beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Emissioner.se: Färre nyemissioner för andra året i rad 
beQuoted nyhetsbrev 3 november 2011
Färre nyemissioner för andra året i rad

beQuoteds sammanställning av börsbolagens nyemissionsaktiviteter under de tre första kvartalen 2011 pekar på att den nedåtgående trenden sedan 2009 håller i sig. Det gäller såväl emissionsvolym som antalet genomförda nyemissioner.

Markant nedgång jämfört med föregående år
Börsbolagen bad investerarna om drygt 5,3 miljarder kronor under årets första nio månader, visar en sammanställning av beQuoted. Det är en 60-procentig nedgång jämfört med motsvarande period föregående år, som i sin tur var en nedgång jämfört med 2009.

Inte oväntat kan merparten av nyemissionserbjudandena spåras till de mindre aktielistorna. AktieTorget dominerar med 44 av periodens 85 nyemissioner. Därefter följer First North med 18 stycken.

Sett till branscher dominerar läkemedel och medicinteknik med drygt en fjärdedel av undersökningsperiodens erbjudanden. Det är också inom de här branscherna som periodens större nyemissioner genomfördes, med bland andra Swedish Orphan Biovitrums och Karolinska Developments emissioner om 600 miljoner kronor vardera. 

På kommissionärssidan dominerar Carnegie stort sett till emissionsvolym. Investmentbanken organiserade Swedish Orphan Biovitrums nyemission men även miljardemissionen i fastighetsbolaget Balder, undersökningsperiodens enskilt största nyemission.

Sett till antalet genomförda nyemissioner i undersökningsperioden ligger Aktiespararnas Aktieinvest Fondkommission i topp med 22 stycken, varav hälften i AktieTorgsbolag.

Hög teckningsgrad
Av de efterfrågade 5,3 miljarder kronor fick bolagen in motsvarande 97 procent, en förbättring mot jämförelseperiodens 86 procent.

Drygt 70 procent av emissionserbjudandena var helt eller delvis säkerställda genom teckningsförbindelser och/eller garantiåtaganden, en liten uppgång mot jämförelseperiodens 65 procent.

Fler utsträckta teckningstider
Statistiken dras ned av att allt fler nyemissioner avbryts, företrädelsevis i mindre bolag och vid tilltänkta börsintroduktioner. Det vanligaste skälet är undermåligt intresse för erbjudandet, följt av ledningsförändringar i det emitterande bolaget.

Samtidigt tvingades flera bolag förlänga teckningstiden i sina erbjudanden under den undersökta perioden. De förlängda nyemissionerna utgör hela 12 procent av samtliga nyemissioner för perioden, vilket är en klar försämring jämfört med motsvarande period 2010.

ADI KRILIC
[email protected]

 
 
 

 

De tio största nyemissionerna under de första tre kvartalen 2011:
  
(Bolag / bransch / börs / emissionsvolym Mkr)
 
 
Balder, fastigheter, Stockholmsbörsen, 1.000
 
Swedish Orphan Biovitrum, läkemedel, Stockholmsbörsen, 637 
 
Karolinska Development, läkemedel, Stockholmsbörsen, 608 
 
Hexpol, industri, Stockholmsbörsen, 551 
 
Hemtex, detaljhandel, Stockholmsbörsen, 325 
 
Alpcot Agro, jordbruk, First North, 322 
 
Orexo, läkemedel, Stockholmsbörsen, 250 
 
Rörvik Timber, material, Stockholmsbörsen, 206 
 
PledPharma, läkemedel, First North, 123 
 
Panaxia, säkerhet, NGM, 103 
 
Källa: beQuoted 
 
 
 
Mer info
Läs mer om pågående nyemissioner på Emissioner.se
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig