beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg hyfsat nöjd med utvecklingen 
beQuoted nyhetsbrev 16 november 2011
Björn Borg hyfsat nöjd med utvecklingen
- Letar tillväxtmarknader utanför Europa

Under tredje kvartalet sjönk både omsättningen och resultatet för Björn Borg. På analytikermötet i samband med rapporten var stämningen ändå hyfsat god. Detaljhandeln har det allmänt tufft och Björn Borg har klarat sig relativt lindrigt undan.

Hyfsat nöjda
Vd Arthur Engel inleder analytikermötet med att prata om de mer positiva delarna av rapporten och poängterar att bolaget fortsätter ta kostnader för investeringar som ska ge framtida tillväxt, något som delvis ligger bakom det lägre resultatet.

Det mest påtagligt positiva är annars att varumärkesförsäljningen ökade med 9 procent under tredje kvartalet. Även underkläder, där försäljningen minskat under första halvåret, växte med 5 procent.

- Varumärkesförsäljningen är det senaste vi vet om hur försäljningen går, understryker Arthur Engel för den samlade analytikerkåren.
Även utvecklingen på nya marknader, som under 2011 växt från 10 till 14 procent av varumärkesförsäljningen, tillhör dagens glädjeämnen. Främst är det Tyskland, Finland och Österrike som visar framfötterna.

När det gäller det tuffa klimatet i detaljhandeln och utsikterna framöver säger Arthur Engel:

- Vi får olika signaler från distributörerna men vi lever i samma marknad som alla andra. Vi är hyfsat nöjda, men det går alltid göra det bättre.

PR-kampanjen "Björn loves John", med Björn Borg och John McEnroe, är dock något som Arthur Engel är mer än nöjd över. Mediegenomslaget har varit över förväntan och stärkt varumärket långt utanför befintliga marknader. Vi som sitter med runt bordet kan se en hel vägg med pressklipp från världens alla hörn.

Lagerkorrigeringar bakom omsättningsminskning
Därefter tar finanschefen Magnus Teeling över och får den kanske lite svårare uppgiften att förklara vad som ligger bakom den sjunkande omsättningen och resultattappet.

Nettoomsättningen minskade med 6 procent under kvartalet, med valutaeffekter exkluderade var den oförändrad. Konsolideringen av Björn Borg Sport, som stod för 10 procent av kvartalets omsättning, innebär dock att försäljningen för jämförbar verksamhet minskade oavsett valutaeffekter.

Magnus Teeling förklarar att den främsta orsaken till den sjunkande omsättningen är lagerkorrigeringar hos distributörer och återförsäljare vars försäljning tidigare under 2011 inte nått upp till förväntningarna. Det har medfört lägre inköp från Björn Borgs produktbolag.

Siffrorna för tredje kvartalet 2011 i korthet:

      • Omsättning: 160,2 Mkr (171,0), -6,3%
      • Varumärkesförsäljning: 551 Mkr (507), +8,7%
      • Resultat efter finansnetto: 32,7 Mkr (49.8), -34,3%
      • Vinst per aktie: 1,05 kr (1,46)

Perioden januari till september 2011 sammantaget:

      • Omsättning: 413,4 Mkr (420,1), -1,6%
      • Varumärkesförsäljning: 1297 Mkr (1305), -0,6%
      • Resultat efter finansnetto: 69,6 Mkr (99,8), -30,3%
      • Vinst per aktie: 2,27 kr (2,91) 

Knappt hälften av resultatminskningen för niomånadersperioden går att härleda till etableringen av Björn Borg Sport och övertagandet av distributionen i England. Dessa kostnader av investeringskaraktär uppgick till 13,6 miljoner kronor. Även satsningar på e-handeln har belastat resultatet.

Motstridiga siffror
Det kan verka motsägelsefullt att omsättningen sjunker samtidigt som varumärkesförsäljningen växer. Det finns dock ett antal förklaringar. 

En är att varumärkesförsäljningen av licensierade produkter ökade kraftigt. Framförallt gick skor bra som växte med 60 procent under kvartalet.

På dessa licensierade produkter erhåller Björn Borg "endast" royalty och den ökade varumärkesförsäljningen får därför inte något större genomslag i koncernens omsättning. Desto större är genomslaget i resultatet då royaltyn i princip är ren vinst.

En annan förklaring är de tidigare nämnda lagerkorrigeringarna som inneburit att en större andel av varumärkesförsäljningen under tredje kvartalet kommer från varor som sålts under första halvåret till distributörerna.

Prognossänkning men fortfarande aptitlig
Rapporten var i stort i linje med beQuoteds förväntningar. Resultatet och kassaflödet var dock något svagare än vi räknat med, vilket gör att vi sänker vår helårsprognos för vinsten per aktie ytterligare med 20 öre till 2,80 kronor.

Årets kraftiga resultattapp, som dock delvis kan förklaras av investeringar, samt en allmänt svag och osäker detaljhandel gör knappast att Björn Borg hamnar högst upp på intresselistan för den som söker ett stabilt tillväxtbolag. 

beQuoted tror inte heller att det är särskilt sannolikt att några direkt kursdrivande nyheter kommer de närmaste kvartalen. 

Vi håller dock fast vid slutsatsen i vår föregående artikel (se beQuoted nyhetsbrev nr 18 2011), att kursfallet har gett en aptitlig värdering. Tillväxtpotentialen både i omsättning och i resultat är god om vi tittar längre fram än de närmast följande kvartalen.

Nästa marknad ligger utanför Europa?
Intresset för Björn Borg är stort även i rådande negativa klimat. Det märks inte minst av genomslaget i media för PR-kampanjen "Björn loves John" över hela världen.

Arthur Engel upplever att Björn Borg är relativt väletablerat i Europa. Vi avslutar analytikermötet med frågan om vilket land som står på tur?

- Vi tittar på marknader där det finns tillväxt, avslöjar Arthur Engel lite hemlighetsfullt, och det är tydligt att det inte är Europa han menar.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Tuffare tider väntar Björn Borg
» Björn Borgs investeringar sätter spår i resultatet
» Sportkläder ny gren för Björn Borg

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
 
 


 

 
Kampanjen Björn <3 John
, kalsonger designade av tennislegenderna Björn Borg och John McEnroe, har fått stort genomslag i media och stärkt Björn Borgs varumärke.. 
 
 
 
 

 
Det utlicensierade
produktområdet skor visade en försäljnings- tillväxt på 60 procent under tredje kvartalet.
 
 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentled per land under januari - september 2011
 

 
Holland 32% (36)
Sverige 29% (27)
Danmark 9% (12)
Norge 10% (11)
Belgien 6% (4)
Mindre 14% (10)
 

 
 
 
 

Björn Borg fortsätter ta kostnader för investeringar som ska ge framtida tillväxt. Det handlar bland annat om fler Björn Borg-butiker, e-handel och egen verksamhet i England.

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2012-02-09
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig