beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Järnvägsmiljarder glädjer Railcare 
beQuoted nyhetsbrev 9 november 2011
Järnvägsmiljarder glädjer Railcare
- Hoppas få ta del av statlig storsatsning

Järnvägsserviceföretaget Railcare har haft det motigt i år, med svag omsättnings- och resultatutveckling. Men i tredje kvartalet anar bolaget en vändning och ser nu av flera skäl ljust på framtiden.

Nya miljarder till järnvägen
En starkt bidragande orsak till Railcares ljusa framtidssyn, som uttrycks i bolagets rapport för årets tredje kvartal, ligger i den svenska regeringens beslut att tillföra ytterligare 1,8 miljarder kronor per år under 2012 och 2013 till underhåll av järnvägen. 

Enligt budgetpropositionen för 2012 ska 3,6 miljarder kronor extra satsas på järnvägen de kommande två åren med fokus på drift och underhåll, reinvesteringar och trimningsåtgärder.

Den här satsningen ligger utöver de 800 miljoner som regeringen presenterade i vårbudgeten. Railcares vd Ulf Marklund ser tack vare detta 30 ljusa månader för sitt bolag framför sig.

Trafikverket vaknade till liv
Något som tyngde Railcare rejält under årets första sex månader var att Trafikverkets beställarorganisation i stort sett stod stilla under långa perioder.

I halvårsrapporten såg Railcare fram emot att det statliga verket åter skulle börja beställa. Verket hade lovat att alla pengar som var avsatta för att användas under 2011 också skulle komma att användas under året.

När sommaren gick över i höst började mycket riktigt beställningarna ramla in hos Railcare. Den utökade satsningen på järnvägen som fanns med i regeringens vårbudget verkade nu börja märkas av. 

Fler stationer för alla
För Railcares del märktes Trafikverkets öppnade plånbok på flera sätt. Under september tecknades fler kontrakt gällande projektet "Stationer för alla", där man tillgänglighetsanpassar järnvägsstationer. De aktuella stationerna är Tierp och Arlanda med ett ordervärde på runt 11 miljoner kronor. 

Dessa två stationer läggs nu till de fyra stationer där Railcare genomförde projektet "Stationer för alla" under 2010, samt de två som redan påbörjats under 2011. Bolaget ser inte detta som slutet på projektet utan räknar med fler entreprenader under 2012.

Världens största snösmältare 
En nyhet som tilldragit sig stort intresse under hösten är den om världens största snösmältare på räls. Maskinen, Snow Removal 700, är ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan Railcare och Trafikverket. 

Maskinen är anpassad för att smälta snö på strategiska bangårdar och depåer. Detta hoppas man ska vara effektivare än att flytta på snön, vilket man gör idag. 

Utvecklingsprojektet har ett ordervärde på drygt 20 miljoner kronor per år och avtalet gäller under en femårsperiod. Railcare har även stora förhoppningar om att kunna exportera maskinen till andra länder som liksom Sverige lider av problem relaterade till hårda vintrar.

Den kommande vintern ska maskinen i första hand köras i Stockholmsområdet. Maskinen ska sedan utvärderas kontinuerligt samt efter den första säsongen gemensamt av Railcare och Trafikverket. 

- För Railcare innebär det här projektet att vi har en trygg och bra beläggning både för personal och för snösmältningsmaskiner under de fyra sämsta månaderna på året, säger Railcares vd Ulf Marklund. 

Förhoppningen från Railcare är att Snow Removal 700 kommer att följas av fler innovationer som tas fram tillsammans med Trafikverket i ett långsiktigt utvecklingsprojekt.

Rörelsevinst tredje kvartalet
Under det tredje kvartalet ökade Railcares omsättning till 56,7 miljoner kronor, jämfört med 55,5 miljoner kronor för samma period förra året. Periodens rörelseresultat blev 4,3 miljoner kronor, lägre än fjolårets vinst på 7,2 miljoner kronor under motsvarande kvartal.

Då rörelseresultatet för årets två första kvartal innebar en förlust på 16,5 miljoner kronor får tredje kvartalet ändå ses som en vändpunkt.

Ackumulerat för årets första nio månader 2011:

      • Omsättning: 126,1 Mkr (132,1)
      • Rörelsemarginal: -9,7% (5,3)
      • Resultat efter finansnetto: -15,8 Mkr (5,6)
      • Vinst per aktie: -2,95 kr (0,99)

2011 ett undantag
Efter en tung niomånadersperiod 2011, som även innefattat personalneddragningar till följd av rationaliseringar i dotterbolaget Railcare Tåg, ser alltså bolaget nu ljusare på framtiden. 

Nyligen slutfördes också en riktad nyemission om 4 miljoner kronor. Kapitaltillskottet ska bland annat användas till ett planerat investeringsprogram.

Om Railcare lyckas ta sin del av de statliga miljardinvesteringar som offentliggjorts finns goda förutsättningar för välfyllda orderböcker de närmaste åren. Bolaget bör då ha goda möjligheter att återigen gå med vinst, som det gjort under 2007 - 2010.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Railcare:
» Railcare växlar upp
» Lagom hård vinter bra för Railcare
» Railcare ser bättre tider bortom första kvartalet 2010

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

 
Railcare Group erbjuder järnvägsbranschen systemlösningar inom vaccumteknik, trumrenovering och specialtransporter. 
 
 
 
 
 

 
Projektet "Stationer för alla" innebär att Railcare går in som totalentreprenör och renoverar stationer enligt nya EU-krav. 
 
 
 
 
 
 

 
Världens största snösmältare på räls, Snow Removal 700, är ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan Railcare och Trafikverket.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2012-02-29
Bokslutskommuniké 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig