beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Indiska produktionen ska vara igång innan årsskiftet" - VD (Miris) 
beQuoted nyhetsbrev 24 oktober 2011
"Indiska produktionen ska vara igång innan årsskiftet"

I våras presenterade Miris ett avtal med indiska industrigruppen Chitale. Parternas målsättning är att förse Indiens mjölkinsamlingscentraler med Miris analysinstrument. beQuoted har träffat Miris vd Tony Malmström som säger att den indiska produktionen ska vara igång innan årsskiftet.

Indisk etablering med vd från Ericsson
Tidigare i år meddelade Miris ett avtal med den indiska industrigruppen Chitale och att ett indiskt dotterbolag var under uppbyggnad (se beQuoted nyhetsbrev nr 13 2011). Miris India är enligt Tony Malmström nu registerat och en vd har tillsatts.

- Jag har arbetat tillsammans med vår nyrekrytering Budhdeo Sharma på Ericsson. Han har bott i Sverige i nästan 40 år, talar alltså både svenska och hindi, och var med att bygga upp nätverksdelen inom Erisson India Mobile, säger Tony Malmström.

Budhdeo Sharma startar upp Miris India den 1 november.

- Det finns ett stort antal intresseförfrågningar från mejerier med kyl- och mjölkinsamlingscentraler i olika delar av Indien som Budhdeo får ta tag i. Flera av förfrågningarna avser tusentals insamlingscentraler.

Arbetet med att få ordning på tillverkningen av Miris instrument i Chitales anläggningar påbörjades innan sommaren.

- Jag skulle säga att vi har kommit halvvägs. Jag bedömer att vi har såväl produktion som försäljning igång innan årsskiftet. Då talar vi om det instrument vi tagit fram för indiska mjölkinsamlingscentraler. Miris standardmodeller marknadsförs redan på mejerier och kylcentraler.

Tony Malmström förklarar att Miris utvecklat en separat instrumentmodell för insamlingscentralerna, en lågbudgetvariant för massmarknaden där marginalerna är lägre.

- Anledningen är att det finns en fast prisbild på insamlingscentralerna som man måste klara. För att vi ska nå lönsamhet på den här produktionen måste vi över ett hundratal enheter. Därutöver är det en riktigt bra affär som kommer att ge bra intäkter till Miris.

Tony Malmström vill inte kommentera eventuella volymer men säger att man arbetar för att öka samordningen av Miris instrumentbeställningar, för att på andra marknader kunna dra nytta av de lägre tillverkningskostnaderna i Indien.

FDA i klassificeringsfas
Parallellt med Indien-satsningen har Miris arbetat för att få ett FDA-godkännande för sitt analysinstrument. En specialist på FDA-ansökningar har rekryterats tillfälligt. Certifieringen för ISO 13485, som är en del av FDA-ansökan, blev klar i maj.

Bolaget har en distributör i USA som kan börja sälja instrumenten så fort FDA gett sitt klartecken.

- Vi är i klassificeringsfasen. Det har tagit längre tid än vi trodde och kommer av att FDA saknat klassificering för vårt instrument. Jag bedömer att klassificeringen ska vara klar inom en månad, säger Tony Malmström.

Fortsatt försäljningstillväxt första halvåret
Miris halvårsrapport visade på fortsatt stigande försäljning om 3,6 miljoner kronor för perioden (2,6).

- Det handlade i stort sett bara om bröstmjölksinstrument men förbrukningsvarorna som Miris Clean och Check kommer alltmer. Det hänger ju ihop med hur många instrument vi har fått ut på marknaden.

Samtidigt som försäljningen har fortsatt stiga har så även kostnaderna. Personal har rekryterats till huvudkontoret i Uppsala och kostnader för konsulter i anslutning till etableringen av Miris India togs under perioden. Sexmånadersresultatet landade på -3,9 miljoner kronor.

Finansieringen fortfarande en huvudvärk
I början av sommaren genomfördes en nyemission som gav Miris ett kapitaltillskott på drygt 11 miljoner kronor. Pengarna har enligt Tony Malmström i första hand gått till bolagets Indien-satsning.

- Det handlar om nyckelkomponentinköp och att bygga upp produktionsapparaten. Men finansieringen är fortfarande otillfredsställande och vi arbetar löpande med att hitta nya lösningar.

Miris har varit återhållsamt med att kommunicera mål. Men det försäljningsmål som kommunicerades i sommarens prospekt kvarstår.

- Vi ska klara en 50-procentig försäljningsökning under 2011, säger Tony Malmström.

Under fjolåret sålde Miris analysinstrument och förbrukningsvaror för 5,5 miljoner kronor. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Indiskt avtal kan ge volymförsäljning
» LOSStandard en integrerad del av Arla Foods kvalitetsarbete
» Miris siktar på den amerikanska marknaden



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
- Jag bedömer att vi har såväl produktion som försäljning igång innan årsskiftet. Då talar vi om det instrument vi tagit fram för indiska mjölkinsamlingscentraler. Miris standardmodeller marknadsförs redan på mejerier och kylcentraler. 
 
 
 
 
 

 
Chitale har integrerat Miris analysinstrument i sin datoriserade mejeriverksamhet.
 
 
Industrigruppen Chitale har cirka 1.000 mjölkcentraler i sitt uppsamlingsområde som omfattar delstaterna Maharashtra och Goa.
 
 
 
 
 

 
Indiens 90.000 insamlingscentraler för mjölk står i fokus efter det att Chitales uppsamlingscentraler utrustats med Miris analysinstrument.
 
 
 
 
  

Nästa händelse
2011-11-18
Delårsrapport Q3 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig