beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Vindelgranselepaketet kan vara klart i slutet av 2012" (Botnia Exploration) 
beQuoted nyhetsbrev 29 september 2011
"Vindelgranselepaketet kan vara klart i slutet av 2012"

Efter framgångsrik prospektering i Vindelgranseleområdet meddelar Botnia Exploration nya prioriteringar i projektportföljen. Målet är att under nästa år visa att Vindelgransele är Sveriges nya gruvområde. beQuoted har talat med vd Bengt Ljung.

Vindelgransele Sverige nya gruvområde
Framsteg i prospekteringsarbetet har lett till att Botnia Exploration prioriterar om och storstädar i sin projektportfölj.

Antalet projekt reduceras från ungefär 40 till 30 och fokus läggs på Vindelgranseleområdet, där bland annat bearbetningskoncessionen Vargbäcken återfinns och flera av de undersökningstillstånd som ingick i förvärvet av Hansa Resources.

- Min ansats är att under 2012 visa att Vindelgransele är Sveriges nya gruvområde, säger Bengt Ljung.

Framgångarna i prospekteringsarbetet har kommit i västra sidan av Vindelgransele, i undersökningstillståndet Stenberget 3. Det täcker in flera projekt, såsom Middagsberget och Fäbodliden (ej att förväxla med Lappland Goldminers Fäboliden, beQuoteds anm).

Fynd med höga guldhalter i såväl block som häll meddelas. Kompletteringsborrningar kommer enligt Bengt Ljung att påbörjas inom 3 - 4 veckor. Länsstyrelsen har redan godkänt att marktransport kan utföras innan tjälen sätter in.

Området kommer att delas upp i flera bitar. Hela Stenberget är för stort för att Länsstyrelsen ska bevilja en koncession för det, förklarar Bengt Ljung som understryker att bolagets strategi att utveckla ett flertal bearbetningskoncessioner utöver Vargbäcken ligger fast.

- Men frågan kvarstår vilka prioriteringar vi kommer att göra då sommarens prospekteringsarbete kraftigt förändrat detta enorma pussel, tillägger han.

Paket färdigt mot slutet av 2012
Målet för den fokusering i prospekteringsarbetet som nu kommuniceras är att kunna erbjuda potentiella köpare paketlösningar, bestående av en eller flera koncessioner och tillstånd. 

- Nu inriktas vårt arbete på att få fram ett väldefinierat paket. När vi har det står vi inför en beslutspunkt. Vi kan sälja hela eller delar av bolaget, fortsätta prospekteringen, sälja projekt eller ett paket alternativt bli ett gruvbolag för ett eller flera projekt, fortsätter Bengt Ljung.

Försäljningar av den här typen av sammansatta paket har förekommit i området vid flera tillfällen. Till exempel förvärvade kanadensiska Gold-Ore Resourses Björkdalsgruvan från irländska MinMet i början av 2006.

Prislappen på det paketet, gruva med 176.000 uns guld i bevisade och indikerade tillgångar inklusive tillstånd och anrikningsverk, blev drygt 4 miljoner amerikanska dollar plus vissa tilläggsinvesteringar. Vid tidpunkten var guldpriset knappt en tredjedel av dagens guldpris.

Bengt Ljung menar att det bör finnas flera intressenter i området. Där finns flera anrikningsverk och aktiva gruvor som börjar få slut på malm.

- Det kommer att handla om mineralisering och läge, hur koncentrerade fyndigheterna är, för att investeringen ska bära sig. Vi har fina guldhalter i våra projekt och de ligger geografiskt sett bra till. Nu har vi också kunnat visa på mycket fina utbyten vid provanrikning av vårt material.

Provanrikning höjer förväntningarna
Den testanrikning som MINPRO gjort på material från Vargbäcken har visat på utbyten överstigandes 97 procent för både lakning och flotation. 

Normala utbyten för den mer kostsamma lakningen ligger på 90 procent och 80 procent för den billigare flotationsprocessen.

De högre utbytessiffrorna innebär ett lönsamhetsmässigt lyft för projektet. De innebär också ett större svängrum för bolaget när det kan välja mellan flera olika anrikningsprocesser utan att behöva kompromissa på det förväntade utbytet.

Vargbäckens indikerade resurs uppgår till 1,2 miljoner ton med 1,44 gram guld per ton, motsvarande 56.700 Oz (uns) guld. Till aktuell dollarkurs och guldpris, som kroknat senaste dagarna, och med hänsyn till de nya utbytessiffrorna handlar det om guld för 600 miljoner kronor.

Bengt Ljung säger att diskussioner pågår om att med undersökningsborrningar förstärka Vargbäckens antagna resurs om 0,9 miljoner ton med 1,68 gram guld per ton, motsvarande 48,120 uns guld. 

Värdena är beräknade enligt de kanadensiska reglerna NI 43-101 och redovisas på bolagets hemsida. 

Planerar skjuta den första salvan 31 oktober
Inom kort inleds provbrytningen i Vargbäcken. Botnia Exploration har fått tillstånd att bryta 65.000 ton berg i området. Brytningen görs för att skapa kassaflöde i bolaget från guldförsäljningen och möjliggöra planeringen för den fortsatta brytningen.

Förberedelsearbetet för sprängningarna pågår. Bolaget planerar skjuta den första salvan 31 oktober. Brytstarten har senarelagts till följd av ihållande regn som försvårat arbetet med bland annat ramper.

- Borrningarna för sprängningarna startas i kommande vecka om regnet inte sätter käppar i hjulen.

I ett första skede görs ett uttag om 10.000 ton berg. Bolaget har tidigare kommunicerat att det här första uttaget ska anrikas med lakning. 

Anrikningsverk i närområdet som då kan komma i fråga är Dragon Minings verk i Svartliden, alternativt Boliden som erbjuder anrikning med lakning, men också flotation och gravimetri som metoder.

Samtidigt är Lappland Goldminers i färd med att starta upp sitt anrikningsverk i Ersmarksberget, geografisk väl placerat i relation till Vindelgranseleområdet.

- Där kommer man troligen att använda samma process som MINPRO använde vid provanrikningen av vårt material från Vargbäcken. Och långsiktigt tror jag inte på en lakningsprocess utan hellre flotation i kombination med gravimetri, säger Bengt Ljung.

Han bekräftar att det mindre första uttaget är kopplat till anrikningskapaciteten i närområdet men kan i dagsläget inte kommentera vilka eventuella samtal bolaget för.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» Inbjudan till Botnia-dagarna
» Botnia Exploration skyndar på nya bearbetningskoncessioner
» Botnia Exploration närmar sig provbrytning

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Bengt Ljung
VD Botnia Exploration

  
 
 
- Min ansats är att under 2012 visa att Vindelgransele är Sveriges nya gruvområde.
 
 
 
 
 

 
Efter framgångar
i sommarens prospekteringsarbete fokuseras nu insatserna till Vindelgranseleområdet.
 
 
 
 
 

 
Provbrytningen i Vargbäcken inleds inom kort. Botnia Exploration har fått tillstånd att bryta 65.000 ton i området.
 
 
 
 
  

 
Provanrikningar på material från Vargbäcken har genomförts av konsultföretaget MINPRO. 
 
 
Testerna har gett höga utbytessiffror, runt 97 procent för såväl lakning som flotation..
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-11-18
Delårsrapport Q3 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig