beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Du måste bli mer träffsäker i en skakig värld" (Novus Group) 
beQuoted nyhetsbrev 6 oktober 2011
"Du måste bli mer träffsäker i en skakig värld"

Novus Group befäster sin position som Sveriges mest citerade opinionsinstitut. Samtidigt tar kundpaneler och marknadsundersökningar successivt över allt mer av omsättningen. beQuoted har träffat vd Torbjörn Sjöström för att tala säsongsvariationer och konjunktur. 

Mest citerade undersökningsföretaget
Novus Group har på några års tid nått en ledande position inom opinionsundersökningar i Sverige. Flera mätningar har visat att bolaget är det mest citerade undersökningsföretaget i media, följt av större branschkollegor som Sifo, Skop och Synovate.

När Novus visat god tillväxt under en längre tid har branschkollegorna visat låg eller ingen tillväxt. Framgångsreceptet är att ta modern informationsteknologi till en gammal bransch. Ett sådant exempel är SMS-undersökningar.

Samtidigt har bolaget arbetat med att utveckla flera affärsområden vid sidan av opinionsmätningarna, ett viktigt arbete för att inte göra sig alltför beroende av valrörelserna.

- Vi har lagt till nya ben men grunden i Novus är fortfarande undersökningar. Det viktigaste är att vi inte glömmer det traditionella hantverket, inleder Torbjörn Sjöström när beQuoted träffar honom i bolagets lokaler på Saltmätargatan i centrala Stockholm.

beQuoted: - Du skriver i bokslutskommunikén att ni innevarande verksamhetsår (2011 / 2012) ska satsa på lönsamhet och tillväxt hellre än personalexpansion.

- Novus har tidigare kommunicerat att vi ska ha en rejäl tillväxt och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. Det var inget fel med det men under fjolåret kom det in sju nya konsulter i bolaget, vilket gör att vi det här året ska sätta och trimma in organisationen.

- Vi ska bibehålla svarta siffror och jag ska försöka få bort de säsongsmässiga tappen så att vi kan jobba jämnt över årets alla tolv månader, fortsätter Torbjörn Sjöström.

Efter en mycket svag inledning på 2011 vände såväl omsättning som resultat upp i verksamhetsårets fjärde kvartal. Försäljningen för tolvmånadersperioden slutade på 26,8 miljoner kronor (27,3). Periodens vinst per aktie blev 0,02 kronor (0,14). 

- Första och tredje kvartalen i vårt verksamhetsår (juli - juni) är historiskt sett de svagaste perioderna, både vad gäller omsättning och resultat. En bidragande orsak till katastrofresultatet i vårt tredje kvartal var att Arne Modig slutade och det blev en uppstartstid för en ny person. 

beQuoted: - Hur ska ni arbeta bort resultatsvängningarna?

- Med en bredare kundbas, som ska växa med kundpaneler och marknadsundersökningar. Nu jobbar vi inte bara med organisationer och opinionsundersökningar utan blandar med olika branscher och längre uppdrag som exempelvis kundpanelen för Sveriges Radio.

Under det gångna verksamhetsåret utgjorde marknadsundersökningar och kundpaneler mer än 40 procent av Novus försäljning. Motsvarande siffra för verksamhetsåret 2009 / 2010 var 30 procent.

beQuoted: - Konjunkturen ser nu ut att vika. Vilka förväntningar har ni på kundpaneler och marknadsundersökningar?

- I förra lågkonjunkturen vek reklammarknaden och annonsering ordentligt. Det är inte otroligt att det kan bli så nu också. Samtidigt måste du bli mer träffsäker i en skakig värld, fortsätter Torbjörn Sjöström och utvecklar:

- Jag tycker mig se en tydlig trend att man mäter mer. Undersökningar används för att legitimera ett budskap och jag tycker att det går mer och mer åt det hållet. Det räcker inte med att skrika, du måste också peka på något. Våra undersökningar har ofta använts som ett verktyg för att legitimera en fråga.

beQuoted: - Ser du någon tillväxt inom Opinion?

- Nej, men vi kommer att bibehålla den nivå vi har. Opinion är samtidigt en begränsad marknad och mer beroende av externa händelser som vi inte kan påverka.

beQuoted: - Hur ligger marginalerna på opinionsundersökningar jämfört med övriga produktområden?

- Opinionsundersökningar har en lägre marginal men det är de som sätter oss på kartan och bygger vårt varumärke. De stärker hela vår verksamhet och är vår PR-kanal, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

- Vi gör ingen reklam, vi går inte ut med någon annonsering, och vi har svårt att göra det för vi jobbar i en förtroendebransch där man inte säljer på samma sätt. Alla opinionsinstitut har sin mediekanal som de samarbetar med, vi har TV4.

Vid det senaste riksdagsvalet var Novus det undersökningsföretag vars prognoser kom närmast valets slutgiltiga utfall. Även vid det extra valet i Västra Götaland var Novus prognoser mest pricksäkra.

- Opinionsundersökningarna är inte längre en jättestor del för oss omsättningsmässigt men de ger legitimitet åt alla typer av undersökningar eftersom vi genomgående använder samma metodik. Det ger en bekräftelse på att de undersökningar vi gör under åren faktiskt stämmer.

beQuoted: - Novus har tidigare kommunicerat att en rörelsemarginal på 15 - 20 procent ska nås på sikt. Kommentar?

- Det är absolut möjligt och en målsättning som ligger inom vår budget, avslutar Torbjörn Sjöström.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Novus Group:
» Novus Group mer än Opinion
» Novus Group växer med kundpaneler
» Väntat starkt kvartal för Novus Group

 

Marknadsplats
AktieTorget
 
 

 


Torbjörn Sjöström
VD Novus Group

 
 
 
 
- Vi har lagt till nya ben men grunden i Novus är fortfarande undersökningar. Det viktigaste är att vi inte glömmer det traditionella hantverket.

 
 
 
 
 

 
Novus är det mest citerade undersökningsföretaget i svensk media, enligt flera mätningar.
 
 
 
 
 

 
Novus prognoser kom närmast
det slutgiltiga utfallet vid det senaste riksdagsvalet. Även vid det extra valet i Västra Götaland var Novus prognoser mest pricksäkra.
 
 
 
-
Opinionsundersök-
ningarna är inte längre en jättestor
del för oss omsättningsmässigt men de ger legitimitet åt alla typer av undersökningar eftersom vi genomgående använder samma metodik.

  

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-11-03
Årsstämma 2011

Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig