beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: C2SAT ser ljusning i orderläget 
beQuoted nyhetsbrev 30 september 2011
C2SAT ser ljusning i orderläget

Det första halvåret 2011 kom för antenntillverkaren C2SAT att handla om att återuppbygga kundernas förtroende efter fjolårets produktionsstopp. Under sommaren fick så bolaget åter igång försäljningen. beQuoted har talat med vd Fredrik Nygren. 

Återuppbygger förtroendet
För att höra efter hur det står till i C2SAT fick beQuoted en pratstund med vd Fredrik Nygren, några timmar efter att han kommit hem från en tjänsteresa i Sydostasien.

- Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende, men det går fort att tappa det, konstaterar han.

Bakgrunden till att företaget har behövt bygga upp förtroendet ligger i det produktionsstopp som infördes förra sommaren på grund av allvarliga tekniska problem. Det dröjde sedan till slutet av året innan leveranserna kunde återupptas.

Åtgärderna företaget ägnat sig åt består mycket i att genomföra tester och utvärderingar samt ta fram underbyggande dokumentation tillsammans med potentiella kunder. 

- Det har varit en lång och svår vandring, men vi kände att det släppte i månadsskiftet maj / juni, när order åter började trilla in, säger Fredrik Nygren.

Orderläget förbättras
C2SAT har börjat publicera månadsvis orderstatistik. Den visar att orderingången i juni var 0,35 miljoner dollar, i juli 0,22 miljoner och i augusti 0,16 miljoner. För samtliga månader är siffrorna högre än för motsvarande period 2010.

Ett annat viktigt arbete ligger i att se till att företagets produkter blir certifierade. 

- Certifieringen av produkterna är en viktig förtroendeskapande åtgärd. Och denna process är nu inne i den absoluta slutfasen då alla tester är gjorda. Det som återstår är en del dokumentation, men det kommer att vara klart innan årsskiftet, säger Fredrik Nygren.

Certifieringen var tänkt att den skulle ha slutförts tidigare, förklarar han, men när det varit knapert med pengar har man helt enkelt varit tvungna att skjuta på processen. Dessutom har allt fokus lagts på verifikation och testprocesser med de befintliga kunderna. 

Stopp i försäljningen
Företagets redan svaga finanser har fått sig en rejäl törn när omsättningen gått ner till i stort sett noll under årets första sex månader. 

Siffrorna för det första halvåret 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 0,1 Mkr (17,0)
      • Resultat efter finansnetto: -28,3 Mkr (-22,1)
      • Vinst per aktie före skatt: -0,04 kr (-0,05)

Siffrorna för det andra kvartalet 2011 i sammandrag :

      • Omsättning: 0,0 Mkr (8,7)
      • Resultat efter finansnetto: -15,7 Mkr (-11,1)
      • Vinst per aktie före skatt: -0,02 kr (-0,05)

Konvertibellån finansierar verksamheten
För att stärka bolagets finansiella ställning har C2SAT under det andra kvartalet gett ut konvertibellån till ett värde av 13,8 miljoner kronor. Under tredje kvartalet har utgivningen fortsatt, med ett lån på 5 miljoner kronor.

Fredrik Nygren säger att ytterligare konvertibellån kan bli aktuella under hösten.

Även om konvertibellån löser bolagets finansieringsläge på kort sikt är bolaget beroende av att kunna omsätta lagret av redan producerade antenner till likvida medel.

- Att avveckla färdigvarulagret är vårt viktigaste fokus för tillfället. Den viktigaste marknaden där vi räknar med att kunna göra detta är Asien, säger Fredrik Nygren.

Att orderläget sakta förbättras ser han därför som väsentligt. Leveranstiden ligger normalt på 8 - 12 veckor, vilket innebär att de order som kom in i juni kan faktureras i augusti och så vidare.

C2SAT räknar med att fortsatt ha ansträngda finanser för den löpande driften och för investeringar. Positivt, förutom att orderläget har förbättrats något, är att de kostnadsreduktioner som genomförts under 2011 beräknas ge full effekt från det fjärde kvartalet. Enligt Fredrik Nygren har kostnaderna halverats sedan oktober 2010.

Företagsförvärv på gång
Under tredje kvartalet meddelades att C2SAT tecknat en avsiktsförklaring om att köpa aktierna i bolaget Advanced Inertial Measurement Systems Sweden AB (AIMS). 

Avtalet innebär att C2SAT köper AIMS nuvarande huvudägares ägarandel på 65 procent förutsatt att C2SAT uppnår en total ägarandel på 90 procent i bolaget. Idag äger C2SAT 10,8 procent i bolaget.

AIMS är ett svenskt bolag fokuserat på utveckling av styrenheter (IMU:er) som traditionellt använts inom bland annat flyg och rymdindustrin, men som även används inom sjöfarten, tåg och andra fordonsindustrier. C2SAT har sedan 2010 använt sig av AIMS produkter.

Fredrik Nygren menar att de båda bolagen kan bli vinnare på affären genom synergieffekter inom till exempel utvecklingsarbetet. För AIMS del innebär det dessutom att de får större möjligheter att ta steget från ett rent produktbolag med ett fåtal kunder till att kunna börja bearbeta marknaden på ett mer effektivt sätt.

C2SAT å andra sidan får bättre kontroll över hela produktionskedjan samt tillgång till en produkt som har fler användningsområden än deras egna antenner.

- AIMS produkter har helt klart större marknadspotential än våra egna produkter, säger Fredrik Nygren, som nämner tåg- och fordonssektorn som intressanta branscher att slå sig in på.

Förvärvet av AIMS ska betalas genom en riktad nyemission av aktier i C2SAT motsvarande ett värde av cirka 35 miljoner kronor. 

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om C2SAT:
» C2SAT lägger turbulent år bakom sig 
» C2SAT levererar igen efter driftstopp 
» C2SAT har börjat få fart på försäljningen

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Fredrik Nygren
VD C2SAT

 
 
 
C2SAT är ett svenskt bolag som utvecklar, tillverkar och säljer 4-axliga stabiliserade VSAT-antennsystem som erbjuder on-line dubbelriktad bredbandskapacitet via satellit för marina installationer.
 
 
 

 
C2SAT 2.4m C-bandsantenn lanserades 2008. C-bandsantennerna är C2SATs mest lönsamma produkt.
 
 
  

 
C2SAT 1.2m Ku II
är C2SATs senaste produkt och lanserades 2010. 
 
 
 

 
VSAT
står för Very Small Aperature Terminals och avser stabiliserade antennsystem för tillämpningar till land eller sjöss. Bilden visar en så kallad radom som skyddar antennen. 
 
 
 

 
En installerad C2SAT antenn med radom.
 

 
 
 

Nästa händelse
2011-11-30
Delårsrapport Q3 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig