 2,6 procent under 2010.

Kunderna väljer längre bindningstider
De relativt sett låga elpriserna under den tidiga hösten fick även elkunderna att agera. Kunder som var märkta av ett par hårda vintrar med skenande elpriser valde nu att passa på att binda elpriserna. 

Elverket kände under tredje kvartalet av en stigande efterfrågan på fastprisavtal med längre löptider, tre år och uppåt. 

Ny vd utsedd
Patrik Johansson utsågs i slutet av november till ny vd och koncernchef för Elverket Vallentuna. Tjänsten som tillförordnad vd har sedan mars 2011 innehafts av Britt Sandberg som annars sitter i bolagets styrelse. 

Patrik Johansson är idag ansvarig för management- och IT-konsultbolaget Connectas verksamhet inom energibranschen och har arbetat för ett flertal bolag inom energibranschen sedan slutet av 1990-talet. Han tillträder vd-posten senast den 1 mars 2012.

– Energibranschen är inne i en fas av snabb förändring vilket innebär såväl möjligheter som utmaningar. Det skall bli spännande att fortsätta utvecklingen av Elverket och dess affär, säger Patrik Johansson angående sin nya tjänst.

En del av den snabba förändring Patrik Johansson lär syfta på är den uppdelning av Sverige i fyra elprisområden som trädde i kraft den 1 november. Elverket anpassade sin prissättning för bundna elavtal till de nya områdena redan i april, när man införde ett fast pris till vart och ett av de fyra elprisområdena.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Fortsatt resultatmässig återhämtning i Elverket
» Prisstabilisering positivt för Elverket
» Kylan fortsätter att ställa till det för Elverket

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Britt Sandberg
tf VD och ledamot
Elverket Vallentuna

 
 
 
 
Elverket Vallentuna har gynnats av en jämnare elprisutveckling i år. 
 
 
 
   

 
Elverket vände till vinst
under första kvartalet i år, efter flera förlustkvartal i följd. Den resultatmässiga återhämtningen har därefter fortsatt.

 
 
 
 

 
Patrik Johansson, idag ansvarig för Connectas verksamhet inom energibranschen, har utsetts till ny vd och koncernchef för Elverket.
 
 
 
 
  

Nästa händelse
2012-02-27
Bokslutskommuniké 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig