beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nytt verk i Tardan ska lyfta Central Asia Golds produktion 
beQuoted nyhetsbrev 30 november 2011
Nytt verk i Tardan ska lyfta Central Asia Golds produktion
- Väntar klartecken från ryska myndigheter i december

Gruvbolaget Central Asia Gold räknar med att ryska myndigheter ger klartecken för bolagets nya anrikningsverk i Tardan innan årsskiftet, något vd Preston Haskell menar kommer påverka bolagets kassaflöde drastiskt. Under Mangolds Småbolagsdag presenterade han sina planer för nästa år. beQuoted var på plats.

Guldproducent på gränsen till Mongoliet
Preston Haskell inleder sin presentation på Småbolagsdagen med en överblick av bolagets licenser. Det handlar om fyra anläggningar spridda över ett enormt område i centrala delarna av Ryssland, på gränsen till Mongoliet.

Anläggningarna omfattar både prospektering och produktion av guld. Enligt uppgifter daterade september 2011 uppskattas licenserna innehålla nästan en miljon troy uns guldreserver enligt ryska klassificeringar C1 + C2, motsvarande cirka 32 ton guld.

Under årets nio första månader producerade bolaget 315 kg guld från sina malmproducerande och alluviala fyndigheter, varav 143 kg under det tredje kvartalet. Bolagets alluviala projekt är under utfasning. Under tredje kvartalet avyttrades samtliga aktier i ett alluvialt producerande dotterbolag i Irkutsk.

Ny anläggning ska lyfta produktionen och kassaflödet
Rapporten för det tredje kvartalet, som släpptes samma dag som Småbolagsdagen hölls, visade på intäkter om 163 miljoner kronor för niomånadersperioden och 68 miljoner kronor för det tredje kvartalet isolerat. Resultatet uppgick till -56 miljoner kronor för niomånadersperioden.

Årets guldproduktion är så här långt en tillbakagång från 2010 års siffror. Då producerades 730 kg guld. Den lägre produktionen hänförs till avyttringar av alluviala projekt och lägre produktion vid Tardan, där volymen guld från bolagets gravimetriska anläggning mer än halverats i år. 

Preston Haskell berättar att utvinningsgraden av guld i Tardan ligger på cirka 50 procent med det befintliga verket. Under tredje kvartalet färdigställdes byggnationen av en ny lakningsanläggning som kommer att komplettera det befintliga verket och höja utvinningsgraden av guld ur malmen till över 70 procent. 

För att driva lakningsanläggningen krävs tillstånd för cyanidhantering. Ämnet ingår som en komponent i guldutvinningsprocessen. Ansökan är inlämnad och bolaget räknar med att få de ryska myndigheternas klartecken innan årsskiftet. 

Fullskalig produktion vid den här nya anläggningen ligger enligt Preston Haskell på 1.000 - 1.200 kg guld per år varför driftsättningen kommer att påverka bolagets kassaflöde kraftigt.

- Vi har lagt material på hög, motsvarande 1.000 kg guld, som verket kan börja arbeta med så snart det är igång, fortsätter han och understryker att verket kommer att driftsättas så fort bolaget erhållit cyanidtillståndet.

Prospektering för att säkerställa produktionsökningar
Ett viktigt skäl till att få igång den nya anläggningen är för att kunna öka prospekteringsinsatserna. Budget för kommande år ligger enligt Preston Haskell på drygt 40 miljoner kronor.

Han nämner bland annat fortsatt prospektering i Tardan, ytterligare arbete i Staroverinskaya med sikte på att uppgradera 300 kg guldreserver från rysk klassificering C2 till C1 och fortsatt samarbete med kanadensiska Centerra på Kara-Beldyrfyndigheten.

Samtidigt siktar bolaget på fortsatt prospektering kring Solcocon-anläggningen, vars lakningsanläggning i dagsläget utgör stommen i Central Asia Golds guldproduktion. Solcocon har hittills i år producerat 200 kg guld och står därmed för två tredjedelar av bolagets totala produktion.

Mål dröjer
Bolaget har inte kommunicerat något produktionsmål för 2011 och inte heller för nästa år.

- Vi går igenom anläggningarna med vårt produktionsteam och kommer att släppa den informationen senare, fortsätter Preston Haskell.

Under året har bolaget genomfört ett besparingsprogram. Flera kontor som legat avskilda från produktionsanläggningarna har stängts och vissa har flyttats till produktionsanläggningarna.

- Jag tror det är bättre att ha ekonomi och produktion nära varandra, inte minst för prognosarbetet. Vi försöker också påverka det vi kan påverka, som exempelvis kostnader. Guldpriset, å andra sidan, vet vi inte åt vilket håll det går.

Rejäl utökning av reserverna på ett års sikt
Veckans Affärers Pontus Herin, Småbolagsdagens moderator, avrundar med frågan om var Central Asia Gold står om ett år och vilka viktiga nyheter aktiemarknaden ska hålla utkik efter. 

- Lakningsanläggningen i Tardan kommer att vara i produktion. Prospekteringen ska utöka våra reserver med minst 2,5 ton guld och reserverna i våra samarbetsprojekt kommer att uppgå till minst 15 ton guld. Våra anläggningar ska generera ett stadigt kassaflöde samtidigt som vi håller koll på kostnaderna, avslutar Preston Haskell.

JOHAN NYGREN
johan.nygren@beQuoted.com  

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Preston Haskell
VD Central Asia Gold

 
 
 
 
 

 
 
Central Asia Gold har fyra anläggningar spridda över ett enormt område i de centrala delarna av Ryssland, på gränsen till Mongoliet.

 
  

Karta över Central Asia Golds anläggningar i Ryssland.
(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 

 

 
Se Preston Haskells presentation från Småbolagsdagen. 
  
 

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2012-02-24
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig