beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glycorex tillbaka till tillväxt 
beQuoted nyhetsbrev 1 december 2011

Glycorex tillbaka till tillväxt
- Vd Kurt Nilsson kommenterar utvecklingen

Glycorex rapport för årets tredje kvartal visar att företaget hittat tillbaka till tillväxt och positiva resultatsiffror, trots en svag utveckling på viktiga marknader i Sydeuropa och Tyskland, bolagets enskilt största marknad. beQuoted har talat med vd Kurt Nilsson.

Sydeuropa och nya marknader drog ned omsättningen
Efter ett par svaga kvartal hittade Glycorex tillbaka till tillväxt i tredje kvartalet 2011. Försäljningsintäkterna steg 20 procent, jämfört med motsvarande period förra året. Antalet försålda enheter ökade samtidigt med över 40 procent.

- När ett sjukhus kör igång med vår produkt ger vi en viss introduktionsrabatt. Har vi då en period när ett större antal nya och färre gamla kunder beställer så drar det ned omsättningen. Men rabatterna är desamma som tidigare, förklarar Kurt Nilsson.

Antalet kliniker som använder Glycosorb-AB0 fortsätter att öka men försäljningen under de första nio månaderna 2011 backar något, även med hänsyn till valutakursförändringar. Kurt Nilsson fortsätter:

- Vi har tagit nya marknader men tappat försäljning i det krisdrabbade Sydeuropa och på vår största marknad Tyskland.

Han berättar att Tyskland nyligen omklassificerat metodiken med Glycosorb-AB0 från experimentell till etablerad.

- Det är positivt att det här blir en etablerad medicinsk behandling. Men många tyska sjukhus överraskades av förändringen, som också medförde att ersättningssystemet ändrades. Vårt försäljningstapp har att göra med att flera sjukhus som tidigare var kunder inte har hunnit omförhandla enligt det nya ersättningssystemet. 

Den nya klassificeringen gäller den tyska marknaden men även för Schweiz.

- Vi vet sedan tidigare hur sega sådana här förhandlingar är men någon gång under nästa år tror vi att det ska ha löst sig.

Omsättningen för tredje kvartalet uppgick till 9,9 miljoner kronor. Vinsten efter skatt landade på 1,1 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på -0,2 miljoner kronor motsvarande kvartal 2010. 

För niomånadersperioden uppgick omsättningen till 29,5 miljoner kronor, en fyraprocentig försämring mot de första tre kvartalen 2010. Periodens resultat per aktie landade på 0,03 kronor, jämfört med 0,08 kronor motsvarande perioden förra året.

Nya marknader i fokus
I kvartalsrapporten lägger Glycorex extra uppmärksamhet på sina nya marknader i Kanada och Indien. Kurt Nilsson fortsätter:

- I dagsläget ligger Indien sett till volym mellan Sverige och Tyskland för oss, men vi tror att potentialen är betydligt större än så. 

Han säger att den indiska spetssjukvården fortfarande utgör en liten del av den totala indiska sjukvården men bedömer att den kommer att växa snabbt.

- Inom en tioårsperiod tror vi att Indien kommer att vara bland våra största marknader. Det är bra att vi är inne där och drar igång något nu, och på så sätt är med i den indiska expansionsfasen.

"Irrationell" utveckling 
Antalet patienter som väntar på nya organ ökar, liksom antalet patienter i dialysbehandlingar. I Sverige ligger ökningstakten på ungefär 5 procent årligen.

Enligt uppgifter från Donationsrådet kostar en dialysbehandling 500.000 kronor per patient och år. Behandlingen pågår som regel under lång tid, ofta upp till tio år. En njurtransplantation kostar cirka 300.000 kronor. 

Med hänsyn till efterföljande kostnader menar Donationsrådet att det går att spara 2 - 3 miljoner kronor på att transplantera patienter hellre än att hålla dem i dialysvård. Samtidigt kan en transplanterad patient som regel återgå till ett normalt liv med förvärvsarbete och fritid.

Kurt Nilsson beskriver utvecklingen som "irrationell" med tanke på de möjligheter som idag finns på transplantationsområdet.

- Både patienterna och samhället förlorar på det här, säger han och pekar på en snedvriden resurstilldelning mellan dialysbehandlingar och transplantationer.

Problemet stavas organbrist. Enligt en utredning från Socialstyrelsen i maj 2011 fortsätter köerna för nya organ att växa i snabb takt. Men fler än någonsin är positiva till att donera organ. Utredningen pekar på att landstingen blivit allt sämre på att hitta potentiella donatorer och på så sätt spär på organbristen.

- Så länge folk tror att det är organbrist blir det inget tryck på att ge mer resurser till transplantationer, konstaterar Kurt Nilsson.

Resurstilldelningen avgörande
Resurstilldelningen är avgörande för Glycorex tillväxt eftersom den sätter ribban för hur många transplantationer som kan genomföras överhuvudtaget, och hur många som potentiellt kan genomföras med Glycorex teknik.

- Vi kommer ha avsevärt många fler dialyspatienter om tio år än vi har nu. Kostnaderna för dialys i Europa utgör närmare 500 miljarder kronor per år redan. Samtidigt satsas cirka 10 miljarder kronor om året på transplantationer.

- Det innebär att en lite ökad satsning på transplantation kan ge stora effekter på den totala framtida dialyskostnaden i Europa. Det är en enorm potential om vi kan tillvarata någonting av den. Men det hänger som sagt på vilka resurser som tilldelas vården, avslutar Kurt Nilsson.

JOHAN NYGREN
[email protected]
 

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Konservativ marknad bromsar Glycorex
» Vd-skifte i expanderande Glycorex
» Fortsatt tillväxt för Glycorex

 
  
Marknadsplats
NGM 
 
 
 


Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
  
- Inom en tioårsperiod tror vi att Indien kommer att vara bland våra största marknader. 
 
 

 
 
 

 
Glycosorb-AB0 möjliggör
AB0-inkompatibla transplantationer, dvs organtransplantationer där givare och mottagare tillhör olika blodgrupper.
 
 
Glycosorb-AB0 används extrakorporealt och avlägsnar de antikroppar som stöter bort blodgrupps-
inkompatibla organ.
 
 
 
 
 

 
Glycosorb-ABO är en
så kallad immuno-
adsorptionskolonn.
 
 
Kolonnen är godkänd för engångsbruk enligt det medicintekniska direktiv som är giltigt i Europa.
 
 

 
 
 
 

Nästa händelse
2012-02-02
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig