beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ingen avmattning för ADDvise  
beQuoted nyhetsbrev 21 november 2011
Ingen avmattning för ADDvise

ADDvise rapport för årets tredje kvartal visar att det första halvårets positiva försäljnings- och resultatutveckling håller i sig. beQuoted har talat med vd Rikard Akhtarzand som inte ser några tecken på avmattning i marknaden.

Bra försäljning och orderingång
ADDvise rapport för årets tredje kvartal visar på en fortsatt positiv försäljnings- och resultatutveckling. Större order har rapporterats under perioden, bland annat till Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Orderingången är fortsatt god.

- Vi har ännu inte sett några tecken på avmattning. Samtidigt är konkurrensen stenhård och den hårdnar på de större projekten. Men det är min bedömning att vi har ett mer konkurrenskraftigt erbjudande nu efter förvärvet av KEBO, säger vd Rikard Akhtarzand.

Den tidigare konkurrenten på laboratorieinredningar, KEBO Inredningar, förvärvades under andra halvåret 2010. Med förvärvet har ADDvise fått tillgång till egen produktion. Det sammanslagna företaget har också kunnat öka trycket på sina underleverantörer.

- Sammantaget gör det här att vi kan ha en bättre prisbild gentemot våra kunder. Därmed vinner vi också fler affärer, fortsätter Rikard Akhtarzand.

Orderstocken uppgick vid tredje kvartalets utgång till 15,8 miljoner kronor, att jämföra med 5,6 miljoner kronor motsvarande period förra året. KEBO Inredningar tillträddes den 1 oktober 2010 och ingår inte i jämförelsetalen. Siffrorna för det tredje kvartalet 2011 isolerat:

      • Omsättning: 10,0 Mkr (2,5)
      • EBITDA: 0,2 Mkr (-1,7)
      • Resultat efter finansnetto: -0,2 Mkr (-1,8)
      • Vinst per aktie: -0,05 kr (-0,55) 

Ackumulerat för årets nio första månader:

      • Omsättning: 33,4 Mkr (10,8)
      • EBITDA: 0,1 Mkr (-4,1)
      • Resultat efter finansnetto: -1,0 Mkr (-4,4)
      • Vinst per aktie: -0,27 kr (-1,34)

Ett av de mål som kommunicerades i samband med den nya tillväxtstrategin 2010 var att bolaget skulle arbeta för att jämna ut de tidigare kraftiga säsongsvariationerna, ett arbete som gett resultat sett till utvecklingen under året.

Det tredje kvartalet är historiskt sett svagt, sett till såväl omsättning som resultat. Mönstret upprepade sig även i år men inte alls i samma utsträckning som tidigare år.

- En av förklaringarna är förvärvet av KEBO, som har haft en jämnare fakturering över året. En annan förklaring är att vi under året haft en rad mellanstora projekt istället för ett stort. Förr eller senare tar vi ett 15- eller 20-miljonersprojekt också, om inte förr så när upphandlingarna av Norra Station drar igång nästa år.

Som en del i företagets omstruktureringsarbete har ADDvise även gjort förändringar på inköpssidan. Resultatet är en successivt stigande bruttomarginal under 2011, som under det tredje kvartalet blev nästan 45 procent.

- Det kommer av ett systematiskt inköpsarbete i kombination med fördelarna vi får av att numera ha egen produktion, förklarar Rikard Akhtarzand som samtidigt påpekar att bruttomarginalen pendlar kraftigt mellan kvartalen. 

Sett över årets nio första månader låg bruttomarginalen på strax över 40 procent. 

Integreringen av KEBO slutförd
Det första halvåret ägnades i mångt och mycket åt att integrera det förvärvade KEBO Inredningar i ADDvise-koncernen. Bolaget har jagat kostnader i alla led och nivåer. Enheter har avvecklats och kontor slagits sammanhang.

I samband med halvårsrapporten flaggade dessutom ADDvise för att kostnaderna skulle ses över i förebyggande syfte, mot bakgrund av oron på finansmarknaden.

- Vi kan inte trimma så mycket mer just nu, alla större åtgärder är genomförda. Samtidigt ser vi inga tendenser till sättning i marknaden. Skulle var bransch drabbas har jag en god känsla för vilka åtgärder man kan vidta för att ytterligare sänka kostnaderna. Men då börjar man närma sig saker som kan gå ut över försäljningen. De åtgärderna ser jag inte som nödvändiga att ta nu.

Prognosen för 2011 ligger fast
Med anledning av ljusningar i marknaden och KEBO-förvärvet la ADDvise styrelse en prognos för 2011 i början av året. Bedömningen är att bolagets försäljning 2011 ska överstiga 50 miljoner kronor med ett positivt EBITDA.

För att pricka prognosen behöver bolaget nå en omsättning på 17 miljoner kronor i sista kvartalet.

Det fjärde kvartalet är historiskt sett bolagets starkaste. Försäljningen fjärde kvartalet 2010 blev 11,5 miljoner kronor, KEBO-förvärvet inkluderat. I år har bolaget gått in i fjärdekvartalet med större orderstock än tidigare år.

- Det är ett kvartal där många vill göra av med sina medel som ligger i budgetar. Det är framförallt offentlig sektor men även stora företag med avdelningarna som har årsbudgetar. Det är en utmaning men hela året har varit en utmaning för oss, avslutar Rikard Akhtarzand.

Under Mangolds småbolagsdag den 23 november kommer vd Rikard Akhtarzand att presentera ADDvise verksamhet och svara på investerarnas frågor. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ADDvise:
» Starkt andra kvartal för ADDvise
» Marknadsvändning för ADDvise
» ADDvise dubblar omsättningen i år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rikard Akhtarzand
VD ADDvise

 
 

- Vi har ännu inte sett några tecken på avmattning.
 
 
 
 

Försäljning och
EBITDA-marginal
 

 Diagrammet visar
ADDvise försäljning
och EBITDA-marginal, kvartalsvis Q3 2009 - Q3 2011

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Intäkter per affärsområde
Q3 2011
 

 Laboratorieinredning 45%
Renrum och skyddsventilation 44%
Apparatur 10%
Validering 1%

 
 
 
 

Bruttomarginalen har stigit successivt under året.
 

 Diagrammet visar ADDvise bruttomarginal kvartalsvis
Q3 2009 - Q3 2011.

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
Förvärvet av KEBO
Inredningar gav ADDvise tillgång till egen produktion av inredningar.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2012-02-23
Bokslutskommuniké 2011
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig