beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empires vinst kommer med julförsäljningen  
beQuoted nyhetsbrev 2 november 2011
Empires vinst kommer med julförsäljningen 
-
Växer på sina marknader utanför Sverige

Andra halvåret brukar vara Empires starkare halvår. Men i år har perioden börjat svagt med ett tredje kvartal som dragits ned av en svag svensk marknad. Samtidigt växer bolaget på alla sina marknader utanför Sverige och den viktiga julförsäljningen är igång.

Ovanligt svagt juli drog ned kvartalet 
Historiskt sett är årets tredje kvartal starkt för Empire. Men i år har räntehöjningar och finansiell turbulens fått hushållen att hålla hårt i plånböckerna. Juli månad var enligt bolaget ovanligt svag och förklarar hela kvartalets försäljningstapp.

Empire tog under tredje kvartalet även en del smällar av engångskaraktär, däribland kundförluster i samband med OnOff-konkursen och omstruktureringskostnader relaterade till flytten av administration till bolagets distributionscentrum i Löddeköpinge.

Siffrorna för tredje kvartalet 2011 visade följande:

      • Nettoomsättning: 82,9 Mkr (88,2)
      • Rörelseresultat rensat för engångsposter: 0,3 Mkr (2,2)
      • Rörelseresultat: -3,9 Mkr (2,2)
      • Resultat efter finansnetto: -5,1 Mkr (0,3)
      • Vinst per aktie: -0,37 kr (0,03)

Bruttomarginalen stärktes under perioden till 25,7 procent (24,0).

Ackumulerat för årets första nio månader:

      • Nettoomsättning: 240,7 Mkr (255,6) 
      • Rörelseresultat rensat för engångsposter: -0,3 Mkr (2,2 Mkr)
      • Rörelseresultat: -4,7 Mkr (4,7)
      • Resultat efter finansnetto: -4,9 Mkr (0,3)
      • Vinst per aktie: -0,27 kr (0,23)

Försäljningen utanför Sverige fortsätter att öka och uppgick under niomånadersperioden till 44 procent av den totala försäljningen, att jämföra med 34 procent under motsvarande period föregående år. Samtliga marknader utanför Sverige uppvisar en försäljningsökning var för sig på över 15 procent.

Den svenska marknaden har varit svag hela året. Därtill kommer en ökad konkurrens och kanske än viktigare, att marknaden för kolsyremaskiner har mognat. Empire har här inte kunnat kompensera för SodaStreams tillbakagång.

Nya varumärken i intressanta segment
Produktsortimentet har under året stärkts med flera nya varumärken som ska minska beroendet av kolsyremaskinerna och driva tillväxten framöver. Det handlar om köksredskap, olika typer av wellness-produkter (exv massageprodukter) och vågar.

Salter, HoMedics och GreenPan är samtliga ledande varumärken inom sina respektive områden, där det sistnämnda har utvecklat en miljövänlig köksutrustning tillverkad av enbart återvinningsbart material. 

GreenPan utmanar teflonpannan med ett nytt keramiskt och energieffektivt material. Samtidigt rider HoMedics produkter på en stark hälsotrend, ett segment som HUI (Handelns utredningsinstitut) ser som en av vinnarna i sin prognos för årets julhandel.

Vinsten kommer med julhandeln
Empires försäljning är grovt cyklisk. Förra året hade bolaget 34 procent av omsättningen och 70 procent av vinsten under fjärde kvartalet, ett återkommande mönster från tidigare år.

HUI:s prognos för årets julhandel är en marginell försäljningsökning om 1 procent. Vidare spås sällanköpsvaruhandeln bli årets förlorare där framförallt hemelektronik går svagt.

Mot den bakgrunden räknar beQuoted med att Empire omsätter 131 miljoner kronor under fjärde kvartalet, i nivå med fjolårets julförsäljning, och visar ett rörelseresultat på 7 miljoner kronor.

Den här julen står Empire med fokus på produkter i mellansegmentet, under 1.000 kronor. De billigare produkterna är lättare att sälja samtidigt som konkurrensen i prisspannet är tuffare.

Empire kommer troligtvis också att tillämpa en relativt aggressiv prissättning för att minska bolagets stora lager, med marginalpress som följd. Varulagret uppgick till 88 miljoner kronor på balansdagen.

Slår vår uppskattning för det fjärde kvartalet in landar årsomsättningen för 2011 på 370 miljoner kronor och rörelseresultatet på 2 miljoner kronor. Motsvarande siffror för 2010 var en försäljning på 386 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 15 miljoner kronor.

Borträknat engångskostnader och omstruktureringskostnader handlas Empire då till ungefär p/e 7 i dagsläget. 

GABRIEL ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Positiva signaler från Empires julförsäljning
» Färdigstädat Empire redo för nya varumärken
» Empire hårsatsar i Danmark

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Per Björkman
VD Empire

  
 
- Nu återstår vårt bästa kvartal, där vi i fjol tjänade 11,2 miljoner kronor efter finansnetto. Vi skall göra vad vi kan för att få en bra avslutning på året.
 
 
 
 
 

C3:s MuffinMaker är en av höstens nyheter i Empires sortiment.
 
 
 
 
 

 
Empires nya varumärke GreenPan utmanar teflonpannan med ett nytt keramiskt och energieffektivt material.
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2012-02-22
Bokslutskommuniké 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig